2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Kinologai – mokytojų auditorijai

Tęsiami mokymai pagal bendrojo lavinimo mokyklų žmogaus saugos mokytojų mokymo programą.

 

Kovo 27-ąją įvyko antrasis iš penkių šiais metais numatytų mokymų žmogaus saugos dalyko mokytojams.

Šįsyk mokymuose dalyvavo 45 mokytojai iš skirtingų Lietuvos regionų.

Paskaita apie saugų elgesį su šunimis susidėjo iš kelių dalių – pirmasis kontaktas su šunimi, šuns kūno kalba, darbas su šunimi ir įvairių situacijų imitavimas, reikalingų sprendimų priėmimas.

Mokytojai galėjo susipažinti su šunimis, išmoko prie jų tinkamai prieiti bei laikytis atstumo, kai tai būtina. Buvo aptarti ir išanalizuoti mokomieji filmai, kuriuos parengė ir išleido Lietuvos kinologų draugija.

Mokytojams taip pat buvo pristatytas ir padovanotas LKD Mokymo centro išleistas 2013 m. mokomasis  kalendorius „Mokomės kartu – pažinti, mylėti, auklėti ir saugoti“.

Buvo paaiškinta, kaip vadovautis šiuo mokomuoju leidiniu, kad pamokos arba užsiėmimai po pamokų būtų naudingi mokiniams ir įdomūs.

Taip pat kursų klausytojams buvo pristatytas LKD tinklapis www.kinologija.lt, patarta, kaip ir kur rasti patikimą kinologinę informaciją. Atkreiptas dėmesys į teminius straipsnius, kurie galėtų būti naudingi mokomajam procesui.

Kursų klausytojai buvo supažindinti ir su kitais informacijos šaltiniais, kurie galėtų būti pagalbine priemone supažindinant vaikus su gyvūnų gerove (gyvūnų teisėmis, šeimininko pareigomis ir kt.).

„Šį kartą labiau akcentavome grįžtamąjį ryšį: kiek pastangų, auklėdamas ir prižiūrėdamas naminį gyvūną augintinį šeimininkas įdeda, tiek gali tikėtis iš savo augintinio. Savaime šuo nėra nei geras, nei blogas, viską lemia šeimininko pastangos, geranoriškumas, gilinimasis į šuns instinktus, noras perprasti gyvūno prigimtį. Todėl būtina, kad vaikai kuo anksčiau įsisąmonintų, kad gyvūnas taip pat jaučia skausmą, turi savo poreikių, yra priklausomas nuo žmogaus geros valios. Manau, kad tokios pamokos apie šunis yra kartu ir gerumo pamokos – mokytojai turi puikią progą diegti vaikams humanistines vertybes“, – po paskaitos sakė Mokymo centro vadovė Jonaistė Jusionytė.

Pravesti mokymus padėjo Lietuvos retriverių mylėtojų klubo atstovės Daiva Kvedarienė ir Rūta Šukytė su savo auksaspalviais retriveriais Grotu (Gilija Guilty Gambler), Etta (Tres Jollie Oligarchia) ir Guta (Guta Herkus).

Retriverių augintojos sakė, kad joms taip pat buvo įdomu susitikti su pedagogais, išgirsti klausimus, kurie domina mokytojų auditoriją: kaip vyksta šuns socializacija, koks yra socialus šuo? ką daryti, kai pribėga šuo? kaip elgtis, jeigu šuo šoka ant žmogaus? kodėl kai kurie šunys nemėgsta tik tam tikrų žmonių?

Priminsime, kad šie mokymai respublikos pedagogams vyksta Ugniagesių gelbėtojų mokyklos Civilinės saugos mokymo centre, įsikūrusiame Generolo A. Ramanausko kovinio rengimo centre  Nemenčinėje (Vilniaus r.).

Mokymai organizuojami pagal bendrojo lavinimo mokyklų žmogaus saugos mokytojų mokymo programą, LKD Mokymo centro savanoriai šalies pedagogams užsiėmimus ves dar ne kartą.