2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Parodų teisėjos patirtis: J.Aidietienė

Interviu su tarptautine šunų teisėja, Lietuvos kinologų draugijos (LKD) teisėjų kolegijos pirmininke, LKD atsakingąja sekretore, aistringa šunų mylėtoja Julija Aidietiene.


Hobis, kuris įtraukia ir nepaleidžia visam gyvenimui – taip būtų galima pavadinti šunų eksterjero teisėjo darbą, kurį Lietuvoje šiuo metu dirba per pusšimtis žmonių.

Apie tai, kaip šunų parodos atrodo stovint kitoje – teisėjo pusėje, kalbėjausi su tarptautine teisėja, Lietuvos kinologų draugijos (LKD) teisėjų kolegijos pirmininke, LKD atsakingąja sekretore, ilgamete kinologe, aistringa šunų mylėtoja Julija Aidietiene.

Pasitempusi ir dalykiška ringe – tokią parodų dalyviai įprato matyti Juliją. Atrodytų, šios moters užsidegimo ir entuziazmo galėtų pavydėti gerokai jaunesni kolegos…

Koks motyvas kinams kviestis lietuvę teisėją iš kito pasaulio krašto – juk daug pigiau būtų pasikviesti teisėjus iš artimesnių šalių?

Pirmiausia, Kinijos FCI (Tarptautinės kinologų federacijos) sistemai priklausanti organizacija yra labai jauna. Jiems labai svarbus bendradarbiavimas ir pripažinimas. Galima sakyti, kad kinai tokiu būdu prisistato Europai: kviesdami teisėjus iš įvairių šalių pristato tiek savo šalį, tiek šalies kinologiją.

Jie labai stengiasi ir labai daug dirba, kad būtų pripažinti pagrindine organizacija Kinijoje – kaip ir visur, FCI nėra vienintelė organizacija, po kurios sparnu glaudžiasi tokios milžiniškos šalies kaip Kinija kinologai. Bendraudami su įvairiais žmonėmis, jie stengiasi „pagauti“, kur link judėti kiniškajai FCI kinologijai. Kita vertus, kinai, kaip ir mes, kviečia teisėjus, kurie būtų įdomūs parodų dalyviams…
(…)

Visą interviu skaitykite http://augintinis.lrytas.lt/prieziura/teiseja-j-aidietiene-verciau-busiu-nepopuliari-bet-teisinga.htm

Živilė Bilotaitė, 2015 03 05