2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Jaunieji vedliai dalyvavo seminare

Lapkričio 18-osios vakarą jaunieji vedliai rinkosi pasisemti patirties iš tarptautinės šunų teisėjos Irinos Azen (Baltarusija).

 

Pirmąjį veislinį šunį teisėja įsigijo 1977 metais. Šuo nebuvo labai perspektyvus parodų dalyvis, tačiau, nepaisant visko, tai dar labiau paskatino domėtis kinologija, šunų veisimu, parodomis.

Prieš bemaž tris dešimtmečius Irina Azen tapo šunų parodų eksperte.

„Prieš pristatydami šunį parodoje, pirmiausia turite gerai išmanyti šios šunų veislės standartą“, – jau seminaro pradžioje akcentavo I.Azen.

Teisėja pripažino, kad šunų parodos iš dalies yra šou, todėl parodos dalyviai, demonstruodami savo šunis, privalo kuo geriau atskleisti šunų privalumus. Tačiau nereikėtų pamiršti: geras ekspertas stengiasi įžvelgti ir šuns trūkumus, kad kuo geriau įvertintų šuns potencialą.

Ji diskutavo su jaunaisiais vedliais apie šunų demonstravimo parodose subtilybes: kaip elgtis parodos ringe, koks turi būti elgesys už ringo ribų, kuo vilkėti.

Vedlio apranga negali užgožti šuns, turi būti tarytum fonas demonstruojamam augintiniui.

Ringe šunų parodų dalyvis turi spinduliuoti gerą nuotaiką, išlikti ramus, nekelti šuniui streso.

„Reikia mokėti džiaugtis, gavus puikų įvertinimą, o pralaimėjus, išlikti korektiškam ir visada pasveikinti konkurentus“, – parodų etiketo subtilybes vedliams aiškino teisėja.

Vedlys su šunimi turi elgtis kaip su savo porininku, turi jį gerbti ir nebūti šiurkštus (negalima bausti, tampyti gyvūno) – visada turime rūpintis gyvūnų gerove.

Teisėja pabrėžė, kad ekspertai stebi ne tik šunis, esančius ringe, bet ir už ringo ribų esančiuosius, todėl netinkamas vedlio elgesys su šunimi, įskaitant ir šuns ruošimą pasirodymui, teisėjų tikrai nelieka nepastebėtas.

Kiekvienas vedlys privalo informuoti šuns savininkus, kurių šunį planuoja demonstruoti parodoje ir supažindinti su šunų parodų taisyklėmis, ekspertizės tvarka, šuns gaunamais titulais – viskuo, kas vyksta parodoje.

Vedlys turi gerbti parodos dalyvius, teisėjus, organizatorius, augintinius ir konkurentus.

Augustė Daukšienė

Inesos Klimavičienės nuotr.