2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Lanos pergalė, arba „Norėčiau, kad ji būtų mano…“

Vipetų veisėjos Ramunės Šnepetienės augintinė Absoliuti Idilė Electra Brilliant Europos šunų čempionate laimėjo veislės nugalėtojos ir gražiausio 10 FCI grupės šuns titulą, – taip būtų galima pradėti šį straipsnį. Bet galima ir kitaip: vienas garsiausių šunų teisėjų Arne Foss pasakė: „Norėčiau, kad ji būtų mano…“.

 

Kai daugiau kaip prieš dešimtmetį palangiškės Ramunės Šnepetienės namuose apsigyveno pirmoji vipetų kalytė Karmen (Avangardo Berenikė) ir užkrėtė visą šeimą „šunlige“, apie tokias pergales ji nesvajojo. Taip, jai patiko šunų parodos, galbūt  planavo  veisti šunis, bet apie „kinologijos Olimpą“ ji tikrai nesvajojo.

Ir net dabar, sulaukusi savo išveisto šuns aukščiausio įvertinimo, 2018 metų Europos nugalėtojos savininkė išlieka kukli.

„Idėja keturioms pasiutusioms parodų mylėtojoms – man ir mano išveistų vipetukių augintojoms Jolantai, Giedrei, Linai – sudalyvauti Europos šunų čempionate kilo paskutinę minutę, – pasakoja Ramunė. – Nusprendėm: pamatysim daug puikių šunų, aplankysim Varšuvą, smagiai praleisime laiką, gal čempionate pasidairysim įdomesnių patinų mūsų kalytėms, parodysime savo šunis garsiems teisėjams – veislės specialistams“.

Į čempionatą jos registravosi paskutinę registracijos dieną ir po to, kaip ir reikėjo tikėtis, iki rugsėjo pabaigos išgyveno registracijos patvirtinimo „nuotykius“.

„Kai Varšuvoje Lana tarp 18 čempionų klasės kalyčių laimėjo pirmą vietą, buvo labai džiugu. Kai laimėjo Europos nugalėtojos titulą, atrodė, jog viskas nerealu. Bet kai jai buvo suteiktas geriausio vipetų veislės atstovo titulas (BOB) – buvo fantastika!, – atslūgus čempionato karštinei, prisimena vipetų veisėja Ramunė. – Mus sveikino draugai, pažįstami, aplinkiniai, visai nepažįstami žmonės. Konkurentai ir ne konkurentai įvertino, jog Lana laimėjo ne atsitiktinai, o esant labai stipriai gerų šunų konkurencijai. Vėliau, laimėjus tarp stipriausių kurtų (varžėsi 13 gražiausių Europos čempionato kurtų) ir Lanai tapus grupės nugalėtoja, viskas buvo lyg sapne. Na, žinote, kai šypsaisi ir verki vienu metu, bet noriu pabrėžti: nebūtų to džiaugsmo be palaikymo komandos, už tai esu be galo dėkinga“.

Ramunė Šnepetienė prisimena, kad čempionato finale, BIS‘o ringe, viskas atrodė tobula, iškilminga. Būti su savo išveistu šunimi tarp dešimties pačių gražiausių Europos šunų – kas to nenorėtų? BIS‘o ringe ji mėgavosi renginiu ir stengėsi kuo geriau pristatyti Laną, gerai pažįstančią pergalių skonį. Juk Lana yra Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Baltijos šalių čempionė, daugkartinė veislės bei parodų nugalėtoja.

„Labai vertinu tai, kad Europos vipetų veisėjai ir augintojai dėkojo man už suteiktą laimę stebėti Best in Show ringe tarp gražiausių kurtų jų mylimos veislės atstovą. Mus sveikino, vadino čempionato favoritais, labai emocingai į Laną reagavo fotografai, kai kurie užsižiūrėję pamiršdavo fotografuoti sutartas šunų veisles“, – pasakojo Ramunė.

Ne mažiau nei Lanos pergale ji džiaugiasi savo išveistų, Europos šunų čempionate dalyvavusių, vipetų rezultatais.

Štai vipetų teisėjo Arne Foss įvertinimai: Absoliuti Idilė Jaguar – puikiai, jaunimo kl. (tarp 16 dalyvių), sav. Olga Ryseva; Lanos dukra Absoliuti Idilė Kassandra – puikiai, jaunimo kl. (tarp 19 dalyvių), bendrasav. Lina Bružienė; Absoliuti Idilė Jessica – puikiai, pereinamojoje kl. ir tarp 6 geriausių (tarp 11 dalyvių), bendrasav. Jolanta Pyragienė; Absoliuti Idilė Hayami – puikiai, 3 vieta atvirojojee kl. (tarp 16 dalyvių), bendrasav. Giedrė Šilgalytė.

Garsus vipetų veisėjas ir ekspertas, veislyno „Paper Moon“ savininkas Arne Foss rašė: „Kokia super diena Europos šunų čempionate, kai man reikėjo nuspręsti, kas iš 148 vipetų taps gražiausiu. Gražiausiu, kokį kada nors man teko matyti tarp šios veislės atstovų. Ir štai ta kalytė: tokia moteriška, tokia be „perspaudimų“, jos kūno kontūrai gniaužė kvapą, ji judėjo taip sklandžiai ir lengvai, tuo pačiu tvirtai atsispirdama nuo žemės. Mane pakerėjo jos natūralus grožis ir nuotaika. Super mergaitė! Europos čempionato finale ji padarė nepaprastą veislės reklamą vipetams, o aš tenorėjau vienintelio: kad ji būtų mano…”.

Arne Foss asmeniškai paprašė Ramunės nusifotografuoti su Lana, dėkojo, kad ši atvyko į čempionatą ir jam bei Europai parodė tokio lygio vipetą.

Dešimtosios FCI grupės teisėjas Espen Engh taip pat negailėjo gražių žodžių Lanai, pabrėždamas vipetės judesių eleganciją, kūno proporcingumą, harmoniją.

Europos šunų čempionate Varšuvoje sėkmė lydėjo daugelį mūsų šunų veisėjų ir augintojų – Lietuvos kinologų draugija (LKD) sveikina visus ir džiaugiasi visų pasiekimais.

Čempionato Komisaro pareigos buvo patikėtos LKD prezidentei Ramunei Kazlauskaitei.

Gražiausiu 2018 m. Europos šunimi išrinktas dalmatinas iš Kroatijos Ch. Dalmino Voodoo Vision, kurio veisėja ir savininkė – Željka Halper (šuns vedlys Atilla Schlosser). Antras – amerikiečių Stafordšyro terjeras, trečias – pekinas, ketvirtas – vengrų vižlas.

A. Szabo ir G. Gebik nuotr.