2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Šunų ir žmonių nervai ne geležiniai

„Šunų ir žmonių nervai ne geležiniai“ – žurnalistės Genės Silickienės straipsnis, 2013 01 04 paskelbtas dienraštyje „Respublika“.

 

Vis daugėja šunų apkandžiotų vaikų ir suaugusiųjų, daugumai nukentėjusiųjų tenka skiepytis nuo pasiutligės, kęsti skausmą, rimtas traumas gydytis net ligoninėse.

Kas – šuo ar žmogus – kaltesnis dėl tokių nelaimių?

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per devynis 2012 metų mėnesius nuo įvairių gyvūnų nukentėjo 5 tūkst. 354 asmenys.

Gyvūnai apkandžiojo ir sužalojo 1 tūkst. 480 vaikų.

Apmaudu, bet netaikių kontaktų vis daugėja. Trijų vasaros mėnesių statistika bauginanti – gyvūnai užpuolė ir sukandžiojo 2 tūkst. 159 žmones.

Labiau pasisekė tiems, kuriuos apkramtė ar sužalojo nuo pasiutligės vakcinuoti, žinomi šunys ar katės.

Jiems bent nereikėjo 5 kartus skiepytis ir gyventi baimėje spėliojant, ar agresyvus gyvūnas nebuvo užsikrėtęs.

Per 9 šių metų mėnesius 10 žmonių apkandžiojo pasiutlige sergantys laukiniai gyvūnai. 4 žmonės nukentėjo nuo šia liga jau užsikrėtusių naminių gyvulių.

Įkandus bet kokiam gyvūnui, medikai pataria būtinai kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigas, kur bus įvertinta galima rizika ir skirtas profilaktinis pasiutligės vakcinacijos kursas.

ULAC centro Imunoprofilaktikos skyriaus specialistas Giedrius Foktas teigia, kad nuo pasiutligės 5 kartus skiepijama nemokamai, vakcinacija yra neskausminga.

 

Visą straipsnį ir LKD atstovų komentarą galite skaityti čia:
http://www.respublika.lt/lt/naujienos/mokslas/sveikata/sunu_ir_zmoniu_nervai_ne_geleziniai/