2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Doga, arba šunų joga

Joga ir doga yra panašūs dalykai. Tik doga – šuniška jogos atmaina. Šunims doga patinka, – tikina išbandę dogos pratimus su savo augintiniais. Nieko keista…

 Juk šunys taip pat kaip žmonės būna pavargę ir sudirgę, o dogos pratimai padeda pailsinti kūną, nuraminti emocijas. Ir tai visiškai natūralu. Jeigu po dogos seansų šunys tampa žvalesni, draugiškesni ir lengviau valdomi, vadinasi, doga iš tiesų veikia. Be to, pagerėja šunų apetitas, virškinimas ir maisto įsisavinimas. Šunys akivaizdžiai atkunta.

Jogą žmonės žino ir praktikuoja tūkstančius metų, o dogai tik keli dešimtmečiai. Kaip ir kam kilo dogos idėja?

Kartą amerikietė šunų dresuotoja atkreipė dėmesį, kad jos spanielis mėgsta kartu su ja lankytis jogos užsiėmimuose. Kas nebūdinga energingiems, nenustygstantiems spanieliams, jogos užsiėmimuose, į kuriuos, nenorėdama palikti vieno, nusivesdavo šeimininkė, jis nurimdavo ir atsipalaiduodavo. Be to, šuo įdėmiai stebėjo, ką veikia žmonės. Netikėtas spanielio dėmesys žmonių jogos treniruotėms paskatino pagalvoti apie šunų jogą, kuri vėliau buvo pavadinta doga.

Dogos užsiėmimams nereikia specialių sporto salių ar ypatingos aplinkos. Paprastai šios pratybos vyksta žmonių kūno rengybos klubuose.

Žymiausia dogos specialiste šiuo metu laikoma iš Kanados kilusi, Niujorke gyvenanti Kari Harendorf. Ši keturiasdešimtmetė sportiška moteris yra aktorė. Myli šunis ir turi jų trejetą. Su savo augintiniais išmėgina naujus pratimus, tobulina dogos elementus.

Dogos užsiėmimas paprastai trunka 45 minutes. Dviejų mėnesių trukmės kursai šuns šeimininkui atsieina apie 80 JAV dolerių.

K.Harendorf taip pat veda dogos laidas per „Animal Planet“, laida vadinasi „K9 Karma“. Televizijos laidoje ji pasirodo su savo augintine Charlie. K.Harendorf  pabrėžia, kad doga pirmiausia yra partnerystės stiprinimas – pratimus atlieka ir šuo, ir šeimininkas. Abu vienu metu deda pastangas ir išgyvena panašius pojūčius.

Lietuvoje kol kas dogos užsiėmimai neorganizuojami, o Didžiojoje Britanijoje, JAV ši įdomi veikla jau įtraukė šimtus entuziastų.

http://eastyoga.com/doga/ nuotr. ir informacija