2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Gyvenimas su keletu šunų

Gvvenimas su daugiau nei vienu šunimi gali būti labai įdomus. Šunys mėgsta kitų šunų kompaniją, tačiau labai svarbu išmokyti gyvūnus tinkamai bendrauti tarpusavyje.

 

Jeigu jūs visuomet leisite šunims bendrauti tarpusavyje, nesikišite į jų gaują, gali iškilti sunkumų. Sakykime, šunį bus sunku šunį pasišaukti pas save, kadangi jis nejaus ryšio su šeimininku.

Šunys dažnai konkuruoja dėl mėgstamų dalykų – maisto, žaislų, šeimininko dėmesio, todėl privalote stebėti augintinius ir stengtis sustabdyti bręstančius konfliktus.

Būtina, kad šunys mokėtų pagrindines komandas (sėdėk, negalima, palik), bei iškart reaguotų į savo vardą, kad lengviau galėtumėte juos kontroliuoti.

Taip pat svarbu, kad augintiniai suprastų, jog visas gerybes – žaislus, maistą ir kitką – duoda šeimininkas. Jeigu yra požymių, kad dėl kažkurių daiktų šunys ruošiasi kovoti, stenkitės tą objektą pašalinti, grąžinkite jį tik tuomet, kai šunys elgsis tinkamai.

Augintiniai turi turėti atskirus maisto dubenis, guolius, žaislus. Jei duodate skanėstų, duokite visiems, tačiau stenkitės, kad šunys nebūtų arti vienas kito, kai ės – jie gali pradėti konkuruoti.

Šunims būtina gerai įsidėmėti savo vardus – prireikus, galėsite iš gaujos pasišaukti tik vieną augintinį. Taip pat turėtumėte išmokyti augintinius „grupinio“ kvietimo signalo, kad prireikus visi augintiniai atbėgtų pas jus.

Nepamirškite mokyti augintinius gerų manierų. Viena jų – nešokinėti ant šeimininko ir kitų žmonių.

Taip pat šunys turi mokėti laukti, tapti kantrūs: turi suprasti, jog duosite skanėstų, maisto, žaisite su jais tik tuomet, kai nešokinės ant jūsų, ramiai tupės, palauks.

Jeigu pradėjote glostyti vieną augintinį, o kitas įsiterpė tarp jūsų prašydamas dėmesio ir jūs jį taip pat paglostėte, pasielgėte netinkamai – paskatinote antrojo šuns netinkamą elgesį. Kuomet bendraujate su vienu augintiniu, kiti šunys neturėtų kištis.

Tačiau nepamirškite, jog visiems savo šunim privalote skirti vienodai dėmesio.

http://www.reksas.lt

St.Barausko nuotr.