2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Pasitikime vasarą saugiai

Aktuali vasaros tema – vaikų sauga bendraujant su šunimis, todėl Kauno rajone Mokymo centro savanoriai surengė mokymus.

Prašymą tokia tema pravesti pamokas 1-4 klasių moksleiviams gavome iš Kauno r. Domeikavos progimnazijos mokytojos Audronės. Šios mokyklos atstovams mus rekomendavo Vilniaus m. savivaldybės Švietimo skyrius.

Susitikimo laiką suderinome daugiau nei prieš 2 mėnesius. Likus mėnesiui dar viena tos pačios mokyklos mokytoja paprašė pamokų ir savo auklėtiniams.

Taigi gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje mūsų vėl laukė intensyvus darbas – padaryti pamokas įdomias, žaismingas ir, svarbiausia, naudingas tiek mokiniams, tiek jų mokytojams.

Pastarąjį pusmetį pamokas tenka derintis prieš kelis mėnesius iki susitikimų, nes susidomėjimas Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro vedamais užsiėmimais yra labai didelis.

Suprasdami, kokia atsakomybė yra perteikti vaikams informaciją apie saugų elgesį, galimas pavojingas situacijas, atsakomybę auginant šunį, kiekvienai pamokai ruošiamės labai kruopščiai.

Šioje veikloje dalyvaujantiems šunims keliama daug reikalavimų: jie turi būti sveiki (paskiepyti, dehelmintizuoti), Vilniuje gyvenantys šunys turi būti išlaikę elgsenos testą bei turėti rekomendaciją iš LKD dresuotojo dėl tinkamumo dirbti su vaikais.

Taip pat jie reguliariai treniruojami prieš susitikimus, mokomi įvairių triukų, kurie leidžia imituoti realias, gyvenime dažnai pasitaikančias situacijas.

Užsiėmimų metu vaikai turi galimybę analizuoti šuns ir savo bendraamžių elgesį, taip jie geriau įsimena informaciją, greičiau mokosi.

Susitikimuose Domeikavoje dalyvavo trys auksaspalviai retriveriai – Gutta, Grotas ir Etta bei samojedas Dunis. Atsakingų savanorių LKD Mokymo centro komandoje taip pat daugėja, susitikimuose dalyvavo Daiva, Rūta, Laura, Asta, Raimundas bei Dalia. Programa turi būti tiksli – visi šunys atlieka jiems skirtas užduotis.

Dėl draugiško charakterio, noro bendrauti bei protingo paklusnumo visi minėti 4 šunys puikiai tinka pirmajam kontaktui. Tačiau, būdami panašūs, šunys taip pat yra ir skirtingi – jeigu imituojame situaciją, kai vaikas vienas miške ar žaidžia smėlio dėžėje – mums puikiai tiks aktyvesnis šuo. Jeigu vaikai nori išbandyti šuns paklusnumą atnešant įvairius daiktus, turime pasirinkti šunį, kuris bus kantrus ir noriai neš žaislus bei atsargiai juos atiduos.

Ne mažesnius reikalavimus keliame ir žmonėms, kurie veda šiuos užsiėmimus. Savanoriai turi gerai išmanyti šuns elgseną, domėtis šunų veislėmis bei jų specifika, nuolat mokytis ir tobulėti.

Savanoriu gali tapti ir žmogus, neturintis šuns, tačiau norintis su jais dirbti. Tuo atveju savanoris prisideda prie edukacinės programos kūrimo, įvairių užduočių parengimo, susitikimo dokumentacijos.

Pamokose Domeikavos progimnazijos moksleiviams akcentavome atšvaitų svarbą ne tik žmonėms, bet ir šunims. Kalbėjome apie pavojus, kurie gali laukti miške, žaidimų aikštelėse, apleistose teritorijose.

Vaikai pasidalijo ir savo patirtimi – kaip jie augina, prižiūri bei auklėja šunis.

Kartu mokėmės „skaityti“ šuns kūno kalbą, suprasti įvairius signalus, kuriuos mums siunčia šuo.

Kitą dieną po pamokų Domeikavos progimnazijoje sulaukėme kvietimo atvykti į Neries vaikų ir jaunimo centrą, taip pat įsikūrusį Domeikavoje.

Beveik 200 mokinių Domeikavoje buvo mokomi tinkamai elgtis su šunimis, pratinosi bendrauti su skirtingų šunų veislių atstovais.

Linkime visiems mūsų susitikimų dalyviams ir MC savanoriams šiltos, smagios ir saugios vasaros!

 

LKD Mokymo centro informacija ir nuotr.