2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Šunis mylinti visuomenė: gerosios praktikos, iššūkiai ir perspektyvos

Gruodžio 21 d. Lietuvos kinologų draugija Vilniuje organizavo tarptautinę kinologinio švietimo konferenciją.

 

Sveikindama konferencijos „Šunis mylinti visuomenė: gerosios praktikos, iššūkiai ir perspektyvos“ dalyvius, LKD prezidentė Ramunė Kazlauskaitė akcentavo:

„Šiuolaikinė kinologų organizacija jau neįsivaizduojama be visuomenės švietimo, todėl, tik suvieniję jėgas, tik dalindamiesi gerąja patirtimi, galėsime pasiekti apčiuopiamų rezultatų.“

Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro vadovė Daiva Kvedarienė skaitė pranešimą apie šio centro veiklą, ji pabrėžė, kad Lietuvoje dalis visuomenės šunų atžvilgiu negatyviai nusiteikusi būtent dėl žinių trūkumo.

Egzistuoja nemažai problemų, pradedant šunų baime, atgyvenusiomis šunų auginimo tradicijomis, menka šunų socializacija, baigiant instinktu saugotis, antipatija šunims, vis dar pasitaikančiais žiauraus elgesio su gyvūnais atvejais.

Labai aiškiai įvardijusi problemas, pranešėja kalbėjo, kaip, kokiu būdu Mokymo centras jas sprendžia: „Siekiame ne įtikinėti, kokie vis dėlto mieli yra šunys, o mokyti žmones, suteikti jiems kuo daugiau informacijos, žinių, įgūdžių. Mes manome, kad švietimas yra pati geriausia prevencija. Todėl formuluojame ir siunčiame skirtingas žinutes skirtingoms žmonių grupėms: vaikams, jaunimui, savo sričių profesionalams, veisėjams, šunų treneriams, savininkams. Vaikus mūsų informacija pasiekia jau darželiuose, mokyklose. Dalyvaujame ir patys rengiame įvairius renginius, tačiau niekada nevykstame į mokyklą vien tik pramogai, kad vaikai turėtų galimybę paprasčiausiai paglostyti šunis. Visada iš anksto planuojame edukacinę programą – mokome vaikus. Taip pat rengiame informaciją, organizuojame įvairius renginius atsakingo šunų pasirinkimo, gyvūnų gerovės bei kitomis temomis.“

Konferencijoje pranešimus skaitė Tarptautinės kinologų federacijos (FCI) vykdomasis direktorius Yves De Clercq; FCI generelinio komiteto narys, tarptautinis šunų teisėjas iš Vengrijos Tamas Jakell; Švedijos kinologų draugijos atstovė Eva Lejdbrandt; Suomijos kinologų atstovė Riita Niemiela; Obedience specialistas iš Austrijos Johann Kurzbauer; Airijos kinologų draugijos atstovas Jim Stephens; Didžiosios Britanijos bei Vengrijos kinologas, žurnalistas Attila Marton.

Pirmą kartą organizuota tokio pobūdžio konferencija pranešėjams ir dalyviams paliko labai gerą įspūdį. Tai gražaus starto pradžia – kinologinis švietimas palypėjo ant aukštesnės pakopos, džiugu, kad organizatoriai – Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro komanda – puikiai susidorojo su dar vienu iššūkiu.

Strp. apie konferenciją – FCI vaasrio mėn. naujienlaiškyje: http://dogdotcom.be/en/Lithuania.aspx

 

Konferencijos pranešimų temos.

Pranešimų santrauka.

Sigrida Rupšytė-Paleičikė

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.