2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

2015-ieji: pokyčių metai

Prisiminkime 2015 -uosius metus. Ar Lietuvos kinologų draugijai jie buvo sėkmingi? Pažvelkime į Lietuvos kinologiją draugišku žvilgsniu.

 

2015-ųjų metų kinologijos pasiekimai keitė visuomenės požiūrį į šunis

• Sausio 31-oji: Vilniuje įvyko atvirasis Lietuvos šunų čempionų čempionatas, kuriame varžėsi ir Latvijos bei Estijos kinologai. Čempionate dalyvavęs FCI viceprezidentas, Olandijos kinologų vadovas Gerard Jipping sakė, kad FCI didžiuojasi, jog Federacijos narėmis yra tokios kinologų organizacijas kaip Lietuvos kinologų draugija.

• Rugsėjo 26-oji: Vilniuje pirmą kartą įvyko Tarptautinė šuancerių ir pinčerių paroda ISPU‘2015.  „Tai viena geriausių ISPU parodų, kokią man teko matyti, – tvirtino ISPU prezidentas Ernst Theisen. – Graži paroda labai gražiame mieste. Draugiška renginio atmosfera. Garbinga konkurencija“. Priminsime, kad panašaus rango specializuota paroda Lietuvoje buvo tik 2010 m. – Europos vokiečių dogų čempionatas. Šių metų gegužės 21-22 d. Druskininkuose vyks Pasaulinė specializuota rotveilerių paroda IFR‘2016.

• Rugsėjo pabaiga: startavo elektroninė Lietuvos veislinių šunų duomenų bazė. Į ją įtraukti nuo 1993 m. Lietuvoje registruoti šunys. Šunų duomenys buvo kaupiami daugiau kaip 20 metų, elektroninėje duomenų bazėje galima rasti ir šunų, kurių nebėra tarp gyvųjų. Duomenų bazė toliau tikslinama ir tobulinama. http://e.kinologija.lt/

• Spalio mėn. Lietuvos Agility Small komanda Pasaulio Agility čempionate įveikė patyrusias, pasaulyje žinomas komandas ir pelnė čempionato bronzą! Lietuvos Agility istorijoje tai pirmas toks didelis pasiekimas. Stiprėjo ir kitos šunų sporto šakos, įsikūrė Sportinio šunų paklusnumo klubas (Obedience).

• Gruodžio 21-oji: Lietuvos kinologų draugija Vilniuje organizavo tarptautinę kinologinio švietimo konferenciją „Šunis mylinti visuomenė: gerosios praktikos, iššūkiai ir perspektyvos“ . Sveikindama konferencijos dalyvius, LKD prezidentė R.Kazlauaskaitė sakė: „Šiuolaikinė kinologų organizacija neįsivaizduojama be visuomenės švietimo, todėl, tik suvieniję jėgas, tik dalindamiesi gerąja patirtimi, pasieksime gerų rezultatų.“ Apie LKD Mokymo centro veiklą pranešimą skaitė jo vadovė Daiva Kvedarienė. Konferencijoje taip pat pasisakė FCI vykdomasis direktorius Yves De Clercq; FCI generelinio komiteto narys, tarptautinis šunų teisėjas iš Vengrijos Tamas Jakell; Švedijos kinologų draugijos atstovė Eva Lejdbrandt; Suomijos kinologų atstovė Riita Niemiela; Obedience specialistas iš Austrijos Johann Kurzbauer; Airijos kinologų draugijos atstovas Jim Stephens; Didžiosios Britanijos bei Vengrijos kinologas, žurnalistas Attila Marton.

• Lietuvos kinologų draugija suorganizavo 9 tarptautines šunų parodas Vilniuje, Druskininkuose ir Molėtuose.

Gruodžio 19-20 d. Litexpo parodų ir kongresų centre vykusiose dviejose tarptautinėse šunų parodose kasdien varžėsi 1800 šunų, į mūsų šalį susipažinti su Lietuvos kinologija iš arčiau ir teisėjauti parodose pirmą kartą atvyko FCI prezidentas Rafael de Santiago ir kiti garbingi svečiai.

