2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Mitybos specialistas dalijosi patirtimi

Kovo 28 d. į LKD Mokymo centrą susirinkę šunų mylėtojai klausėsi paskaitos apie kokybišką gyvūnų mitybą „Šuns racionas“.

 

Paskaitą skaitė sausų šunų pašarų specialistas, veterinarijos gydytojas, didžiųjų šveicarų zenenhundų augintojas vilnietis Aidas Vaznonis.

Ši paskaita – pusmečiui suplanuoto Mokymo centro mokymų ciklo pradedantiesiems šunų mylėtojams dalis.

Savo pasisakymą lektorius grindė įgyta patirtimi sausų pašarų gamybos srityje bei naujausiais mokslo tyrimais, šunų veisėjų atsiliepimais apie sausus pašarus.

Ne vienas išgirstas patarimas tiko ne tik kokybiškai gyvūnų mitybai, bet ir patiems gyvūnų šeimininkams…

„Jei norite turėti sveikus sąnarius ir stiprius kaulus – valgykite daugiau natūralios šaltienos. Nes šaltienos pagrindas yra želatina, o tai yra kolagenas. Be to, šaltienos ne prošal duoti ir savo augintiniams – nereikės pirkti papildų sąnariams ar kaulams stiprinti“, – sakė A.Vaznonis.

Jaunų šuniukų mitybos racione turi būti bent 28 proc. baltymų. Šuo auga, organizmui būtina statybinė medžiaga. Suaugusio, paprasto naminio šuns racione turėtų būti trečdaliu mažiau baltymų – 18 proc.

Tarnybiniams, sportiniams, parodų šunims reikia 25 proc., kinkomiems – 35 proc., maitinančioms kalėms – 28 proc. baltymų mitybos racione.

 

Vis dėlto vertėtų atminti, kad baltymų perteklius gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų. „Didelių veislių šunų jaunikliams nuo per didelio kiekio baltymų per greitai auga kūno masė. Todėl gali būti sužaloti sąnariai – raumenys nespėja augti kartu su besistiebiančiais kaulais ir sausgyslėmis“, – aiškino naminių gyvūnų mitybos specialistas. Tokiems šunim užteks ir 26 proc. baltymų mitybos racione…

Visą Šarūno Meškio strp. skaitykite:
http://augintinis.lrytas.lt/prieziura/veterinaras-atskleide-kaip-prailginti-suns-gyvenimo-trukme.htm#.U19FXaIVTFw

Justino Stacevičiaus nuotr.