2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Lietuvos taksai užkariauja pasaulį

Pasaulinė taksų mylėtojų asociacija (Welt Union Teckel, WUT), įkurta 1992 metais, vienija 21 pasaulio šalies taksų klubus. Asociacija kasmet organizuoja Pasaulinę taksų parodą. Šiemet ši paroda birželio 18-19 d. buvo surengta Prahoje…

Į tokio rango parodą pirmą kartą išvyko ir Lietuvos taksų mylėtojų klubo nariai.

Penkių žmonių ir dešimties taksų ekipažas pajudėjo ketvirtadienio naktį. Iš mūsų vairuojantys buvo tik du, o tai reiškė „smagią“ naktelę.

Belieka džiaugtis, kad taksas – kompaktiškas šuo ir daug vietos neužima, tačiau vis tiek išvažiuojant atrodė, jog išsikraustom: ryšuliai, rankinės, boksai, besipainiojantys pavadėliai ir visur savo ilgą nosį kaišiojantys taksai.

Mūsų taksų arsenalą sudarė keturi trumpaplaukiai standartiniai taksai (Marselis, Versalis, Paris ir Lhasa), keturi nykštukiniai „šiurkštukai“ (Persis, Baisa, Kipšas ir Siaubukas) ir du „šiurkštukai triušiukai“ – Kipšas ir Rišelis. Pasirodyti ringe žadėjo aštuoni, o Marselis ir Baisa atliko talismanų vaidmenį.

Važiuodami bijojom vienintelio – tokios gaujos nepriims į viešbutį (teko susidurti su paklaikusiais administratorių žvilgsniais, pamačius tiek šunų). Tačiau viešbutis, į kurį atvykom, buvo „dog friendlly“ ir net nenustebęs įteikė mums kambarių raktus. Šalia viešbučio – parkas šunims pavedžioti, su dėžėmis ekskrementams ir maišiukais. O ir žmonės Prahoje, pamatę mus su šunimis, nušvisdavo šypsena…

Kitą dieną pasipuošę ir pasiruošę atvykome į parodos vietą. Pirma diena buvo skirta „apšilimui“, nes prieš Pasaulinę taksų parodą vyko Čekijos taksų klubo paroda.

Didelė parodų salė, devyni ringai, devyni teisėjai. Problemų kilo tiems, kurie patys turėjo išstatyti du skirtingų veislių šunis, bet mūsų buvo daug – spėjom.

Kita problema, kad viskas vyko čekų kalba, teko ieškoti vertėjų, kurie paaiškintų, kas vyksta. Tačiau tai neužgožė įspūdžio, kai vienoje salėje pamatai 500 taksų…

Ir kai zooprekybos salėje visos prekės skirtos arba medžioklei, arba ant jų pavaizduoti taksai.

Neslėpsiu – lietuviai išsiskyrė. Ne tik savo išvaizda: į parodą atvažiavome pasipuošę, plačiomis šypsenomis. Mums sakė, kad mūsų visur daug: plojom, džiaugėmės.

Apšilimas praėjo puikiai ir vakare turėjom ką švęsti: Versalis (Voque Klan Ady Lowczyni), puikiai – 3. Rišelis (Tsertus Educated Extaz), puikiai – 1, JCAC, JBOS. Paris (Kuldne Talisman Bruno Vinchenzo), labai perspektyvus – 1, geriausias mažylis, puppy male BIS- 4. Lhasa (Molly Canis Venator), puikiai – 4. Siaubas (Siaubas Baubas Dykumos Vaivorykštė), labai perspektyvus –1, geriausias mažylis, puppy male BIS- 1.

Greit išaušo sekmadienis, pasaulio „užkariavimo metas“. Truputį jaudinamos ir mes, ir šunys, tačiau netrukus džiūgavome – nė vieno „suklupimo“ ringe.

Atrodo, Lietuvoje likusių žmonių spaudžiami kumštukai tikrai mums padėjo. Klykėm Siaubukui gavus Best puppy, trypėm Šiurpui laimėjus CAC. Paris vizgino uodegą teisėjai ir taip pat tapo geriausiu mažyliu.

O kai Rišelis gavo antrą jaunimo CAC ir „uždarė“ Čekijos bei Pasaulio jaunimo čempiono titulą, spiegėm garsiau už „užsivedusią“ ilgaplaukių taksų gaują.

Puppy male BIS konkurse Paris užėmė antrą vietą ir taip pat pateko į taksų istoriją.

Lietuvos taksų pasiekimai 2011 m. Pasaulinėje taksų parodoje Prahoje:

Voque Klan Ady Lowczyni, puikiai –5.

Tsertus Educated Extaz, puikiai –1, JCAC, J BOB, Pasaulio taksų ir Čekijos jaunimo čempionas.

Kuldne Talisman Bruno Vinchenzo, labai perspektyvus – 1, best puppy, puppy male BIS-2.

Molly Canis Venator, puikiai – 5.

Siaubas Baubas Dykumos Vaivorykštė, labai perspektyvus –1, best puppy.

Bambllbee Zenit Forever, puikiai –1, CAC.

 

Skaiva Jasevičiūtė, Lietuvos taksų mylėtojų klubo narė

Išvyką rėmė Royal Canin Dachshund 28