2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Įvyko seminaras apie šunų auklėjimą

Balandžio 27 d., sekmadienį , LKD Mokymo centre įvykęs seminaras-diskusija „Šuns auklėjimas: bausti ar ne?” pritraukė pilnutėlę auditoriją klausytojų.

 

Seminarą suorganizavo LKD šunų elgsenos specialistų-trenerių sąjunga.

Seminaro pradžioje Ugnė Nedzinskaitė pasakojo apie vieną dažniausiai pasitaikančių klaidų – šuns „sužmoginimą”, kai gyvūnui priskiriamos žmogiškosios savybės ir bendraujama (taip pat ir baudžiama) pagal žmogiškąjį santykių modelį.

Paprastai tai tik gilina problemas ir kelia stresą tiek šeimininkui, tiek augintiniui.

Todėl, tęsdama temą, lektorė paaiškino, kas yra stresas, kokie fiziologiniai pokyčiai vyksta jam veikiant, kaip ilgalaikis ar dažnai besikartojantis stresas veikia augintinio  elgseną bei sveikatą.

Antroji seminaro lektorė Ana Menčiūnienė išsamiai papasakojo apie šuns kūno kalbą, bendravimo ritualus.

„Žmonės dažnai nesupranta šunų kūno kalbos, todėl baudžia ar įsikiša ne laiku, tuo dar labiau pablogindami situaciją”, – teigė lektorė.

Jos manymu, geriausias auklėjimo būdas – ne bausmė, o dėsningas teigiamo ir neigiamo skatinimo taikymas. Kuo skiriasi neigiamas skatinimas nuo teigiamo ir kaip juos taikyti, buvo pademonstruota su šunimis praktiškai.

Po trumpos pertraukėlės kalbėjęs Jonas Valančius pasakojo apie tinkamų reikalavimų savo augintiniui nustatymą, tinkamą reakciją konkrečiose situacijose. Dalijosi patirtimi, vaizdžiai pasakojo apie dažnai pasitaikančias situacijas, kai, bausdami augintinį ,žmonės persistengia ir bausmė tampa žalingu įpročiu.

Paskutinis paskaitoje savo patirtį pateikė Skirmantas Ročka, kuris trumpai apžvelgė netinkamų bausmių padarinius ir jų korekciją, pasakojimą iliustruodamas konkrečiais pavyzdžiais iš dresuotojo patirties bei video medžiaga.

„Kiekviena auklėjimo priemonė ar metodas gali būti geri arba blogi – viskas priklauso nuo to, kaip taikysime ir kokį parinksime būdą konkrečioje situacijoje, – teigė lektorius. – Svarbu nesmurtauti prieš šunį ir „nenurašyti” jo kaip beviltiško po nesėkmingo bandymo jį auklėti. Jei šuo neišauklėtas, vadinasi, auklėjama buvo neteisingai.”

Po  seminaro sekė diskusija – sulaukta nemažai klausimų: ar galima bausti šunį post factum, ar šuo supranta, už ką yra baudžiamas; ką daryti, jei šuo šaukiamas neskuba grįžti; kaip elgtis, jei mažas šuniukas kandžiojasi; ko imtis, jeigu šuo puola kitus šunis, bijo pasilikti vienas ir daugybė kitų.

Vaizdinę seminaro medžiagą parengė Ugnė Nedzinskaitė, Ana Menčiūnienė ir Skirmantas Ročka.

Renginys buvo nemokamas ir prieinamas visiems pageidaujantiems, kas suspėjo laiku registruotis. Kitas seminaras apie šunų auklėjimą planuojamas gegužės mėnesį – sekite informaciją.