2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Sėkmingas Baltijos čempionų čempionatas

Sausio 23-iąją ilgai prisimins Baltijos šalių šunų mylėtojai. Tą dieną Taline įvyko pirmasis Baltijos šalių čempionų čempionatas.

Čempionate dalyvavo 12 Estijos delegatų ir po 10 Lietuvos bei Latvijos atstovų. Sename dvare elegantiški žmonės ir išpuoselėti šunys – kas gali būti gražiau?..

Lietuvos kinologų šunys – tarp lyderių

Iškilmingos šventės atidarymą paskelbė Estijos kinologų klubo prezidentė Helen Tonkson-Koit, dalyvavo Lietuvos kinologų draugijos prezidentė Ramunė Kazlauskaitė bei Latvijos klubo atstovė.

Garbė išrinkti gražiausią Baltijos šalių čempionų čempioną atiteko trims patyrusiems ekspertams: Liliane De Ridder – Onghena iš Belgijos, Alexsey Belkin iš Rusijos ir Kari Jarvinen iš Suomijos.

Iš pradžių, kaip įprasta, buvo ištraukti burtai ir dalyviai pasidalijo poromis. Vieni džiaugėsi, kiti buvo sunerimę dėl gražaus ir stipraus konkurento. O žiūrovai salėje – atvykusios palaikymo komandos – negailėjo plojimų visiems dalyviams.

Slaptu teisėjų balsavimu paskelbus kiekvieno etapo nugalėtojus, dvare vis nuaidėdavo džiaugsmo šūksniai.

Pirmajame Baltijos čempionų čempionate Lietuvos kinologus lydėjo neįtikėtina sėkmė – į gražiausiųjų aštuonetuką pateko net 5 Lietuvos atstovai. Mūsų vokiečių aviganis, auksaspalvis retriveris, samojedas, Sibiro haskis ir vakarų Škotijos baltasis terjeras atkreipė ir teisėjų, ir žiūrovų dėmesį.

Į gražiausiųjų ketvertuką buvo atrinkti 3 mūsų šalies šunys – vokiečių aviganė Beila iš Bazilionių, samojedas Klajoklių šuo Dunaj Of Benji ir vakarų Škotijos baltasis terjeras Marc Antoine De La Fonema, trumpiau, Antuanas, kurio savininkė – Loreta Grubliauskienė.

Visi trys teisėjai keturių etapų metų vieningai balsavo už mūsų „vestuką“, o finale jų balsai pasiskirstė 1:2.

Taigi „vestukas“ Antuanas taip pat, kaip Vilniuje vykusiame Lietuvos čempionų čempionate, laimėjo 2 vietą ir tapo 2016 m. Baltijos šalių čempionų vicečempionu.

Malonus sutapimas, o gal ir dėsningumas: net 6 skirtingi teisėjai (Lietuvos čempionų čempionate ir Baltijos čempionų čempionate) puikiai įvertino tuos pačius Lietuvos šunis.

Baltijos šalių čempionų čempionu tapo Estijos samojedų veislyno daugkartinė čempionė, 11 metų veteranė samojedė Pilgrimage Snow Ball.

Tiek dalyviai, tiek juos atlydėję šunų mylėtojai džiaugėsi jaukia „GraniitVilla“ atmosfera, draugišku priėmimu.

Visi Čempionato dalyviai gavo atminimo dovanų nuo Estijos ir Lietuvos kinologų draugijų.

Susitiksime kitais metais Rygoje

„Labai džiaugiuosi, kad Lietuvos kinologų draugija šiemet surengė tokį įspūdingą Čempionų čempionatą Vilniuje, – paklausta apie sidabrą Estijoje, pirmiausia pabrėžė L. Grubliauskienė. – Tai buvo nuostabiausias Čempionatas, kokiame man teko dalyvauti. Ir visai ne todėl, kad Vilniuje su Antuanu laimėjom prizinę vietą. Man buvo gera matyti laimingus žmones – pagerbtus „Top šunų“ savininkus, pasaulio ir Europos parodų laimėtojus. Net 10 mūsų kinologų buvo deleguoti atstovauti Lietuvos kinologijai Baltijos čempionų čempionate. Geras viešbutis, apmokėtos kelionės išlaidos, rūpinimasis mumis, palaikymas Čempionato metu – už daug ką esame dėkingi“.

Pasak L. Grubliauskienės, Estijos kinologai taip pat pasirūpino svečiais ir Čempionato suorganizavo puikiai.

„Iš viešbučio mus paėmė specialus autobusas, kuriame buvo net narvai šunims. Patogiai jautėmės ir todėl, kad tik vieną kartą buvo traukiami burtai. Mes žinojome savo numerėlį, o su kuo būsime poroje, už mus ištraukė organizatorių paskirtas žmogus. Tai gerokai sumažino patiriamą stresą“.

Kaip nedidelį trūkumą ji nurodė slidų parketą ir mažą ringo erdvę šunims bei teisėjams. „Bet mes, kinologai, visada ir viskam pasiruošę! – juokavo Loreta. – Turėjau specialaus purškalo šunų pėdutėms, draugiškai juo pasidalijom“.

Sveikindami nugalėtojus, teisėjai gyrė visus šunis, o Latvijos kinologų federacijos atstovai pažadėjo, jog kitais metais Rygoje vyksiantis Baltijos šalių čempionų čempionatas‘2017 bus toks pat ištaigingas ir įsimintinas.

Augustė Daukšienė

Karinos Granat nuotr.