2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Ženklinimas mikroschemomis

 

Šiuolaikinės technologijos neaplenkė ir mūsų augintinių – jau dešimtmetis, kai Vakarų šalyse integrinius grandynus turi šunys, katės, šeškai ir kiti gyvūnai. Lietuvoje šios naujovės lėčiau skinasi kelią, tačiau vis daugiau gyvūnų augintinių jau ženklinami mikroschemomis…

Duomenų reikia keliaujant

Nuo 2011-ųjų metų naminiai gyvūnai, keliaujantys su savo šeimininkais, privalės turėti integrinį grandyną („čipą“), o duomenys ir dabar jau kaupiami duomenų banke.  2004 m. liepos 3-ąją ES Taryboje patvirtinus reglamentą Nr. 998, buvo numatytas 8 metų pereinamasis laikotarpis, per kurį mūsų gyvūnai augintiniai turi būti sužymėti. Sužymėtais laikomi tuomet, kai turi įskaitomą tatuiruotę arba elektroninę identifikavimo mikroschemą.

Nepriklausomai nuo to, kaip gyvūnas paženklintas, turi būti galimybė nustatyti savininko pavardę ir gyvenamąją vietą.
Taigi, pasibaigus pereinamajam laikotarpiui, minėta Europos Sąjungos direktyva išlygų nebetaikys. Nepadės ir tatuiruotės, kuriomis dabar žymimi veisliniai šuniukai. Netolimoje ateityje mikroschemos naminiams gyvūnėliams taps privalomos visose ES šalyse. Tarp kitko, jau dabar į Didžiąją Britaniją neįsivešite šuns, pažymėto paprasta tatuiruote. Augintinis privalo turėti ISO 11784 arba 11785 mikroschemą.
Gyvūnų šeimininkams nereikėtų manyti, kad tai sudėtinga procedūra, kainuojanti nežmoniškus pinigus arba kenkianti augintinio sveikatai. Beje, veterinarijos tarnybos sužymėjo visas krašto karvutes ir nieko šioms neatsitiko. Rupšnoja žolę, pasipuošusios geltonais identifikacijos auskarais.

Ką atskleidžia mikroschema

Pasidomėjus gyvūnų žymėjimo nauda, vilnietis veterinarijos gydytojas Jakovas Šengaut sakė: „Pirmiausia ši sistema nustato, kas yra kas. Tampa aiški gyvūno kilmė, gimimo data. Mikroschemos dėka lengviau susigrąžinti paklydusį augintinį. Be to, mikroschema padeda nustatyti ir neatsakingus savininkus. Daugelyje šalių tai veikia efektyviai: neatsakingiems šeimininkams taikomos sankcijos, ginami nuo šunų nukentėjusių piliečių bei pačių gyvūnų interesai. Ši sistema didina savininkų pasitikėjimą ir atsakomybę. Sukaupta informacija atspindi gyvūnų populiaciją ir kitus dalykus.“

Pradėjus aktyviau ženklinti gyvūnus augintinius, sumažėtų beglobių skaičius. Juk negali būti garantuotas, kad puikiai išauklėtas tavo keturkojis nepaspruks. Kur tokiu atveju kreiptis? Greičiausias ir patogiausias kelias – mikroschema. Ji padeda ir ieškant ką nors apkandžiojusio šuns neatsakingų šeimininkų.
Mikroschemos būtinai prireikia keliaujant. Be „Gyvūno augintinio paso“ ir poodinės mikroschemos savo šuns, katės ar šeško į svečią šalį nenusigabensi. Šie pasai, atlikus būtinus skiepus, išduodami veterinarijos gydytojų kabinetuose.

Veterinarijos gydytojų, kurie gali atlikti šią procedūrą, sąrašą sudaro Lietuvos smulkių gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacija.

Lietuvos veterinarijos gydytojai, turintys teisę mikroschema ženklinti gyvūnus – sąrašas čia.

Neskausminga ir efektyvu

Gyvūno identifikacijos mikroschema telpa 14 mm ilgio implante. Tai mažytė kompiuterinė schema, turinti suprogramuotą identifikacijos numerį. Ji apvilkta vienalyčiu, stipriu, gyvūnui nekenksmingu stiklu. Įrašyta į Žemės ūkio ir maisto produktų ministerijos farmakologijos preparatų rejestrą. Gamintojai jas tiekia steriliai supakuotas, paruoštas naudoti po vieną.

Specialia adata mikroschema neskausmingai įterpiama gyvūnėliui po oda tarp menčių. Jokių nemalonių pojūčių. Nešvirkščiama jokių skysčių, nereikia narkozės, nelieka rando. Gyvūnas pajunta adatos dūrį, kaip įprasta skiepijant. Po šios procedūros jo elgesys ir savijauta nepasikeičia, net jautriems ar smulkučiams gyvūnėliams tai nekenkia. „Jeigu tokia pačia mikroschema žymimos papūgėlės, kaip ji gali pakenkti šuniukui?“– retoriškai klausė veterinarijos gydytojas  J. Šengaut.

Mikroschema yra pasyvaus veikimo prietaisas – neturi energijos šaltinio, neskleidžia signalų. Įterpus mikroschemą, gyvūnėlis gauna unikalų identifikacijos numerį, būtent tai suteikia galimybę atskirti jį iš tūkstančių gentainių. Šio numerio neįmanoma pakeisti, pamesti ar kaip nors pašalinti. Implantuota mikroschema veikia daugiau kaip 25 metus.

Kokio amžiaus gyvūnėlį galima „čipuoti“, įsigydami šuniuką, klausia šeimininkai. Šuniukai gali būti pažymėti mikroschemomis kartu su pirmuoju skiepu. Kai kurie veisėjai šios paslaugos paprašo skiepydami 5-8 sav. šuniukus. Nauji šeimininkai gauna puikią dovaną – šuns tapatybės kodą. Mikroschemą galima įterpti bet kokio amžiaus gyvūnui.

O kaip sužinoma, kas yra kas. Specialus skaitytuvas, priartintas prie poodinio implanto, perskaito mikroschemoje užkoduotą informaciją. Šuo nieko nejaučia, o signalas per gyvūno odą pasiunčia į skaitytuvo ekraną unikalų jo numerį. Mikroschema  tampa gyvūno savastimi – po oda slypi visi augintinio duomenys.

Svetlanos Valujevos nuotr.