2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Hipoterapija teikia naudą ir džiaugsmą

Besidomintieji terapinėmis gyvūnų savybėmis birželio 29 d. rinkosi į hipoterapijos seminarą Vilniuje.

 

Dar Antikos laikais Hipokratas aprašė gydomojo jojimo ir bendravimo su žirgais svarbą, o mūsų krašte apie hipoterapiją garsiau prabilta tik pastaraisiais metais – vilnietės Viktorijos Šapurovos entuziazmo ir užsispyrimo dėka šioje srityje jau nemažai nuveikta.

Viktorija šiemet baigė medicinos studijas Vilniaus universitete ir žada toliau gilinti savo žinias vaikų psichiatrijoje. Būsimoji medikė žirgais užsiima trylika metų, vienerius metus hipoterapijos žinių ir praktinių įgūdžių ji sėmėsi gydomojo jojimo centre Didžiojoje Britanijoje. Dabar kartu su savo dešimtmete (tolygu 35 žmogaus metams) kumelaite Pypke Viktorija veda terapinius užsiėmimus Lietuvoje.

Hipoterapija populiari ten, kur puoselėjamos senos jojimo tradicijos, ypač sėkmingai ji taikoma Didžiojoje Britanijoje. Šioje šalyje gydomąjį jojimą per metus išbando daugiau kaip 30 tūkstančių žmonių.

„Žirgai yra labai socialūs gyvūnai, jie noriai užmezga kontaktą, nėra abejingi žmonėms, gyvūnams. Žirgai moko mus bendrauti. Jie mūsų nevertina, nekritikuoja.

Nieko nuostabaus, juk žirgo ir žmogaus draugystė tęsiasi daugiau kaip 6 tūkstančius metų. Kartais į užsiėmimus atvykę vaikai ar suaugusieji būna susikaustę, bet labai dažnai pati Pypkė stengiasi užmegzti su jais kontaktą“, – patirtimi dalijosi Viktorija Šapurova.

Dažniausiai gydomasis jojimas taikomas judėjimo problemų arba psichinės raidos sutrikimų turintiems pacientams. Jojimo ir bendravimo su žirgu metu yra siekiama fizinio, emocinio, socialinio poveikio, edukacinių tikslų.

Gydomasis jojimas taikomas esant pusiausvyros, raumenų tonuso sutrikimams, sąnarių pažeidimams, jutimų sutrikimams, įgimtiems fizinės raidos defektams ir psichiniams sutrikimams, tačiau gydymas, padedant žirgams, kiekvienu atveju yra labai individualus. Būtinai turi būti atsižvelgiama į paciento fizinę, psichinę bei socialinę būklę, technines galimybes taikyti šį gydymą ir, be abejo, tai gali atlikti tik šios srities specialistai.

„Pats bendravimas su žirgu, jo šukavimas, glostymas yra labai svarbi gydomojo jojimo užsiėmimų dalis. Tai padeda lavinti motoriką, sukurti ryšį su žirgu ir aplinka, skatina domėtis gyvūnu, susikaupti ir rūpintis juo. Visa tai – komandinis darbas, kuomet kiekvieno dalyvaujančiojo vaidmuo tampa labai reikšmingas, nes turime užtikrinti užsiėmimų sėkmę ir, kas labai svarbu, saugumą“, – pabrėžė lektorė.

Po teorinės seminaro dalies klausytojai buvo mokomi užmegzti pirmąjį kontaktą su žirgu, pamaloninti jį gardėsiais, pašukuoti, prisiliesti, o paskui buvo galima joti arba pavedžioti Pypkę – renginyje dalyvavę vaikai to ėmėsi neraginami.

Viktorijos Šapurovos tikinimu, kiekvienas susitikimas su žirgu turi teikti džiaugsmą, dovanoti žmogui geras emocijas – seminaro lektorei ir jos pagalbininkėms tai tikrai pavyko.

Seminarą organizavo Lietuvos kaniterapijos asociacija kartu su LKD Mokymo centru.

Daugiau informacijos – V.Šapurovos ir S.Lesinskienės strp. „Hipoterapija ir jos poveikis vaikams: atvejo aprašymas“, leidinys „Pediatrija“, 2013, Nr.2-3.