2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Šuniuko pasirinkimas: ar svarbu amžius?

Įsigyti visai mažą ar jau paaugintą šuniuką? Į ką būtina atkreipti dėmesį – pataria Vetvila.lt specialistai.

Geriausia šuniuką kuo ilgiau laikyti su mama

Pirmomis gyvenimo dienomis šuniukų nervų sistema itin jautri aplinkos poveikiams. Graužikų ir primatų tyrimai parodė, kad pirmoji patirtis (motinos globa) lemia suaugusių palikuonių elgesį ir fiziologiją, o ypač – atsaką į stresą. Manoma, jog tai būdinga ir šunims.

Darbiniai šunys veisiami įvairiems tikslams, o jų atrankos programos paprastai remiasi elgesiu po brandos, darant prielaidą, kad jų elgesio skirtumus dažniausiai „paaiškina“ genai.

Tačiau ankstyvoji šuniuko patirtis ir kalės motinos priežiūra gali būti tokie pat svarbūs, kaip ir paveldėti bruožai. Tyrimai rodo, kad motinos priežiūros lygis lemia vėlesnį šuniukų temperamentą. Žinoma,  šių rezultatų negalima vertinti vienareikšmiškai – galbūt kalės, turinčios genetinį polinkį labiau rūpintis savo palikuoniais, veda tam tikro temperamento šunis.

Pagrindinė mažų šuniukų raidos problema – socializacija. Tai procesas, kurio metu šuo išmoksta susidoroti su įvairiomis gyvenimiškomis situacijomis. Jei socializacija neprasideda laiku, tikėtina, kad užaugę tokie šunys bus bailūs, turės sunkumų įsitvirtindami šunų ir žmonių pasaulyje…

Daugybė netinkamo šunų elgesio problemų atsiranda vien todėl, kad šuniukai per anksti atskiriami nuo vados (linkę dažniau kaukti, loti, savintis maistą ir žaislus, elgtis destruktyviai). Kitos galimos problemos – įkyrus dėmesio siekimas, kai kuriais atvejais agresija, nemokėjimas kontroliuoti kandimo stiprumo. Dalis tokių šunų pasivaikščiojimų metu ko nors išsigąsta, gali būti jautresni triukšmui, kartais įkyriai vaikosi savo uodegas. Taip besielgę šunys nuo motinos dažniausia buvo atskirti jaunesni, negu 60 dienų amžiaus.

Mokslinį pagrindą šunų socializacijai padėjo 1965 m. John Paul Scott ir John Fuller knyga, kurioje aprašomas 13 metų trukęs labai vertingas tyrimas. Teigiama, kad pagrindinė socializacija prasideda nuo 3 savaičių ir tęsiasi iki 14 savaičių. Tuo metu šuniukai turi išmokti būti šunimis. Įgūdžiai, susiformavę tuo laikotarpiu, atsiliepia vėliau.

Šunyčiai mokosi ne tik bendrauti su gentainiais – jie įtvirtina ryšį su žmonėmis. Yra iškelta prielaida, kad su šunimis socializacija aktyviausiai vyksta pirmąsias 3-6 gyvenimo savaites, o su žmonėmis – 6-14 sav., tačiau realiai šie periodai beveik sutampa.  Jei socializacija su žmonėmis nepradėta iki 6-7 savaitės, vargu, ar ji pavyks vėliau.

Nei Scott, nei Fuller neteigė, kad 7 savaitės – geriausias laikas  atskirti šunytį nuo vados. Jie tik pastebėjo, kad jokiu būdu negalima to daryti anksčiau nei 6 savaitės. Vis dėlto 7 savaičių riba tapo svarbiu nujunkymo žymekliu.

1960- 1970 m. Richard Wolters jau tvirtai teigė, kad, norint lengvai auklėti šuniuką, jį namo būtina parsigabenti, kai šiam sueis 49 dienos.

Milano universiteto Veterinarinės medicinos fakulteto veterinarijos specialistai ir mokslininkai tyrė 70 šunų, kurie iš vados buvo paimti 5-6 sav. amžiaus. Juos lygino su šunyčiais, nujunkytais 8-9 savaičių.

Anksčiau atskirtiems šunims buvo būdingas destruktyvumas, dažnesnis lojimas, baimė pasivaikščiojimų metu, didesnė reakcija į garsus, žaislų ir maisto saugojimas, įkyrus dėmesio siekimas.

