2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Pirmaeilės svarbos dalykas – vanduo

Pagaliau vasara! Daugiau laiko praleidžiame gamtoje, keliaujame ir iškylaujame kartu su savo augintiniais.

 

Kad mūsų šunys, atėjus vasarai, nepatirtų sveikatos sutrikimų, būtina laikytis labai svarbios taisyklės – gyvūnas visada turi turėti galimybę palakti šviežio vandens ir neperkaisti.

Pakankamas skysčių kiekis šuns organizme garantuoja gyvybingumą, gerą savijautą. Jeigu organizme skysčių sumažėja, kyla pavojus sveikatai.

Šunims rekomenduojama skysčių norma – 40-60 mililitrų vandens vienam kilogramui gyvūno svorio. Kad būtų paprasčiau – 200 ml yra viena stiklinė vandens.

Be abejo, vieni šunys laka daugiau, kiti mažiau, tai labai individualu.

Kodėl šuns organizme pradeda trūkti skysčių ir kokie požymiai tai rodo?

Dažniausia tai atsitinka šuniui perkaitus, viduriuojant, vemiant, ilgesnį laiką neturint galimybės numalšinti troškulį. Daug skysčių netenka kalytės šuniavimosi metu.

Sumažėjus skysčių kiekiui, šuo tampa mieguistas, vangus, praranda apetitą, nesidomi aplinka. Gyvūno akys būna apsiblaususios, burnos gleivinė išsausėjusi ir blyški, o pulsas per dažnas. Taip pat sumažėja odos elastingumas. Visa tai ir dar daugiau požymių rodo, kad prasidėjo dehidratacija ir gyvūną būtina vežti į veterinarijos gydyklą.

Veterinarijos specialistai gydykloje atlieka būtinus tyrimus (skysčių sumažėjimą gali sukelti ir liga, tai būtina nustatyti).

Dėl dehidratacijos kenčiančiam gyvūnui lašinami skysčiai, stebima savijauta, jei reikia, skiriamas gydymas.

Jeigu šuo laka per daug ir vis tiek jaučia troškulį, tai gali būti diabeto arba kitų ligų požymiai.

Jeigu šuo perkaito, kol nuvyksite į gydyklą, pirmiausia paguldykite jį pavėsyje, šaldykite ir drėkinkite papilvę, kirkšnis, krūtinę, galvos sritį. Užklokite šlapiu audeklu. Daug vandens iškart lakti šuniui negalima, elkitės atsargiai.

Kaip išvengti perkaitimo ir dehidratacijos?

Karštuoju metų laiku 2-3 kartus per dieną keiskite vandenį dubenėlyje. Visada švariai išskalaukite šuns dubenis, nes vasarą stovinčiame vandenyje greičiau dauginasi bakterijos, vanduo prarūgsta ir kelia pavojų gyvūno sveikatai.

Ilgiau palikdami augintinį vieną, naudokite automatines girdyklas. Geriau, kad šuns dubenėlis būtų masyvus, sunkus, kad gyvūnas negalėtų jo parversti.

Vykdami į kelionę, pasiimkite iš namų šuniui įprasto vandens. Dažniau sustokite, leiskite augintiniui pabėgioti, išsituštinti. Nešerkite prieš kelionę ir kelionės metu, nes tai didina troškulį.

Vasarą NIEKADA nepalikite augintinio uždarytame automobilyje, net jeigu šis stovi pavėsyje, o jūs pravėrėte langą ir nubėgote į parduotuvę dešimčiai minučių.

Per karščius nežaiskite su šunimi labai judrių žaidimų. Dresūros pamokas, treniruotes su augintiniu planuokite anksti ryte arba vakare, kai lauke atvėsta.

Andriaus Matvejevo nuotr.