2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Atsakingo šeimininko akademija: žinios keičia požiūrį

Pradėkime nuo klausimo, ką vadiname kinologiniu švietimu? Tai visuomenės supažindinimas su šunų prigimtimi, poreikiais, priežiūra, ugdymu, gerovės standartais. Toks apibrėžimas, žinoma, nėra išsamus, bet mums svarbi pati kinologinio švietimo idėja. Svarbu išsiaiškinti, kam ir kodėl to reikia.

 

Ir iškart dar vienas klausimas: gal teko girdėti, kas dar, be Lietuvos kinologų draugijos (LKD), kinologiniam švietimui skiria lėšų, žmogiškųjų resursų, kuria programas, o vaikus supažindinti su saugiu elgesiu ir gyvūnų gerove pradeda jau mokyklose, vasaros stovyklose, bibliotekose. Organizuoja tarptautines švietimo konferencijas. Rengia straipsnius. Dalyvauja bendruomenių renginiuose?

Labai gaila – tokių entuziastų nėra daug…

Tačiau smagu, kad kinologinio švietimo idėją palaiko Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba bei Lietuvos smulkiųjų gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacija.

„Kinologinį švietimą suprantame kaip būtinybę, – pabrėžia LKD Mokymo centro vadovė Daiva Kvedarienė. – Nes gyvūno šeimininko atsakomybė prasideda ne tada, kai mažą šuniuką parsiveži į savo namus, o tada, kai gimsta noras laikyti naminį gyvūną augintinį. Todėl prieš keletą metų pradėdami nemokamų paskaitų ciklą visuomenei „Atsakingo šeimininko akademija“,  kinologinio švietimo moto pasirinkome sąvoką atsakomybė“.

Iš anksto pasiruošti laikyti augintinį reikia todėl, kad bet kokio naminio augintinio atveju svarbiausia – gyvūno gerovė. O be gerovės neįmanomi ir tolesni žingsniai, jeigu išties norime gyventi gyvūnus mylinčioje, saugioje gyvūnams šalyje.

Kinologinio švietimo programų kūrėjai sako, kad jiems svarbu padėti gyvūnui pritapti žmonių bendruomenėje (juk šuo –  socialiausias gyvūnas augintinis), ir todėl reikia pačią bendruomenę paruošti, kad atsakingai auklėjamas ir prižiūrimas gyvūnas teiktų džiaugsmą ir netaptų našta.

„Akademijos“ klausytojai rinksis trečiadieniais nuo spalio 11 dienos ir, išklausę 5 paskaitas, lapkričio viduryje gaus „Atsakingo šeimininko“ pažymėjimus. Paskaitas skaitys patyrę savo sričių specialistai.

Jie kalbės apie šuns pasirinkimą, priežiūrą, mitybą, socializaciją ir gerovę. Taip pat bus apžvelgti įstatymai ir taisyklės, kurių turi laikytis gyvūnų laikytojai.

Be abejo, moderniųjų technologijų laikais nesunku susirasti informacijos ar padiskutuoti apie gyvūnus socialiniuose tinkluose, tačiau vis dėlto gyvas žodis, specialistų komentarai ir atsakymai į rūpimus klausimus yra kas kita.

„Šunų augintojai gaus tik pagrindus, bet ant jų galės kurti „gerovės rūmus“ savo augintiniams“, – sako LKD projektų vadovė Augustė Daukšienė.

LKD Mokymo centro komanda, penktus metus vykdanti švietimo projektus, įsitikino, kad šviečiant, o ne didinant baudas, organizuojant reidus bei taikant kitokias sankcijas, stiprėja gyvūnų laikytojų atsakomybė.

„Gyvūnų savininkų atsakomybė, meilė gyvūnams augintiniams stiprėja įgijus žinių, gebant juos suprasti, o ne susimokėjus baudą“, – šypsosi A.Daukšienė.

Belieka palinkėti, kad LKD Mokymo centro ir sostinės savivaldybės kinologinio švietimo idėja užsikrėstų ir kiti miestai bei visuomeninės organizacijos.

Ir visai nesvarbu, kokią švietimo formą jie pasirinks – susitikimą vaikų ugdymo įstaigoje, paskaitą ar pramoginį renginį.

Svarbu perteikti savo žinias bei patirtį ir visiems drauge kurti gyvūnus mylinčią šalį.

Dėmesio: registracija į paskaitas jau baigta.

LKD Mokymo centras