2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Mama Kuba, Indy ir Ernis ruošiasi į šventę prie Baltojo tilto

„Skraidančias ausytes“ būtų galima vadinti ištikimiausiais gyvūnų globos švenčių dalyviais. Australų aviganių mylėtojai, Aurelija ir Andrius Martinoniai, į šventę prie Baltojo tilto, kur spalio 6 d. bus minima Pasaulinė gyvūnų globos diena, išsiruoš jau ketvirtą kartą. Ateis ne vieni – atsives šuniukų mamą Kubą ir Indy bei Ernį. Šventėje tikisi pasimatyti su savo išveistais šuniukais ir jų šeimininkais, maloniai praleisti laiką šunų mylėtojų draugijoje. Pokalbis su veislyno „Skraidančios ausytės” įkūrėjais Aurelija ir Andriumi Martinoniais.

 

Pirmąjį savo šunį, australų  aviganį, jie įsigijo prieš ketverius metus. Pašnekovai sako, kad australų aviganiai sužavėjo atsidavimu žmogui, intelektu ir būtent juo paremta dresūra. Jų įsitikinimu, jeigu šios veislės šunį labai spausi – šis „užges“, jeigu paliksi likimo valiai, taps visa griaunančia stichija. Ir tuomet to harmoningo balanso paieška leido Aurelijai ir Andriui atrasti pačias netikėčiausias veiklas!

„Aktyviai dalyvaudami bendruomenės gyvenime, šunų parodose, ganymo, sporto ar visuomeniniuose renginiuose, skirtuose šunų augintojams, pastebėjome, kad mūsų mylimos veislės šunų daugėja, tačiau ne visų veisėjų kompetencija auga,– pirmuosius metus su australų aviganiais prisiminė Andrius. – Vadinamuosius probleminius šunis auginantys žmonės dažnai paliekami dresuotojų arba „visagalio interneto“ valiai. Matydami tokį požiūrį, nusprendėme padaryti viską, kad  apsaugotume būsimuosius savo „vaikus“ …“.

Kai sulaukė pirmosios vados, nuo pat pirmų šuniukų gimimo dienų mažyliams jiedu atliko neurologines stimuliacijas, stimuliavo pėdutes, kūnelį. Šuniukai buvo pratinami prie skirtingų paėmimo būdų. Šiek tiek ūgtelėjusiems šuniukams karpė nagus, supažindino su šukomis ir pagrindine kūno, snukio bei nasrų apžiūra. Australų aviganiai gana atsargūs su svetimais žmonėmis, todėl šuniukų gyvenamąją vietą veisėjai įrengė svetainėje ir stengėsi, kad augintiniai susitiktų su kuo daugiau draugų ir kad suprastų: žmonės – draugai!

Veisėjai pabrėžia, jog labai svarbu kuo anksčiau šuniukus supažindinti su įvairiais paviršiais, garsais, kvapais.

„Mažyliai lakstė per skaldą, smėlį, žolę, taškėsi vandenyje. Kiekvieno šėrimo metu tapdavo vis mažiau jautrūs aplinkos ir būsimojo didžiojo pasaulio garsams, – pasakojo Aurelija. – Labai džiaugiamės, kad ir dabar nei vienas mūsų išveistas šuniukas nebijo griaustinio ar fejerverkų! Galų gale galėjome siurbti su dulkių siurbliu namus ar atlikti smulkius remonto darbus, o šuniukai ramiausiai snūduriavo manieže“.

Dar prieš iškeliaujant šuniukams į naujus namus, veisėjai juos supažindino su antkakliu, pavadėliu ir narvu. Mokė būti atskirai nuo gaujos, nusiraminti.

Po to sekė pažintis su grožio procedūromis, be abejo, pirmieji kartai buvo labai nedrąsūs, užtat šiandien šuniukus ramiai gali apžiūrėti bet koks asmuo. Taip pat nekyla sunkumų kerpant, šukuojant ar plaunant šuns kailį, gyvūnui išsivoliojus rudens purvyne.

Andrius tikina, kad šeimininkus savo išveistiems šuniukams rinko labai atsakingai, stengėsi juos patikrinti, tuo pačiu nuo būsimųjų savininkų jie nieko nenuslėpė, papasakojo viską, kaip yra: „Labai gerbiame šeimas, kurios po susitikimo priėmė sprendimą palaukti arba labiau pasidomėti šia šunų veisle. O nusprendusiems įsigyti ir išsirinkusiems būsimą augintinį, leidome lankyti savo mažylį, žaisti su juo ir pradėti mokyti pagrindinių komandų. Arba paprasčiausiai dūkti ir vartytis su juo pievelėje…“.

Vėliau naujieji šeimininkai, atsiimdami savo augintinį, be šuniuko kraitelio su būtiniausiais daiktais, dar gaudavo septyniolikos (!) puslapių „Vartotojo instrukcijas“ su patarimais, užduotimis ir iškylančių problemų sprendimo variantais, nujautrinimo planu bei patarimais „Ką daryti, jeigu…“.

Negana to, jie surengė naujiesiems šeimininkams mokymus  „Kaip pasiruošti australui namuose“. Į mokymus pasikvietė Indrę Pašakinskaitę, sporto klubo „Crazy Foxes“ narę, lėkščiasvydžio entuziastę.

„Pasirinkome Indrę dėl jos žinių ir meilės aviganiams. Be to, Indrė šuniukams atliko temperamento testą, kurį aptarėme kartu su šuniukų šeimininkais, – apie naujųjų šeimininkų „bandymus“ pasakojo Aurelija. – Kiekviena šeima sulaukė patarimų, kaip elgtis būtent su jų šuniuku ir koks metodas bus tinkamiausias dresuojant. Šioje srityje Indrė nepralenkiama“.

Naujųjų šeimininkų mokymuose buvo ir daugiau praktinių, kasdienių patarimų, kuriuos veisėjai juokaudami vadina „patarimais iš gyvenimo“. Kalbėta apie dažniausiai pasitaikančias klaidas, saugant šuniuką iki paskutiniojo skiepo bei kitką.

„Džiaugiamės, kad visos šeimos išgirdo patarimus ir tęsia mūsų pradėtą darbą, o jeigu pasitaiko sunkumų, sprendžiame juos visi kartu“, – atsisveikindami sako Aurelija ir Andrius, skraidančių ausyčių fanai.

Veislyno „Skraidančios ausytės“ ir Guodos Kavaliauskaitės nuotr.