2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Neabejotina nauda: kinologinis visuomenės švietimas

Pirmą rugpjūčio savaitgalį šunų mylėtojai rinkosi į Druskininkus, kur Lietuvos kinologų draugija organizavo tris tarptautines šunų parodas.

 

„Šunų parodų pobūdis pasikeitė,– paprašyta palyginti ankstesnes ir dabartines parodas, sakė LKD Mokymo centro vadovė Daiva Kvedarienė.– Šiuolaikinė šunų paroda – tai renginys visuomenei. Tai proga susipažinti su šunų veislėmis, pabendrauti su veisėjais. Tai galimybė formuoti ir stiprinti šalies kinologijos kultūrą. Parodyti šiuolaikinį požiūrį į šunis. Tai atviras renginys – visi gali ateiti pasikonsultuoti ne tik su veisėjais, bet ir su zooprekybininkais, kitais specialistais. Tai svarbi žinutė visuomenei, kaip tinkamai socializuoti, auklėti savo šunis ir kaip pasirūpinti augintinių gerove“.

Kinologiniu švietimu ir pramogomis šunų parodoje Druskininkuose, kaip įprasta, rūpinosi LKD Mokymo centro komanda ir savanoriai.

Pradedant spalvinimo pieštukų drožimu mažiesiems parodos lankytojams, baigiant parodomąja programa didžiajame ringe.

Rugpjūčio 3-5 d. Druskininkų aerodrome tikrai buvo ką pamatyti ir veikti.

„Nuoširdžiai dėkoju už smulkmeną, kuri išties ne smulkmena, o svarbus dalykas – erdvi žalioji palapinė vaikams ir šeimoms! Vaikiškos užduotys, flomasteriai, dėlionės, knygelės apie šunis – renginio organizatoriams tai suorganizuoti nesudėtinga, o nauda – neabejotina! Parodos dalyviai su didžiausiu džiaugsmu įkurdino ten savo vaikus ir ramiai ruošė šunis pasirodymui. Vaikai buvo ne tik prižiūrėti, bet įdomiai leido laiką. Kaip mama sakau nuoširdžiausią ačiū! Merginos (Mokymo centro komanda – Red.), kurios užsiėmė su vaikais, kalbėjo visomis kalbomis ir buvo matyti, kad jos įgudusios, moka bendrauti su vaikais,“ – savo socialinėje paskyroje po parodos dėkojo rygietė šunų vedlė Ana Aleksejeva.

Mokymo centro darbuotojų nuomone, paroda yra kaip tik ta vieta, kur galima akcentuoti ne vien šunų grožio konkursus ar laimėtus titulus, bet ir parodyti visuomenei, kaip galima įdomiai, prasmingai praleisti laisvalaikį su  augintiniais, pajusti, kad šunys suteikia kitokią prasmę mūsų kasdienybei.

Sekmadienį Druskininkų aerodrome žiūrovai ir dalyviai gėrėjosi kauniečių lėkščiasvydininkų komanda „Crazy foxes“.

„Pademonstravome lėkščiasvydžio (frisbee) parodomąją programą, supažindinome, kaip taisyklingai turi būti apšildomi šunys prieš bet kokią fizinę veiklą. Papasakojom, kodėl pasirinkome Hero disc (JAV) skraidančias lėkštes. Šunys parodė ir paprastesnių, ir akrobatinių triukų. Buvo smagu pristatyti fantastišką frisbee!“,– „lapių“ pasirodymą pakomentavo lėkščiasvydžio trenerė  Indrė Pašakinskaitė.

O šeštadienį žiūrovus stebino šunų jėgos sporto „Stiprūs šunys“ entuziastai. Jų puikūs šunys laimi jėgos sporto varžybose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Parodomąją programą vedusi trenerė Gintarė Matevičiūtė įtraukė į pasirodymą ir parodoje apsilankiusius mažuosius, parodė vaikams, kokie draugiški, stiprūs ir ištvermingi yra šunys.

Net dvi parodos dienas pasirodymus su savo ištikimu partneriu Rakštimi – belgų aviganiu malinua – rodė šiaulietis dresūros specialistas Alfonsas Dauskurdis (dresūros mokykla „Laukinė orchidėja).

A.Dauskurdis vėl atnaujino savo programą, papildė naujais triukais.

Rakštis šokinėjo per vaikų arba trenerio laikomą lanką, sulaikė „nusikaltėlį“, ieškojo lagaminuose paslėptų daiktų, pokštavo su vaikais.

Visose veiklose ir parodomosiose programose šunys buvo pristatomi kaip protingi, juslūs gyvūnai, ištikimi bendražygiai, draugai.

St.Barausko nuotr.