2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Lapkritis

• Lapkričio 1-oji yra garsaus auksaspalvio retriverio Bear gimimo diena.  Bear išgarsėjo, kai gelbėjo nukentėjusiuosius Manhatane, teroristų lėktuvams įsirėžus į bokštus dvynius. Šis šuo pelnė daugybę apdovanojimų. Jis įrašytas į Guinesso rekordų knygą kaip garsiausias šuo gelbėtojas. JAV Senato sprendimu, lapkričio 1-ąją niujorkiečiai švenčia Bear gimimo dieną, nors paties šuns jau nebėra.

• Kasmet lapkričio 3 d. Belgijos Šv. Huberto (Saint Hubert) mieste minima šunų globėjo ir bladhaundų veislės pradininko šv. Huberto gimimo diena. Laikomos iškilmingos mišios už gyvūnus. Per miestelį žygiuoja iškilminga bladhaundų eisena, o išvakarėse vyksta specializuota šios veislės šunų paroda. Į renginį atvyksta bladhaundų mylėtojai iš įvairių Europos kraštų. Be to, lapkričio 3-iąją iškilmingai atidaromas medžioklės sezonas – šv. Hubertas yra medžioklės globėjas.

• 1996 m. lapkričio 15-oji yra Freestyle, arba šokių su šunimis, debiuto diena. Tądien Springfilde (JAV) įvyko pirmosios Freestyle varžybos. Dalyvavo 20 JAV ir Kanados sportininkų. Nugalėjo Carolina Scott iš Hiūstono. Freestyle – jauna kinologijos šaka. „Keturkojis šokėjas“ turi būti  lengvai valdomas, dėmesingas, noriai vykdyti triukus. Kaip Freestyle žvaigždės dažniausiai minimi borderkoliai.

• 2002 m. lapkričio 26 d. Tarptautinė kinologų federacija patvirtino baltojo šveicarų aviganio standartą. Nuo to momento jis pradėtas vadinti baltuoju šveicarų aviganiu (anksčiau – Kanados baltasis aviganis). Vokiečių aviganių veisėjams pasipriešinus baltųjų aviganių populiarinimui, šių šunų gerbėjai rado pritarimą Šveicarijos kinologų klubuose. Į Šveicariją pirmieji šios veislės šunys pateko tik 1970 m., bet jau po 20 metų juos imta registruoti Šveicarijos šunų kilmės knygoje.

• 1957 m. lapkričio 9 d. Borgo San Lorenzo miestelyje (Italija) buvo iškilmingai pagerbtas šuo Fido – jam atidengtas paminklas. Nors praėjo daugiau kaip 50 metų, kasmet šunų mylėtojai renkasi prie Fido paminklo. Fido 14 metų miestelio autobusų stotelėje laukė iš darbo sugrįžtančio šeimininko, kai tuo tarpu jis pateko į bombardavimą ir žuvo. Ištikimasis Fido buvo palaidotas žmonių kapinėse greta mylimo šeimininko.

Parengė A.Staskevičienė

St.Barausko nuotr.