2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Šuns dieną šunys padovanojo savo šeimininkams medalius

Ar įmanoma per vieną vakarą pabuvoti savivaldybėje, veterinarijos gydykloje, dresūros mokykloje, šunų sporto treniruotėse ir dar…policijoje? Įmanoma, jei  esi tikras šunų mylėtojas ir nori švęsti Šuns dieną.

 

Balandžio 24-osios pavakarę Vilniaus Vingio parko prieigose išdygo spalvinga palapinė. Kinologijos savanoriai dėliojo įrangą, šventines dovanas, medalius. Netrukus pradėjo rinktis ir šunų mylėtojai su savo augintiniais. Daugiau kaip šimtas iš anksto užsiregistravusiųjų į edukacinį žygį „Pabėk iš namų“ buvo suskirstyti į 5 grupes. Kiekvienas gavo žemėlapį ir, išklausę instruktažą, susipažinę, leidosi į 5 km žygį pavasariško Vingio parko takais.

„Tikiuosi, kad šeimininkai kartu su savo augintiniais ne tik puikiai praleis laiką ir ilgiau pabus gamtoje, bet ir sužinos daug naudingų dalykų: kaip atsakingai auginti šunį, kokiomis veiklomis galima užsiimti kartu su savo augintiniu, kokių taisyklių laikytis,– dar prieš renginį kalbėjo vienas organizatorių, Lietuvos šunų kinkinių sporto federacijos prezidentas Paulius Stravinskas.

Tokio pobūdžio edukacinis žygis su šunimis Lietuvoje buvo organizuotas pirmą kartą. Pradėjus planuoti šventinį renginį, iškart nuspręsta pritraukti iš pirmo žvilgsnio skirtingų, bet išties labai artimų sričių, specialistų.

„Norėjome suburti įvairias institucijas, kad jų atstovai pasidalytų savo patirtimi, kad gyvai pabendrautų su šunų augintojais“,– apie edukacinio žygio idėją aiškino Lietuvos kinologų draugijos projektų vadovė Augustė Daukšienė.

Užbėgant įvykiams už akių, reikia pasidžiaugti, kad žygio metu nebuvo jokių incidentų tarp šunų. Jokių replikų iš praeivių (saulėtą pavakarę Vingio parkas ošė nuo dviratininkų, riedutininkų, bėgikų) ir juo labiau – jokio nepasitenkinimo iš žygio dalyvių.

Kada kitas žygis, klausinėjo dalyviai, prie finišo papuolę į improvizuotą fotografės studiją. Laimingi šeimininkai, pasidabinę atminimo medaliais. Maloniai pavargę žmonės ir šunys, žiebiantis Vingio parko žibintams…

Pasitaiko, kad nepritariame savivaldybių viešosios tvarkos ar policijos pareigūnams, būname nepatenkinti veterinarais ar dresuotojais, bet šiame žygyje buvo atvirkščiai.

Policijos pareigūnai patarė, kaip saugiai keliauti su augintiniais, o atminimui dovanojo šunų pėdučių ir šeimininkų pirštų atspaudus. Savivaldybės atstovai dovanojo įmantrių maišelių su žibintuvėliais, pasakojo apie gyvūnų laikymo taisykles, triukšmo prevenciją.

Veterinarijos gydyklos „Greitoji žirafa“ gydytoja Daiva Strepetkaitė dalijo patarimus, kaip apsaugoti save ir augintinius nuo erkių.

Dresūros mokyklos „Šunų universitetas“ dresuotoja Inga Badaraitė mokė gražaus elgesio taisyklių, vis pabrėždama šunų gerovę.

Lietuvos šunų kinkinių sporto federacijos ir Agility klubo „Abu2“ treneriai aiškino apie šunų sporto subtilybes ir čia pat kvietė išbandyti savo augintinių galimybes.

Ir vis dėlto, kas gali būti bendra tarp savivaldybės tarnautojų, šunų dresuotojų, policijos pareigūnų ar veterinarijos gydytojų? Atsakymas paprastas: meilė šunims ir pagarba jų šeimininkams. Tai buvo juntama kiekvienoje edukacinėje stotelėje. Apie tai kalbėjo visi žygeiviai.

„Aš ir mano šunys, taip sakau prisistatydama“, – juokavo žygio dalyvė Daiva Ivoškaitė ir apgailestavo, kad atvyko tik su Roka, nes vyresnioji augintinė Benzė su vyru išvyko į Pamarį. „Mėgstu sportuoti, keliauti, būti gamtoje. Visur su savimi imu šunis. Abi mūsų augintinės yra iš gyvūnų prieglaudos. Lankau kursus, įvairius mokymus, noriu kuo geriau jomis pasirūpinti“,– sakė Daiva Ivoškaitė.

Šuns dienos šventę inicijavo ir kasmet balandžio 24-ąją organizuoja Lietuvos kinologų draugija. Daugelyje šalių Šuns dienos apskritai nėra, taigi, mūsų šalies šunų mylėtojai gali didžiuotis – jie myli šunis ir jiems rūpi šunų gerovė. Šių metų Šuns dienos idėja buvo „Šuo ir aš: Laikas kartu“. O kiek laiko savo augintiniui gali skirti šiuolaikinis karjeros žmogus, o ypač mieste gyvenantis žmogus, paklausėme Pauliaus Stravinsko, su savo augintiniais dažnai dalyvaujančio varžybose.

„Ilgi pasivaikščiojimai, treniruotės, savaitgaliai miške, manau, savo dviem šunims skiriu daug laiko, todėl „Šuns diena“ man nereiškia papildomo dėmesio jiems. Man tokia diena labiau – visuomenės sąmoningumo skatinimas, suvokimo stiprinimas, kad šuo nėra interjero „detalė“ ar trumpalaikė užgaida,– pabrėžė P.Stravinskas. – Šuo yra šeimos narys, kuriam reikia skirti laiko, reikia rūpintis, „iškrauti“ šunį tiek fiziškai, tiek emociškai“.

Pašnekovo nuomone, Šuns diena yra puiki proga, kuomet du visuomenės frontai – tie, kurie turi šunis ir tie, kurie jų neturi – tampa mažiau priešiški. Deja, vis dar pasitaiko negatyvaus požiūrio į augintinius, ką ypač byloja dar šių metų pradžioje garsiai per visą žiniasklaidą nuvilniję šunų nuodijimo atvejai. Sunku suvokti, kodėl kažkas kenkia tiems, kas sunkiai gali patys apsiginti…

Šuns diena yra ta diena, kuomet šunų augintojams dar kartą primenama, ką reiškia būti atsakingu šeimininku. Diena, kai dar sykį atkreipiamas tavo dėmesys, kiek daug ko galima nuveikti su savo augintiniais – pradedant dresūros pamokomis, baigiant turistiniais žygiais, kelionėmis į darbą ar užsienį.

Šventę rėmė didžiausias zoologijos prekių parduotuvių tinklas Kika ir Nature‘s Protection.

Daugiau nuotraukų ir įspūdžių, kas balandžio 24 d. vyko Lietuvoje: https://www.facebook.com/KinologijaLT

Godos Kavaliauskaitės nuotraukos