2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Šilumkaičio sistema šildo šunų letenas

Tokijo universiteto profesorius Hiroyoshi Ninomiya atliko tyrimus, norėdamas išsiaiškinti, kodėl, esant minusinei temperatūrai, šunims nešąla letenos.

Profesoriaus nuomone, atsakymas į šį klausimą glūdi šunų kraujotakos sistemoje.

Arterinis kraujas, kuris yra šiltas ir prisotintas deguonies, sušildo kraują, kuris atvėsta dėl kontakto su sniegu ar ledu.

Taigi prieš kraujui sugrįžtant į šuns širdį bei centrinę kraujotakos sistemą, jis yra „pašildomas“.

Šilumos mainai įvyksta gyvūno galūnėse, kuomet arterinis kraujas teka į letenas ir šildo veninį kraują, prieš šiam sugrįžtant į širdį. Mokslininkas padarė išvadą: šunų kojose veikia elementariausia šilumkaičio sistema.

Elektroniniu mikroskopu tyrinėdamas užkonservuotų šunų kojų preparatus, mokslininkas pastebėjo, kad letenų pagalvėlėse arterijos ir venos yra greta, todėl iš širdies tekantis šiltesnis kraujas lengvai sušildo atvėsusį kraują venose. Tokie šilumos mainai palaiko nekintamą temperatūrą letenų pagalvėlėse net tuomet, kai spaudžia atsakantis speigas.

Šunų protėviai buvo vilkai, organizmo šilumkaičio sistemą šunys paveldėjo iš savo protėvių. Nepaisant šios unikalios šunų savybės, šeimininkai turėtų būti budrūs: tinkamai prižiūrėti šunų letenas, saugoti nuo sniego, kai jis pabarstytas druska, neleisti peršalti esant drėgnam orui. Ne visi šunys vienodai reaguoja į šaltį, kai kurių šilumkaičio savybės iš prigimties gali būti silpnesnės.

Natūralu, kad senyvų šunų kraujagyslės nefunkcionuoja taip efektyviai kaip jauniklių, todėl jie taip pat greičiau sušąla.

Parengta pagal http://www.whatsonchengdu.com  ir „Veterinary Dermatology“

S.Valujevos nuotr.