2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Kodėl ir toliau būtina skiepyti nuo pasiutligės?

Rugsėjo 28-ąją veterinarų bendruomenė ir gyvūnų mylėtojai kalendoriuje tikrai pastebės įrašą: Pasaulinė pasiutligės diena.

Šią dieną ir vėl bus daug kalbama apie šią gyvūnams ir žmonėms mirtinai pavojingą ligą, atkreipiamas dėmesys į būtinybę sutelkti pastangas kovojant su pasiutligės grėsme.

,,Lietuvoje su šia mirtina liga kovojama labai efektyviai. Dar 2009 metais buvo užfiksuoti 49 pasiutlige užsikrėtę laukiniai ir 14 naminių gyvūnų. Tuo tarpu nuo 2013 m. pasiutligės mūsų šalyje nebeužregistruojama. To pasiekti pavyko sistemingai vykdant ilgametę laukinių gyvūnų vakcinacijos nuo pasiutligės programą, taip pat nuolat raginant ir primenant Lietuvos gyventojams apie jų pareigą kasmet skiepyti savo augintinius – šunis, kates ar šeškus“, – rašoma Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tinklapyje.

Būtent gyvūnų skiepijimas buvo ir toliau išlieka veiksmingiausia kovos su pasiutlige priemone.

Naminių gyvūnų augintinių savininkai jau įprato kartą per metus paskiepyti savo gyvūnus nuo šios pavojingos ligos.

To reikalauja ne tik Lietuvos, bet ir visose Europos Sąjungos valstybėse galiojantys teisės aktai: kiekvienas gyvūno savininkas privalo turėti savo augintinio sveikatos pasą, kuriame būtų įrašytas gyvūno identifikacijos numeris ir duomenys apie atliktą vakcinaciją nuo pasiutligės ar kitų infekcinių ligų.

Teisės aktai (pasiutligės kontrolės reikalavimai): https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/TAIS.297782

http://vmvt.lt/naujienos/dvejus-metus-lietuvoje-ne-vieno-pasiutliges-atvejo

www.pexels.com nuotr.