2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Populizmas? Lėšų švaistymas? O gal – pareiga?

Pradėkime nuo skaičių – jie visada iškalbingiausi.

 

Per 11 metų (2005-2015) šunys pražudė 360 amerikiečių. Tarp jų labai daug vaikų. Dauguma incidentų buvo susiję su amerikiečių pitbulterjerais bei jų mišrūnais, rotveileriais, kitais šunimis.

Ar kalti tik šunys? Ne! Juk vaikus dažniausia sužalojo ne kokie nors svetimi, o šeimos augintiniai, pažįstamų šunys.

Dar liūdniau, kad tai atsitiko namų aplinkoje, savame kieme, kur vaikai ir gyvūnai augintiniai turėtų jaustis saugiai.

Lietuvoje kasmet registruojama 4-5 tūkstančiai atvejų, kai šunys sužaloja žmones, iš jų maždaug 25 proc. sudaro įkandimai vaikams iki 15 metų amžiaus.

Taigi, ar dar yra manančių, kad kinologinis švietimas tėra populizmas ir lėšų švaistymas?

Edukaciniai užsiėmimai vaikų ugdymo įstaigose (pradedant darželiais), susitikimai vaikų užimtumo centruose, įvairiose šventėse visuomenei siunčia žinutę: su šunimis reikia mokytis bendrauti!

Reikia labiau pažinti šunis, išmokti jų „kūno kalbą“, mokytis tinkamai bendrauti ne tik su svetimais, bet ir su savais šunimis.

Vaikai ir suaugusieji saugiai bendrauti su būsimu augintiniu turi būtiū mokomi dar prieš įsigyjant šunį –  Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro komanda su kinologijos savanoriais tai daro šunų parodose, įvairiose šventėse, vaikų ugdymo ir kt. įstaigose.

Apie tai nuolat kalbama nemokamose paskaitose visuomenei – Vilniaus m. savivaldybėje Mokymo centras netgi vedė specialių paskaitų ciklą „Atsakingo šeimininko akademija“.

Prisijungti prie švietėjiškų programų yra kviečiami ir gali visi kinologai: pasidalykite savo žiniomis, surenkite saugaus bendravimo su šunimis popietę savo darbovietėje, sudalyvaukite su augintiniais bendruomenės šventėje.

Kaip tai bus susiję su apkandžiojimų prevencija ir visuomenės saugumu? Galime patikinti: bus susiję tiesiogiai!

 

St.Baraukso nuotr.