2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Su 14-uoju gimtadieniu, Brendi!

Šeimininkai jį vadina Gudrologu, Komposteriu ir labai švelniai – Senoliu. O iš tiesų jis yra Brendis. Prancūzų buldogas Etual Flambe Brandy. Visai neseniai Brendis sudalyvavo Lietuvos prancūzų ir mopsų mylėtojų klubo organizuotame konkurse ir laimėjo seniausio prancūzų buldogo titulą.

 

Vasario 16-ąją, Lietuvos Nepriklausomybės dieną gimęs prancūzų buldogas Brendis šieemt šventė savo 14-ąjį gimtadienį.

„Amžiumi jis senolis, o šeimynine padėtimi netgi proproprosenelis. Prancūzų buldogų gyvenimo trukmė 10-14 metų, bet vidutiniškai jie gyvena 10 metų. Džiaugiamės, bet tuo pačiu ir liūdime dėl Brendžio laimėto titulo, – sako šuns šeimininkė Rida Ruzgienė. – Kai išsiunčiau jo dokumentus Lietuvos prancūzų buldogų ir mopsų mylėtojų klubo inicijuotam konkursui, maniau, bus senesnių už jį. Neatsirado. Turėtume džiaugtis, bet spaudžia širdį galvojant apie jo amžių – tai reiškia, kad labai nebedaug, o gal tragiškai mažai mums liko laiko būti kartu…“

Kalbant apie prancūzų buldogus, mopsus bei kitus „brachicefalus“, bemaž visuomet iškyla šių šunų sveikatos tema. Užbėgdama tokioms diskusijoms už akių, Rida pabrėžia, jog šių šunų veisimas reikalauja daug žinių, griežtos veisiamų šunų atrankos, ko paprastai šunų „daugintojai“ nedaro ir todėl vietoj linksmo ir sveiko šuns žmonės įsigyja ligų maišelį. Jau 13 metų ji veisia prancūzų buldogus ir yra įsitikinusi: tam, kad šuo nugyventų ilgą, visavertį gyvenimą, reikia, kad jis būtų genetiškai sveikas, tinkamai ir atsakingai auginams, prižiūrimas, o svarbiausia, kad šeimininkas turėtų pakankamai žinių apie veislės specifiką.

Brendis gimė Nižnij Novgorode, Rusijoje. Atidundėjo traukiniu į Lietuvą būdamas 4 mėnesių šuniukas. Tai buvo pirmasis balto kailio su smėlinėmis dėmėmis prancūzų buldogas Lietuvoje. Užaugo įspūdingas šuo. Savo dydžiu, charakteriu, asmenybe – daug kuo įspūdingas.

Tai šuo, kuris visai „nesibučiuoja“ su žmonėmis. Sulaukti lyžtelėjimo per nosies galiuką – šventė, tačiau buldogiukas turi silpnybę žmogaus ausims.

„Tik pritupi prie jo pasidžiaugti, o jis iškart stiebiasi prie ausų ir švelniai, o kartais ne visai švelniai – krimst! Va kodėl davėm Komposterio pravardę“,– meile persmelktame laiške rašo Brendžio šeimininkė. Laiškas išties jautrus ir labai ilgas, čia cituojame tik keletą jo ištraukų.

Per savo gyvenimą Brendis sugriovė ne vieną mitą apie buldogus. Ir ne vien pastaruoju metu eskaluojamus mitus dėl šių šunų sveikatos ar gyvenimo kokybės. Brendis sugriovė įsitikinimą, kad vyresnį šunį beviltiška ar net neverta dresuoti.

„Jaunystėje Brendis neragavo jokių mokslų, na, žinojo tik elgesio šunų parodose taisykles. Ir štai vieną dieną perskaičiau apie klikerius, – prisimena Brendžio šeimininkė. – Labai susidomėjau, susiradau internete straipsnių ir užsiėmėm. Netikėkit, kad dresuoti galima tik jaunus šunis. Šešerių metų Brendis puikiai pasidavė mokslams!“.

Šis šuo paneigė ir įsitikinimą, kad su buldogais sudėtinga keliauti, o ypač vasarą. Netikite? Tai pakeliaukit su Brendžiu virtualiai po Tatrų kalnus.

„Užteko kelių kartų miške užkelti jį ant kelmo, liepti ramiai patupėti, kai šis greit suprato, ko mes norime. Vėliau tik pirštu parodydavau į kelmą, rąstą, kupstą, suolą – pats užšokdavo ir sustingdavo pozuodamas. Krūtinė išpūsta, galva pakelta: miškų karalius, namų karalius, lovos karalius!“,– pasakoja Rida.

Laiško pabaigoje Brendžio šeimininkė labai atvira: „Taip norisi jo paprašyti: gyvenk, kiek gali, bet nesikankink. Išeik ramiai, kai ateis laikas, nes vis vien tu liksi gyvas mūsų širdyse…“.

Nors vėluodami, bet sveikiname ir mes: su 14-uoju gimtadieniu, Brendi!

Ir tuo pačiu kreipiamės į kitus šunų mylėtojų klubus: „patiražuokit“ šią gražią iniciatyvą. Jūsų šunys tikrai to nusipelnė!

Veislyno „Triumfo arka“ nuotraukos