2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Kursų klausytojai įgijo patirties

LKD Mokymo centre paskaitų kursą išklausė ir sertifikatus gavo pirmoji šunų savininkų grupė.

Organizuoti kursus „Aš saugus. Tu saugus. Mes saugūs“ LKD Mokymo centrą paskatino 2013 m. sausio 1 d. įsigaliojęs naujasis LR Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymas.

Minėtas įstatymas numato naujus reikalavimus dėl kovinių ir pavojingų šunų bei jų mišrūnų (Įstatymo 8 straipsnio 1 dalis) laikymo, veisimo ir įvežimo į mūsų šalį.

Kursai šunų savininkams vyko vasario 15 ir 23 d., į juos aktyviai registravosi ne tik vilniečiai, bet ir kitų šalies miestų gyventojai.

Vasario 15-ąją paskaitas skaitė Lina Bogdanovičienė ir Daiva Strepetkaitė.

Teisininkė L.Bogdanovičienė kalbėjo apie LR įstatymus ir norminius teisės aktus, kurie reglamentuoja gyvūnų laikymą, naudojimą ir gerovę. Teisininkė išaiškino, kaip turi būti registruojami pavojingų ir kovinių veislių šunys, kaip vykdoma jų apskaita.

Veterinarijos gydytoja D. Strepetkaitė (Lietuvos retriverių mylėtojų klubo vadovė, LKD šunų veisimo komisijos narė) kursų klausytojus supažindino su šuns anatomija bei fiziologija, nurodė dažniausiai pasitaikančius šunų susirgimus, patarė, kaip jų išvengti.

Taip pat ji kalbėjo apie pirmąją medicinos pagalbą šunims, profilaktinius skiepus ir kita.

Vasario 23 d. vykusiuose kursuose Livija Zizevskė, VŠMB ir Valų korgių mylėtojų klubo vadovė, kinologijos srityje dirbanti beveik 30 metų, kalbėjo apie žmonijos evoliuciją ir kaip, priklausomai nuo to, pasikeitė šunų elgsena.

„Nors šunų elgsena ir paskirtis, bėgant laikui, smarkiai pakito, šunų instinktų šie pasikeitimai nenuslopino. Instinktai kartais prasiveržia, o žmogus to nesupranta arba nenori suprasti. Tuomet ir kyla nesusipratimų“, – sakė L.Zizevskė.

Ji pabrėžė, kad šuns šeimininko reakcija ir veiksmai visą laiką turi žingsniu aplenkti šunį. Žmogus turi numatyti padarinius, užbėgti įvykiams už akių. Todėl būtina išmanyti šuns kūno kalbą, numatyti galimus netinkamo elgesio požymius, tinkamai skatinti, laiku pagirti augintinį. Jeigu prasikalto, tinkamai ir laiku nubausti.

„Šuo turi aiškiai suprasti, kada gerai pasielgė, o kada  netinkamai. Dvigubų standartų šiuo atveju nėra“, – elgesio su šunimi niuansus aiškino kinologė L.Zizevskė.

Kauniečiai šunų elgsenos specialistai Egidijus Brazys ir Jonas Valančius („Reksas“) kursų klausytojams pabrėžė teigiamos šunų motyvacijos svarbą. Jie parengė praktines užduotis ir supažindino su pasaulyje populiaria šunų auklėjimo metodika – elgsenos formavimu klikerio (liet. spragtukas) pagalba.

Šią teigiamos motyvacijos metodiką jie demonstravo su kursuose dalyvavusiais klausytojų keturkojais – dviem Argentinos dogais ir Džeko Raselo terjeru. Treneriai akcentavo šuns pasitikėjimo žmogumi bei jį supančia aplinka svarbą, rodė pratimus, kurie stiprina šuns ir žmogaus ryšį, skatina šuns dėmesingumą.

Vilnietis dresuotojas Sergej Gračiov, Lietuvos amerikiečių Stafordšyro terjerų mylėtojų klubo vadovas, sakė, jog žmogus turi mokėti valdyti konfliktus, kad šie neišaugtų į stiprų susidūrimą, turintį neigiamų padarinių.

„Amstafas“ – drąsus, draugiškas, stabilios psichikos šuo. Ir jeigu jis link tavęs energingai atlekia, dažniausiai tenori draugauti, žaisti. Tai lengvai mokomas šuo, apskritai, šios veislės šunys mokosi iš kiekvienos naujos patirties“, – remdamasis šios veislės šunų veisimo ir auginimo patirtimi, tikino S.Gračiovas.

Pranešėjo nuomone, labai svarbu, kad šuo šalia šeimininko jaustųsi saugiai. Jeigu šuo jausis saugus, niekas negalės išprovokuoti jo negatyvaus elgesio.

Pranešėjas taip pat sakė: „Elgsenos problemų atsirandą dėl šuns bailumo, nepasitikėjimo, todėl būtina pastebėti šiuos požymius ankstyvame šuniuko amžiuje, spręsti laiku, kol tai netapo didele yda. Deja, šeimininkai į tai neatkreipia dėmesio“.

Kursų organizatorė Jonaistė Jusionytė, pasibaigus paskaitoms, sakė, kad šie mokymai bus organizuojami nuolat: „Buvo atsakyta į daugybę pačių įvairiausių klausimų. Manau, dvi kursų dienos klausytojams neprailgo, buvo naudingos. Visi lektoriai akcentavo hierarchijos svarbą, aiškų hierarchijos laiptelių pasiskirstymą šeimoje. Neliko abejojančių, kad ant aukščiausio laiptelio stovi šuns šeimininkas, žmogus. Visi pabrėžė ir kitką: mažo šuniuko auklėjimas prasideda nuo pirmosios jo atvykimo į naujus namus dienos. Ir tik nuo šeimininkų priklauso, koks užaugs šuo. Nuo šeimininkų sumanumo, kantrybės, meilės ir pasitikėjimo vienas kitu priklauso augintinio ateitis. Susidomėjimas kursais buvo didelis. Paskaitose žmonės labai aktyviai uždavinėjo klausimus, dalyvavo diskusijose. Sulaukėme televizijos žurnalistų dėmesio, informaciją viešins ir populiarūs kinologiniai portalai (Bimas.lt ir kiti) “.

Laukiame kursų klausytojų atsiliepimų: http://www.facebook.com/KinologijaLT

www.bimas.lt nuotraukos