Didžiosios Britanijos Veterinarijos gydytojų asociacija pranešė, kad anksčiau kaip 60 dienų amžiaus atjunkyti šuniukai linkę turėti elgesio problemų, lyginant su tais, kurie su vada prabuvo ilgiau.

Jeigu šunį įsigyja nepatyręs žmogus, bet perka iš veislyno, kurio savininkai atsakingai užsiima šuniukų socializacija bei gyvūno parengimu būsimam gyvenimui – tokiu atveju augintinį patartina paimti iš vados kuo vėliau.

Be to, augintinį perkant tik kaip kompanioną (ypač jei tai daro nepatyręs asmuo), nėra prasmės įsigyti itin jauno gyvūnėlio, nes tik padaugės problemų, padidės netinkamo šuns elgesio atsiradimo tikimybė. Pirmosios 6-8 sav. šuniuko gyvenime – imprintingo pikas. Imprintingas labai svarbus formuojant pageidaujamą elgesį, tačiau jis lygiai taip pat padeda įsitvirtinti ir blogiems gyvūno įpročiams (pastarųjų tikimybė nepatyrusio šeimininko rankose – didelė).

Svarbu ir tai, kad perkant vyresnį šuniuką jau būna atsiskleidęs jo temperamentas, tad konkrečiam žmogui lengviau parinkti konkretų gyvūną. Visai mažo šuniuko įsigijimas yra loterija, nes dažniausiai neįmanoma nustatyti, kokio būdo yra šis mažas padarėlis.

Atvejai, kada šuniuką verta parsigabenti anksčiau

Kai šuniuką, skirtą kokiam nors darbui ar sportui, įsigyja ne naujokas, o patyręs žmogus, tikėtina, kad jis padės puikius pagrindus tolesnei šunyčio raidai.

Jei veisėjas daug nesirūpina vada, o šuniukai paprasčiausiai auga su savo mama, nematydami aplinkinio pasaulio (taip atsitinka tiek dėl aplaidumo, tiek dėl nesupratingumo), tuomet šunytį geriau pasiimti iš vados anskčiau. Žmogui, įsigyjančiam vieną šuniuką, jį socializuoti bus daug lengviau, negu veisėjui, kuris laiko daug gyvūnų. Iš šuniukų ugdymu bei socializacija nesirūpinančio asmens įsigijus 4 mėnesių amžiaus šunytį, jau gali būti susiformavę jo negatyvūs „įpročiai“, kuriuos bus nelengva pakeisti.

Šešių savaičių šunyčiai jau yra susiformavę tam tikrus „įpročius“, tad atsisveikinti su namais, sulaukus 8 savaičių amžiaus, jau galima. Kalbant apie socializacijos poreikį, ypatinga socializacija skirta silpnesnių nervų šuniukams ar turintiems kitokių įgimtų psichikos problemų. Jeigu šuniuką reikia labai aktyviai socializuoti, vadinasi, jis jau turi bėdų, kurias galbūt ir galima užmaskuoti, tačiau pati bėda niekur nedings ir galbūt net bus perduodama to šuns palikuoniams.

Kokio amžiaus šuniuką įsigyti?

Jeigu iš veisėjo norite pirkti vyresnį nei 8 savaičių šuniuką, būtinai pasidomėkite, ar jis buvo tinkamai socializuojamas, ugdomas. Vien broliukus ir sesutes matęs, visą laiką uždarytas, nepažindamas pasaulio, jis gali patirti sunkumų, prisitaikydamas naujoje aplinkoje.

Jei augintinį perkate iš asmens, kuriam nesvarbi šuniukų socializacija bei ugdymas, tuomet šuniuką galbūt verta iš jo paimti ir anksčiau.

O jeigu savo keturkojį draugą renkatės patyrusio, gerai vertinamo, atsakingo šunų veisėjo veislyne, ramiai laukite kad ir 10 savaičių – šuniukas bus socialus, nebailus ir puikai pritaps jūsų namuose.

Strp. parengė Vetvila.lt

LKD Šunų veisimo nuostatų 4.3.9 punktas skelbia: Veisėjas gali realizuoti ne anksčiau kaip 2 mėnesių amžiaus, paženklintus, sveikus, geros kondicijos, dehelmintizuotus ir be ektoparazitų šuniukus.

S.Valouevos nuotr.