2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Obedience: daugiau nei sportas

Spalio 5-ąją, kai gyvūnų mylėtojai minės Pasaulinę gyvūnų globos dieną, vilniečiai ir sostinės svečiai rinksis į Vingio parką, kur Lietuvos kinologų draugija organizuos tradicinę šventę.

Sportiška, šventiška, smagi – tokia žada būti ši diena. Būtent apie sportą, tiksliau, sportinio šunų paklusnumo varžybas, daugiau papasakoti sutiko LKD dresuotoja, sportinio šunų paklusnumo entuziastė vilnietė Inga Badaraitė.

Sportiniu šunų paklusnumu (anglų k. Obedience) Inga susidomėjo prieš penkerius metus. Ir prisipažįsta taip į jį „pasinėrusi“, kad Obedience jau tapo gyvenimo būdu.

Šių metų gegužę su savo šunimi, belgų aviganiu griunendaliu Džiabo (Jammy Jabot Alias Dakota), ji pirmą kartą dalyvavo Pasaulio belgų aviganių čempionate.

„Vien mintis, kad į čempionatą susirenka geriausi pasaulio (dalyvavo 40 šalių atstovai – Red.) belgų aviganiai, kurie pasirinktinai varžosi šešiose sporto šakose – IGP, Mondioring, Agility, Obedience, Canicross ir eksterjero parodoje – labai įpareigojo. Mudu su Džiabo startavome sportinio šunų paklusnumo rungtyje“,– pasakoja pašnekovė ir atkreipia dėmesį, kad šiame čempionate Obedience kategorijoje iki šiol Lietuvai dar niekas neatstovavo.

Ingą sužavėjo pasaulinio lygio varžybų kultūra, vertinimas, dalyvių  profesionalumas ir bendravimas. Tai neįkainojama patirtis, nes profesionalių teisėjų pastabos, pagyrimai, už ringo stebinčių žiūrovų reakcija suklydus – visos akimirkos buvo svarbios: „Po čempionato jau kitaip vertinu vedlio darbą ringe, balansą tarp vedlio ir šuns, stiuarto darbą ringe, sėkmę ir tai, jog klysta net patys geriausi pasaulio šunys“.

Spalio 5 dieną Vingio parke kartu su kitais entuziastais I.Badaraitė organizuos pirmąsias asociacijos Obedience LT varžybas, kurių teisėja bus Tarptautinės kinologų federacijos (FCI) Obedience komisijos prezidentė Karina Savander-Ranne iš Suomijos. Kartu su dresuotojomis Ieva Kuzminiene ir Ana Menčiūniene jos įkūrė Obedience LT asociaciją ir siekia pritraukti kuo daugiau šio sporto entuziastų.

Taigi Vingio parke, prieš ir po varžybų, bus galima daug sužinoti apie sportą su šunimis, pabendrauti su Obedience asociacijos nariais ir kitais šunų sporto mėgėjais.

Į Obedience varžybas užregistruota 12 sportininkų, bet šis skaičius nėra galutinis. Prie starto linijos taip pat stos ir Inga su Džiabo.

„Dalyvaujančių varžybose porų iš Lietuvos skaičius, bendrai paėmus visose klasėse, paprastai neviršija 20“, – nurodo Inga ir patikina, jog asociacija tikisi šunų mylėtojų susidomėjimo. Tam pasitarnaus ir FCI teisėjos iš Suomijos viešnagė Vilniuje.

„Karina Savander-Ranne priima svarbiausius Obedience sprendimus, kartu su kitais komisijos nariais adaptuoja ir keičia šio sporto taisykles, – vardija pašnekovė. – Ji daro įtaką teisėjavimo tendencijoms visame pasaulyje ir tiksliai žino, kas yra šio sporto šerdis. Vertinimai ir pastabos iš pačios Karinos lūpų mums bus aukso vertės“.

Kitą dieną po varžybų suplanuotas K. Savander-Ranne seminaras. Bus kalbama apie teisėjavimo kriterijus, į kokias smulkmenas kreipiamas dėmesys ir ko reikia, kad kartu su šunimi sėkmingai pasirodytum. Taip pat bus nagrinėjamos naujos taisyklės – nuo 2021-ųjų keičiasi tam tikrų Obedience pratimų atlikimas ir vertinimas.

Į klausimą, kiek kartų per savaitę reikia treniruotis ir kas svarbiausia Obedience sporte, pašnekovė atsako: „Treniruotis reikia kasdien. Didžiąją treniruotės dalį sudaro pratimų kartojimai, kuomet šuo pradeda suprasti, už ką yra apdovanojamas, o už ką – ne. Kita dalis treniruotės, kai praktikuojama ir dirbama ties šuns daromomis klaidomis ir tam tikromis detalėmis. Niekada nepamirštame apšilimo pratimų, tai labai svarbus kiekvienos treniruotės ir starto elementas, tai svarbu gyvūno gerovei“.

Pasidomėjus, koks šuo labiausiai tinka šiam sportui, Inga  pabrėžia balansą. Su šunimi atliekant pratimus siekiama pusiausvyros, absoliutaus susiklausymo. To nepasieksi bandydamas muštruoti ar kažkaip kitaip suvaržyti šunį: „Balansuojama ir dirbama tarp šuns motyvacijos ir koncentracijos kūrimo, bendradarbiaujama, siekiama tikslumo. Šuo skatinamas mąstyti ir girdėti, ką sako vedlys. Siekiama, kad šuo „persijungtų“ tarp pratimų. Tai komandinis darbas, kurio rezultatai priklauso tik nuo vedlio ir šuns tarpusavio santykių, noro bendradarbiauti“.

Kiekvienas Obedience pratimas – tai bendradarbiavimas ir pasitikėjimas, tikslumas ir azartas, o tobulumo siekis yra ne kokio nors atskiro elemento tobulas „nušlifavimas“, bet vedlio ir šuns susiklausymas, tarpusavio supratimas.

Kiekvienas startas Obedience varžybose, kiekvienoje klasėje (4 klasės: nacionalinė arba 0, 1, 2 ir 3, arba tarptautinė klasė – Red.) ar treniruotėse yra nepaprastas šuns ir vedlio nuotykis. Todėl šio sporto entuziastai ir sako, kad Obedience yra daugiau nei sportas.

Pasaulinės gyvūnų globos dienos šventė spalio 5 d. Vilniaus Vingio parke tęsis nuo 12 iki 15 val. Renginį globoja Europos Parlamento narys Petras Auštrevičius. Šventės metu vyks sportinio šunų paklusnumo varžybos, lėkščiasvydžio čempionatas, konkursai šunims ir šeimininkams, dresūros mokyklų, tarnybinių šunų ir kt. pasirodymai, švietėjiški renginiai. Dalyvaus gyvūnų globos organizacijų, šunų mylėtojų klubų, veislynų, šunų priežiūros atstovai. Renginys nemokamas.

I.Badaraitės arch. nuotr.