2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

2011 m. pasaulio Agility čempionatas Prancūzijoje

Spalio 7-9 d. netoli Prancūzijos sostinės esančiame Lievino miestelyje vyko Pasaulio agility čempionatas. Pamatyti, kuo šiandien kvėpuoja agility sportas, išvyko penkios Lietuvos sportininkės iš Kauno LKMS agility sekcijos „Iltys“ bei Panevėžio klubo „Džiugas“.

Varžybos vyko dideliame regioniniame Lievino stadione, jose dalyvavo virš 300 dalyvių iš 36 pasaulio šalių. Deja, šiais metais Lietuva savo komandos į čempionatą nesiuntė, tad beliko „sirgti“ už kaimynus latvius, estus ir lenkus.

Pirmąją dieną visų ūgio kategorijų dalyviai turėjo įveikti individualią jumping trasą, o Small kategorijos sportininkai – ir komandinę agility trasą. Į akis krito slidoka dirbtinės žolės danga, nemažai keturkojų sportininkų slydo ir krito, tad džiugu, kad pavyko išvengti rimtų traumų.

Antrąją varžybų dieną vyko komandinės varžybos. Large ir Medium kategorijų sportininkai turėjo įveikti po dvi trasas – komandinę jumping ir komandinę agility trasą, o small kategorijos dalyviai jiems likusią komandinę jumping trasą. Jau ir pirmoje dienos pusėje emocijų netrūko.

Sportininkams pradėjus bėgti antrąją trasą dėl komandos – pasaulio čempionės titulo, aistros virte virė.

Small kategorijoje varžėsi 26 komandos. Trečiąją vietą iškovojo pernykščiai vicečempionai – Japonijos komanda. Antrąją vietą užėmė pernai likę treti Slovėnijos sportininkai, pirmąją vietą užėmė čempiono titulą apgynusi Rusijos komanda.

Po pirmosios trasos pirmavę Olandijos sportininkai, padarę vos vieną klaidelę, turėjo pasitenkinti 7-ąja vieta.

Medium kategorijoje varžėsi 28 komandos, o po pirmosios trasos pirmaujant čempionato šeimininkų prancūzų komandai, tapo aišku, kad finalas bus įspūdingas.

Šioje trasoje beveik visoms pirmojo penketuko komandoms pavyko susikaupti ir puikiai įveikti trasą, tad Prancūzijos komandai norint tapti čempione, trasą reikėjo įveikti greitai ir tiksliai. Dideliam sirgalių džiaugsmui tai pavyko padaryti visiems trims komandos nariams, taigi Prancūzijos Medium komanda namie, palaikoma gausaus būrio sirgalių, iškovojo Pasaulio čempionės titulą. Antrąją vietą užėmė Šveicarijos komanda, o trečia liko Anglijos komanda.

Antros dienos varžybas vainikavo Large kategorijos, kurioje varžėsi 31 komanda, komandinė agility trasa.

Dėl slidžios dangos ir šiaip nelengva trasa tapo dar sudėtingesnė. Vedliai turėjo įvertinti ne tik šuns judėjimo trajektoriją, bet ir galimybę paslysti darant posūkį.Trečiają vietą užėmė Čekijos komanda, vicečempionais tapo Italijos komanda, o pirmąją vietą ir pasaulio čempionės titulą iškovojo Ispanijos komanda, vienintelė abi trasas įveikusi be klaidų.

Trečiąją varžybų dieną vyko individualios agility varžybos, po kurių paaiškėjo šių metų pasaulio čempionai visose ūgio kategorijose.

Pirmieji startavo Medium kategorijos sportininkai. Po atkaklios kovos paaiškėjo, kad Pasaulio čempionu tapo amerikietis Ashley Deacon su Pirėnų aviganiu Luka, kuris po pirmosios trasos buvo tryliktas. Antrąją vietą užėmė Prancūzijos atstovas Thomas Raczka su Pirėnų aviganiu Curly, po pirmosios trasos buvęs šeštas. Trečiąją – dukart pasaulio čempionė slovėnė Silvia Trkman su Pirėnų aviganiu Simply the Best, po pirmosios trasos buvusi pirma, turėjusi nemenką persvarą ir nuo pasaulio čempiono atsilikusi vos 0,09 sekundės.

Small kategorijos dalyvių trasa buvo pakankamai paini, su nemažai posūkių, tad teisėjui nepavyko įvertinti visų aplinkybių, todėl nė vienas dalyvis netilpo į parinktą standartinį trasos įveikimo laiką.

Čempiono titulą pagaliau pavyko iškovoti Italijos sportininkui Nicola Giraudi su Parsono Raselo terjeru Twister, nekart buvusiam arti pergalės, o šįkart pirmojoje trasoje užėmusiam šeštąją vietą. Vicečempiono titulą iškovojo Japonijos sportininkė Maho Yamaguchi su šelčiu Suzuka Grandprix, po pirmosios trasos buvusi dešimta, o trečioji vieta atiteko Anglijos sportininkei Bernadette Bay su šelčiu Obay itz got pizzazz, po pirmosios trasos buvusiai penkioliktoje vietoje. Tretieji startavo Large kategorijos dalyviai.

Trasa buvo sudėtinga, nemažai posūkių, įvairių provokacijų. Norint ją įveikti greitai ir be klaidų reikėjo nemažai pastangų. Tai pavyko ne kiekvienam, tačiau žiūrovai nuoširdžiai palaikė ne tik puikiai prabėgusius, bet ir klydusius dalyvius.

 

Finalo metu netrūko nei džiaugsmo, nei ašarų – ne vienas sportininkas, turėjęs puikų šansą patekti tarp prizininkų, klydo pačioje trasos pabaigoje, kai pergalė atrodė ranka pasiekiama. Šįkart trečiąją vietą iškovoti pavyko Rusijos sportininkei Elenai Kotchetovai su borderkoliu Wi, vicečempione tapo suomė Tuulia Liuhto su borderkoliu Promillen Cinzano, o pasaulio čempiono titulą iškovojo olandas Roy Fonteijn su borderkoliu Flinn.

Tačiau daugelio žiūrovų atmintyje tikrąja čempione išliks antrus metus paeiliui šį titulą gynusi dukart pasaulio čempionė austrė Lisa Frick. Ji parodė, kad net esant per žingsnį nuo pergalės, neverta sureikšminti nesėkmės. Svarbiausia mėgautis pačiu sportu, džiaugtis savo keturkoju komandos nariu ir sirgalių palaikymu.

Viso čempionatu metu krito į akis žiūrovų nuostata šiltai sutikti ir nuoširdžiai palaikyti visus be išimties sportininkus: ir greitesnius, ir lėtesnius; bėgančius su labai greitais šunimis ir nelabai; „senus vilkus“ ir tuos, kuriems patirties dar trūksta. Tuo ir gražus agility, nes tai sportas visiems ir kiekvienam, mylinčiam savo augintinį ir nebijančiam ilgų treniruočių valandų tobulinant sportinius įgūdžius.

Namo sugrįžome kupinos įspūdžių, tikėdamos, kad kitais metais Čekijoje vyksiančiame Pasaulio agility čempionate turėsime progą ne tik mėgautis puikiu reginiu, bet galėsime palaikyti ir Lietuvos komandą.

Klubo „Iltys“ inf. ir nuotraukos