2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Įstatymo projektas dėl šunų įvežimo

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba parengė įsakymo projektą – siekiama užkirsti kelią nelegaliai prekybai gyvūnų augintinių jaunikliais, įvežamais į Lietuvą iš trečiųjų šalių.

 

Remiantis naujai parengtu įsakymu, į Lietuvą iš kaimyninių šalių (Baltarusijos ir Rusijos) bus leidžiama vežti šunis, kates ir šeškus tik vyresnius kaip 12 savaičių amžiaus ir paskiepytus nuo pasiutligės, išskyrus išimtinius atvejus, kuriems turės būti gaunami išankstiniai leidimai.

Latvijoje ir Lenkijoje jau dabar neleidžiama įvežti nevakcinuotų jaunų augintinių, išskyrus išimtinius atvejus. Lietuvoje užfiksuotas ne vienas atvejis, kai prekiautojai gyvūnais arba užsiimantys jų veisimu nesąžiningai deklaruoja gyvūnų augintinių įvežimą kaip nekomercinį, tuo tarpu vykdo prekybą jais.

Iš trečiųjų šalių veža nevakcinuotus nuo pasiutligės gyvūnų augintinių jauniklius, o gavę reikiamus dokumentus, perparduoda juos kitose Europos Sąjungos (ES) valstybėse.

Atsižvelgiant į nepalankią pasiutligės situaciją kaimyninėse šalyse (Baltarusija, Rusija, Ukraina), tokių gyvūnų vežimas kelia didelę šios ligos plitimo riziką.

„Deja, vis dar išaiškinama atvejų, kai mūsų šalies privatūs veterinarijos gydytojai talkina nesąžiningiems prekiautojams, klastoja įrašus gyvūnų augintinių pasuose apie jų amžių, skiepus ar gydymą. Todėl VMVT dar 2015 m. sugriežtino šių dokumentų išdavimo kontrolę. Dabar gyvūnų (šunų, kačių ar šeškų) pasus savininkams išduoda tik VMVT teritorinių padalinių valstybiniai veterinarijos gydytojai. Įgyvendinus šį sprendimą, pastebėta teigiamų rezultatų, tačiau vis dar nustatoma ir pažeidimų.“, – sakė VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotoja Rasa Sirutkaitytė.

Specialistė primena, kad gyvūno pasas būtinas, jei planuojama su augintiniu važiuoti į užsienį, keliauti po ES ar kitas valstybes.

Kitais atvejais visiems šunų, kačių ir šeškų savininkams reikia turėti veterinarijos gydytojo išduotą dokumentą, patvirtinantį, kad gyvūnui reguliariai (pagal vakcinos gamintojo informaciniame lapelyje pateikiamus nurodymus) atliekama vakcinacija nuo pasiutligės.

Jaunesni kaip 12 savaičių, nevakcinuoti nuo pasiutligės arba vakcinuoti 12–16 savaičių amžiaus šunys, katės ir šeškai į Lietuvą kaip ir anksčiau galės būti įvežami tik iš ES valstybių ir kai kurių ne ES narių – Andoros, Šveicarijos, Farerų Salų, Gibraltaro, Grenlandijos, Islandijos, Lichtenšteino, Monako, Norvegijos, San Marino ir Vatikano.

Muitinės pareigūnai atlieka į Lietuvą įvežamų iš trečiųjų šalių šunų, kačių ir šeškų kontrolę, tikrina identifikavimą ir kitus lydinčius dokumentus.

Jeigu nustatoma, kad gyvūnas neatitinka nustatytų reikalavimų, muitinės pareigūnas, suderinęs su savininku arba jo įgaliotu asmeniu, gali grąžinti gyvūną augintinį atgal į trečiąją šalį.

Jei savininkas nesutinka, kad gyvūnas būtų grąžintas, bendradarbiaujant su teritoriniu VMVT padaliniu, gali būti priimtas sprendimas gyvūną laikyti karantine, kol jis atitiks sveikatos reikalavimus arba nugaišinti.

Norintiems įsigyti gyvūnus augintinius asmenims VMVT rekomenduoja apsvarstyti visus aspektus, daugiau pasidomėti apie gyvūnų priežiūrą ir laikymą, o apsisprendus – pirkti iš oficialiai registruotų gyvūnų veisėjų.

http://augintinis.lrytas.lt/prieziura/grieztinama-gyvunu-ivezimo-i-lietuva-tvarka.htm

Pexels.com nuotr.