2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Europos vokiečių dogų čempionatas Vilniuje

Gražiausio 2010 m. Europos vokiečių dogo titulas keturių teisėjų komisijos sprendimu atiteko tigrinės spalvos patinui TUT-ENCH-AMUN VON HAUS TIEFENBACH iš Vokietijos.

Rugsėjo 12-osios pavakarę įteikus EuDDC 2010 m. Nugalėtojo taurę šio šuns savininkui ir perdavus EuDDC (Europos vokiečių dogų klubo) vėliavą Vokietijos dogų klubo prezidentui, Vilniuje, Lengvosios atletikos manieže, pasibaigė Europos vokiečių dogų čempionatas.

Tokio rango šunų paroda mūsų krašte buvo suorganizuota pirmą kartą. O jeigu šia proga pavartytume kinologijos istoriją, sužinotume, kad Vokietijos vokiečių dogų mylėtojų klubas yra vienas seniausių Europos šunų mylėtojų klubų, jis veikia nuo 1888 metų!

„186 vokiečių dogai iš 16 šalių buvo užregistruoti į šį čempionatą,– sakė Tania Biskaševskaja, EuDDC ir Lietuvos vokiečių dogų klubo „Apolonas“ prezidentė (kol šalis rengia čempionatą, jos  atstovas tampa EuDDC prezidentu). – Sulaukėme daug dalyvių iš Rusijos, Lenkijos, Vokietijos. Atvyko italų, portugalų. Lietuvos vokiečių dogų savininkų klubas „Apolonas“ susikūrė 1994 m., nuo 2001-ųjų jis tapo Europos vokiečių dogų klubo nariu. Mūsų šunys Europoje žinomi ir vertinami“. Pasak T.Biskaševskajos, čempionato dalyviams ir teisėjams patiko parodos organizacija, juos maloniai nuteikė ir pats Vilnius.

Malonius prisiminimus iš mūsų sostinės išsiveš čempionato nugalėtojo TUT-ENCH-AMUN VON HAUS TIEFENBACH  šeimininkai. Šiam atviros klasės tigrinės spalvos patinui tik dveji metai. Jo savininkai Regina ir Rüdigeris Bachmannai iš Erwit-Horn miesto šventė pergalę jau čempionato išvakarėse – šeštadienį vykusioje Lietuvos vokiečių dogų klubo „Apolonas“ specializuotoje parodoje šis šuo pripažintas gražiausiu tigriniu dogu. Nieko nuostabaus, jis yra 2009 m. pasaulio jaunimo nugalėtojas.

EuDDC čempionate tarp juodų ir marmurinių dogų veislės nugalėtoju tapo DE FIONIX VOLHOV iš Rusijos (sav. E.Tonkih), o tarp mėlynų – CZ, SK JCH, CZ CH BARDOTTKA VON MRAQUE iš Čekijos (sav. K.Mrackova).

Kaip nė vienoje kitoje parodoje dalyviai ir žiūrovai nuoširdžiais plojimais, o kai kas ir su ašaromis akyse, pasitiko vokiečių dogų veteranus. Jų amžiaus vidurkis buvo maždaug 10 metų. Nugalėjo puikiai išsilaikiusi, judri ruda kalytė, Suomijos, Estijos, Lietuvos čempionė CUCURBITA VOM ROMANOV, atvykusi iš Suomijos (sav. L.Lappalainen).

Bene didžiausia įtampa jautėsi renkant jaunų šunų nugalėtoją. Juo tapo svečio iš Lenkijos M.Kusmireko augintinė, ruda dogė, Lenkijos jaunimo čempionė KOLENDRA KORONA BOREALIS.

Gražiausias vokiečių dogų šuniukas – mėlynos spalvos kalytė CLOE REBOLERA, kurios savininkas – R.Giedraitis iš Vilniaus, o tarp mažylių pirma vieta atiteko Weisų šeimos juodai kalytei ELVA VOM STRENGBACH (Vokietija).

Iš 3 veislynų geriausiu pripažintas kaunietės Violetos Vosyliūtės veislynas „Nuo Gražučių“. O tarp 9 lygiaverčių, darnių ir harmoningai judančių vokiečių dogų porų pirmoji vieta atiteko V.Vosyliūtės ir E.Balsiuko tigriniams dogams Abamai ir Aksenijai Nuo Gražučių.

Šiame čempionate šunų ekspertizė buvo patikėta patyrusiems vokiečių dogų veislės specialistams: Margritai Völzer iš Liuksemburgo, Romanai Förtsch iš Vokietijos, Milanui Štourač iš Čekijos ir Jean-François Martin iš Prancūzijos. Beje, patyrusių dogų teisėjų jau turime ir mūsų krašte. 2011 m. Pasaulinėje šunų parodoje, kuri vyks Paryžiuje, vokiečių dogams teisėjauti pakviesta kaunietė dogų veisėja Dainora Sudeikienė (veislynas Armada).

Išvakarėse vykusios Specializuotos vokiečių dogų parodos nugalėtoja tapo juodos spalvos kalytė JCH IRIMI MODRY EFEKT iš Lenkijos, kurios savininkė – A.Sowa-Halicka. Taip pat buvo išrinktas gražiausias Lietuvoje gyvenantis vokiečių dogas. Šis titulas atiteko mėlynų dogų veislės nugalėtojai INT-EST CH, LT-LV JCH IR CH ROXANA IMPOSSIBLE TO REPLACE, jos savininkė D.Sudeikienė. 

Aurelijos Staskevičienės inf. ir nuotr.