Lietuvos kinologai sėkmingai atstovavo mūsų šaliai Europos šunų čempionate bei Pasaulinėje šunų parodoje. Ypač džiugino jaunų šunų laimėjimai. Per metus gimė dešimtys puikių veislinių šuniukų vadų, tikėkime ir linkėkime, kad visi jie turėtų atsakingus ir mylinčius šeimininkus.

 

LKD Mokymo centras tapo kinologinio švietimo lyderiu

• Per 2015 m. įvyko dešimtys paskaitų šunų veisėjams, tęsiamas nemokamų paskaitų ciklas „Pažinkime šunų veisles“. Veikė Jaunųjų kinologų studija (kartą per savaitę vaikai lankė įdomius kinologijos užsiėmimus).

• MC komanda kartu su kinologijos savanoriais vedė tęstinius edukacinius užsiėmimus SOS vaikų kaime ir kitur. Lankėsi vaikų vasaros stovyklose, festivaliuose, bendruomenių renginiuose, suorganizavo gyvūnų globos šventę Vilniuje prie Baltojo tilto, parengė edukacines pramogines programas devyniose tarptautinėse šunų parodose. Pravedė kinologijos mokymus LSMU VA trečio kurso studentams, pasirinkusiems gyvūnų mokslo specializaciją.

• Rudens pradžioje „gimė“ Benas ir Skipis – užsiėmimus vaikų ugdymo įstaigose ƒdabar „veda“ vaikams artimi, pažįstami, originalūs personažai. Su šiais personažais kuriama mokomoji užduočių knygelė.

• Mokymo centro veikla įvertinta valstybiniu apdovanojimu: gegužės 4 d. VRM Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ženklu „Už nuopelnus gyventojų saugai“ buvo apdovanota LKD Mokymo centro vadovė Daiva Kvedarienė. Mokymo centro komanda nuo 2013 m. Ugniagesių gelbėtojų mokyklos Civilinės saugos mokymo centre vykstančių civilinės saugos mokymo kursų metu su specialiai paruoštais šunimis veda teorinius ir praktinius užsiėmimus žmogaus saugos ir civilinės saugos mokytojams apie saugų bendravimą su šunimis.

• Balandžio 26 d. LKD Mokymo centras organizavo nemokamus mokymus visiems, kas nori užsiimti švietėjiška veikla ir vesti užsiėmimus apie saugų bendravimą su šunimis – atsakingas kinologinis švietimas plečiamas visoje Lietuvoje.

• Per metus buvo suorganizuoti du respublikiniai vaikų konkursai: „Šuns teisių knyga“ ir „Svajonių šuniukas“ (pastarajame dalyvavo 400 vaikų). Vaikų kūriniai eksponuoti Litexpo. Konkursų tikslas – ugdyti pagarbą gyvybei, atkreipti dėmesį į gyvūnų gerovę, tinkamai auklėti jaunąją kartą.

• Metų pabaigoje išleisti 2 kalendoriai, edukacinės ir pažintinės skrajutės. Mokymo centras suformavo stiprią savanorių komandą – kinologijos savanorystė tapo žinoma ir vertinama, ši veikla taip pat keičia kinologinę kultūrą Lietuvoje.

• Nuo 2015 m. rudens LKD klubų vadovams ir kitiems besidomintiems kinologija siunčiamas kinologijos naujienlaiškis. Jei dar neskaitėte, atsidarykite savo e.pašto dėžutę, pasidomėkite kinologijos naujienomis ir pasiūlykite savo idėjų. Bendraukime ir bendradarbiaukime.

Sėkmingų 2016-ųjų metų!

Jūsų pasiūlymų laukiame e.paštu svietimas@kinologija.lt

Daugiau apie MC veiklą www.mesirsunys.lt.

G.Kavaliauskaitės ir St. Barausko nuotr.