2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

„Pradžių pradžia“, arba Atsakingo šeimininko akademija Alytuje

„Čia yra pradžių pradžia“, – po pirmosios paskaitos sakė alytiškė Irma Stoškienė. Vasario 5 dieną Alytaus šunų mylėtojai rinkosi jiems neįprastoje vietoje – Alytaus miesto savivaldybės posėdžių salėje, kur prasidėjo nemokamų penkių paskaitų ciklas „Atsakingo šeimininko akademija“.

 

Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centras, bendradarbiaudamas su Alytaus šunų mylėtojų klubu „Canis“, tęsia švietimo projektą, kuris jau vyko arba yra suplanuotas Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Jurbarke, Marijampolėje, Panevėžyje.

Prie šio projekto prieš porą metų prisidėjo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Lietuvos smulkiųjų gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacija, zoologijos prekių parduotuvių tinklas „Kika“, miestų savivaldybės, viešosios bibliotekos.

„Patiko, kad buvo akcentuojama, į ką reikia atsižvelgti ir ką daryti, norint pasirinkti tinkamą šunų veislę. Juk dauguma įsigyja gražų sau šuniuką, o paskui ieško būdų, kaip prisitaikyti prie šuns. Dar blogiau, jei šunį muštruoja (verčia) prisitaikyti prie to, kas svetima jo prigimčiai“, – apie pirmąją AŠA paskaitą kalbėjo Irma Stoškienė. Ji taip pat pabrėžė, kad buvo įdomu išgirsti  apie hibridinius šunis, nes visada norisi daugiau informacijos apie naujus dalykus.

Pirmąją paskaitą „Noriu šuns: kaip išsirinkti tinkamiausią“ skaitė LKD Mokymo centro projektų vadovė, valų terjero Džo šeimininkė Augustė Daukšienė.

Pasak paskaitos klausytojos, Vaidos Vrubliauskienės lektorė suteikė visa pirminę informaciją, kurios tikrai pakanka žmogui apsispręsti, kokią šunų veislę pasirinkti. Klausytoja pasidžiaugė, kad nebuvo peršama viena nuomonė, o buvo tik pateikti argumentai.

„Nesigailiu dalyvavusi, nors bemaž viskas, apie ką kalbėjo, buvo žinoma, bet skambėjo kažkaip kitaip ir buvo smagu, jog daug žinau apie savo keturkojus draugus“,– atviravo Inga Bandzinienė.

Ivetos Komičiutės nuomone, tai puikus ir tikrai būtinas įvadas būsimiems šunų augintojams, paskatinimas dar kartą pasverti savo galimybes dėl šuns įsigijimo. „ Tokia paskaita gali būti ir pasirinkimo arba jau atliktų sprendimų įvertinimas, pradžios prisiminimas jau auginantiems šunis, – mokymų privalumus vardijo I.Komičiūtė. – Išgirdome daug negirdėtų situacijų ir įdomių pavyzdžių. Manau, geriausia mokytis yra iš svetimų klaidų, taigi realių situacijų aptarimas visada įtraukia ir priverčia susimąstyti“.

Vis labiau populiarėjanti AŠA, arba nemokamų paskaitų ciklas esamiems ir būsimiems šunų augintojams, nuo vasario 5 d. vyksta Alytuje, vasario 27 d. – Panevėžyje, kovo 6 d. prasidės Marijampolėje,  kovo 14 d. – Šiauliuose ir nuo kovo 20 d.  – Jurbarke.

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.