2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Kitoks požiūris į basethaundus

Rugsėjyje Vilniuje vykusiose šunų parodose dalyvavo dvi basethaundės. Jos neliko nepastebėtos nei teisėjų, nei gausiai susirinkusių žiūrovų. Šių įspūdingų nulėpausių savininkė Jevgenija Gražulienė, auginanti 3 basethaundus, dalijasi nuomone apie basethaundų auklėjimą ir kitonišką būdą.

Kodėl šunų parodose tiek nedaug basethaundų – rugsėjo 14-15 d. Vilniaus šunų mylėtojų bendrijos parodose (VŠMB) tebuvo registruoti 2 basetai?

Šiuo metu ši šunų veislė nėra populiari Lietuvoje. Daugelis šunų šeimininkų į parodas važinėja tik iš „reikalo“, kad surinktų minimalų kiekį įvertinimų. Didesnis dalyvių skaičius pasitaiko  tarptautinėse šunų parodose, kai atvyksta daugiau dalyvių iš užsienio, kai teisėjauja šios šunų veislės patyręs specialistas.

Galbūt ir jūs norėtumėt šunų parodose teisėjauti basethaundams?

„Blogas tas karys, kuris nesvajoja tapti generolu“. Laikas parodys, bet tokia mintis tikrai kirba mano galvoje. Tačiau iš pradžių reikia sukaupti pakankamai žinių apie šiuos šunis.

Jūsų basetė Astraja skalikų grupės konkurse užėmė pirmąją vietą. Ar šios veislės šuo yra laimėjęs parodos gražiausiojo titulą?

Astraja laimėjo nebe pirmą skalikų grupės konkursą. Ji viena tituluočiausių basethaundų Lietuvoje ir, ko gero, tituluočiausia iš gimusių mūsų šalyje. Teisėjai ją pastebi. Apskritai, gerai atrodantiems basethaundams šunų parodoje nesunku išsiskirti iš kitų skalikų. Jie tikrai kitokie, nors kai kuriems ekspertams būtent tai ir nepatinka. Iš mūsų patirties, basetas Lietuvoje nėra laimėjęs visos parodos, nors užsienyje tai nėra retas reiškinys. Basetai laimi ne tik nacionalines, bet ir tokias parodas kaip „Eurazija“.

Basetai – gana sunkiai dresuojama šunų veislė, tačiau jūsų ilgaausės džiaugiasi atlikdamos komandas. Kaip to pasiekėte?

O kas nusprendė, kad basetai sunkiai dresuojami? Gal labiau šeimininkams neužtenka noro ir ryžto surasti bendrą kalbą su savo augintiniu. Taip, tai ne tarnybinė šunų veislė, ir mokymas vyksta kardinaliai kitaip. Mūsų ilgaausės kartais irgi užsiožiuoja, bet kitąsyk mus supranta iš žvilgsnio. To pasiekėm atkakliu darbu ir noru turėti paklusnų augintinį. Kitiems tegalime patarti augintinį rinktis labai atsakingai, ne vien pagal išvaizdą. Štai tuomet mitai apie sudėtingą šunų dresūrą ir bus išsklaidyti.

Ar parodoje nekyla sunkumų dėl šunų užsispyrimo? Kaip parodos teisėjas vertina ringe „kritusį“ basetą?

Tokių atvejų pasitaikė ir mums. Kristi nekrito, bet paprasčiausiai atsisakė judėti „Best‘o“ (gražiausio visos parodos šuns rinkimai – Red.) ringe. Jokiu būdu to negalima sieti su basetais, taip gali pasielgti bet koks jaunas šuo. Paprastai mūsų augintinės džiaugiasi parodomis kartu su mumis. O teisėjas baseto „ožiavimąsi“, be abejo, vertina neigiamai, ir šuo praranda galimybę užimti prizinę vietą. Bet, jei tai būtų tik šios šunų veislės ringas, teisėjas gali į tokį šuns elgesį pažiūrėti su šypsena ir suteikti galimybę tinkamai pasirodyti.

Dalyvaujate šunų darbinių savybių (lauko) bandymuose. Kokia basethaundo paskirtis medžioklėje? Ar dabartiniai šunys gali medžioti, ar tapo „sofos atletais“?

Basethaundai iš prigimties yra skalikai (skalydami praneša apie surastą žvėrį – Red.), tačiau kai kurie dar yra naudojami kaip pėdsekiai arba sužeisto žvėries paieškai. Dabar veisiami basetai yra paveldėję puikius instinktus, be abejo, būtina atsižvelgti į poruojamų šunų kraujo linijas, šunų tėvų ir senelių darbines savybes. Manau, kad basetas pirmiausia yra šeimos šuo. Jis gali būti tobulas pagalbininkas medžioklėje, mielas augintinis namuose, puikus kompanionas pasivaikščioti, keliauti, atostogauti. Posakis „sofos atletas“ iliustruoja ne basethaundų savybes, bet šeimininko tingumą.

Ar basetai myli vaikus? Kaip sutaria su gyvūnais?

Basetai puikiai sutaria su visais! Kaip ir visi medžiokliniai šunys, jie neturi agresijos nei žmonėms, nei naminiams gyvūnams.

Aišku, jie labiau tinka aktyviems žmonėms, tiems, kas mėgsta keliauti, judėti.

Dar geriau, jei šeimoje yra vaikų, su kuriais žaisdamas basetas natūraliai išeikvoja susikaupusią energiją. Tai šeimos šuo, gebantis prisitaikyti prie besikeičiančių aplinkybių.

Tėra vienintelė išlyga: šeimos nariai taip pat turi šiek tiek prisitaikyti prie savo baseto… (šypsosi – Red.).

Gabija Vyšniauskaitė