2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Šunį pirmiausia reikia mylėti

Greihaundas Armando White Wild Swan yra 14 šalių čempionas. Neseniai Vilniuje vykusioje tarptautinėje šunų parodoje veteranų ringe jis laimėjo prizinę vietą, o kovo 6 d. tapo greihaundų veislės nugalėtoju.

 

Laimėti titulai gal ir nestebintų, jei ne pora iškalbingų detalių: greihaundui Armandėliui, kaip jį švelniai vadina šeimininkė, eina vienuoliktieji metai. Ir dar: būdamas vienerių metų, jis „ieškojo“ gerų rankų – naujų šeimininkų.

„Nuėjom su vyru į parodą pasižiūrėti šunų ir kažkodėl užtrukom prie kurtų ringo, – prieš prasidedant šunų ekspertizei Litexpo rūmuose, pasakojo greihaundo šeimininkė klaipėdietė Tatjana Mažeikis. – Išsikalbėjom su parodos dalyviais iš Rygos ir paaiškėjo, kad jie ieško savo patrakusiam vienerių metų greihaundui naujų šeimininkų“.

O toliau viskas paprasta: iš Rygos greihaundas „persikraustė“ į Klaipėdą ir tapo Mažeikių šeimos nariu. Klaipėdoje tuo metu jis buvo vienintelis greihaundas. Tatjana pasakojo, kad nebuvo su kuo pasitarti, todėl informaciją, kaip auklėti ir prižiūrėti kurtų veislės šunį, po kruopelę ji rinko iš visur.

Būta ir kuriozų, kai praeiviai vadindavo Armandą ožka, stebėdavosi „kūdu“ šunimi. Aplinkinių namų žmonės net surinko pinigų Tatjanai, kad ši dažniau pašertų savo augintinį. Pinigų Tatjana nepriėmė, o kaimynams teko priprasti prie laibakojo kurto.

Kiekvieną rytą su šunimi ji nueina apie penkis kilometrus, vakare – tris. Geru oru Tatjana važinėjasi dviračiu, o Armandas bėga šalia

Nusprendusi parodyti naująjį augintinį šunų parodose, sulaukė klaipėdietės vedlės Marijos Zemlianskajos pagalbos. Dabar į ringą su šunimi eina Tatjana pati.

Nepastebėti nedidukės elegantiškos moters su puikiai išauklėtu, santūriu greihaundu tikrai neįmanoma.

Buvusi medicinos sesuo Tatjana iš kuklios savo pensijos, kiek gali, dalyvauja parodose. Ne vien Lietuvoje, bet ir užsienyje. Jos šuo yra daugelio šalių čempionas, Europos bei pasaulio čempionatuose veteranų ringe laimintis prizines vietas.

Pasak Tatjanos, Armandas myli visus žmones, jis „užaugino“ du jų anūkus, puikiai sutarė su anksčiau turėtu augintiniu.

Tatjana tebedraugauja su kinologais, padovanojusiais jai Armandą. Iš tos šuniukų vados, kurioje gimė Armandas, jis vienintelis tiek daug pasiekė. „Nesergu žvaigždžių liga. Parodos man yra galimybė pamatyti gražių šunų, pabendrauti su draugais, susipažinti su žmonėmis. Tai gyvenimas, mano hobis“, – aiškina moteris.

Į klausimą, kaip vis dėlto jai pavyko išdresuoti „laisvamanį“ kurtą, atsako su šypsena: „Tai meilė! Iš kiekvieno šuns galima padaryti draugą, tačiau šunį pirmiausia reikia mylėti…“.

Susijęs straipsnis: https://archyvas.kinologija.lt/?p=33182&lan=ltu

St.Barausko nuotr.