2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Diskusijos dėl privalomojo ženklinimo tęsiasi

LR Seimo Kaimo reikalų komitete lapkričio 18 d. vėl buvo svarstytos įstatymo pataisos dėl privalomojo naminių gyvūnų ženklinimo.

 

Buvo sprendžiama, ar nuo 2016 metų turi būti privalomai ženklinami gyvūnai.

Vis dėlto iškeltas pasiūlymas šią tvarką dar atidėti pusantrų metų. Tačiau kadangi Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė šiuo metu yra išvykusi, komitetas nusprendė galutinį sprendimą priimti už savaitės.

Kad įsigaliotų privalomas gyvūnų ženklinimas, reikia pakeisti Gyvūnų gerovės apsaugos įstatymą.

Ženklinimo taisyklėse turėtų būti numatytas pereinamasis laikotarpis, tačiau jas turi patvirtinti žemės ūkio ministrė V. Baltraitienė. Vis dėlto Seimo nariai negalėjo susisiekti su ministre ir išgirsti jos nuomonės, dėl to nusprendė svarstymą dar kartą nukelti.

Vadovaujantis pirminiu pasiūlymu, šunys, katės ir šeškai nuo 2016 metų turėtų būti ženklinami mikroschemomis ir būtų sudaromas bendras gyvūnų registras.

Tačiau tai sukėlė abejonių Žemės ūkio ministerijai. Esą privalomas gyvūnų ženklinimas labai brangiai kainuos ir todėl įstatymo pakeitimas buvo svarstomas Seimo Kaimo reikalų komitete.

Kaimo reikalų komiteto narys Petras Čimbaras siūlė atmesti šias pataisas ir vėl nukelti terminą bei įregistravo naują projektą.

„Noriu kreiptis į Žemės ūkio ministeriją, kur jūs buvote visą laiką? Visi gąsdina kaimu, kad žmonėms bus šokas, o kur jūs vėl buvote? Kodėl neparuošėte kaimo? Ministerija nėra pasiruošusi, mano pasiūlymas yra atmesti šį projektą, bet registravau naują projektą, kad pereinamasis laikotarpis būtų pusantrų metų: per tą laiką viską sutvarkyti, paruošti žmones ir daugiau to neatidėlioti“, – teigė P. Čimbaras.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė, palaikanti siūlomą gyvūnų ženklinimo tvarką, teigė, kad privalomojo gyvūnų ženklinimo labai reikia, nes gyvūnų šeimininkai yra labai neatsakingi.

„Lieka nesuprantamas dalykas, apie ką mes diskutuojame. Šiandien mes vėl svarstome, kad reikia ženklinimą dar atidėti, nesuprantu, kam to reikia. Mes pasiekėme tokį lygį, kad gyvūnai nebetelpa į prieglaudas, nes žmonių neatsakomybės lygis yra didžiulis. Ar mes kalbame apie atsakomybės privalomumą, ar savanoriškumą?” – klausė B. Kymantaitė.

GRYNAS.lt primena, kad net ir įteisinus privalomą ženklinimą, galiotų 15 mėnesių pereinamasis laikotarpis. Vis dėlto Žemės ūkio ministerija siūlė panaikinti nuostatą pradėti privalomai ženklinti ir registruoti gyvūnus.

Ji siūlo nustatyti privalomą ženklinimą ir registravimą, kada tai numatyta tarptautiniais teisės aktais arba veisiant ir tiekiant į rinką (arba kitaip perduodant) gyvūnus augintinius, taip pat jeigu asmuo laiko pavojingu pripažintą šunį.

Birutė Davidonytė, GRYNAS, Delfi

Stasio Barausko nuotr.

http://grynas.delfi.lt/gyvenimas/bijantiems-dideliu-islaidu-uz-savo-gyvunus-zinia-is-seimo.d?id=69603398#ixzz3sCpcQLPa

NAUJAUSI BALSAVIMO REZULTATAI: http://gyvunuapsauga.lt/lt/naujienos/nuomone-benamiu-gyvunu-naikinimo-versla-finansuos-mokesciu-moketojai/

Priminsime, kad Lietuvos kinologų draugija visus Lietuvoje gimusius veislinius šuniukus, kuriems išduodami LKD dokumentai, nuo 2011 metų ženklina mikroschemomis.