2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Žmonės už gyvūnus

„Žmonės už gyvūnus“ (ŽUG) – naujas visuomeninis judėjimas. Savo veiklos planus jis pristatė praėjusį balandį ir per gana trumpą laiką jau spėjo nemažai nuveikti.


Į ŽUG veiklą nuo pat pradžių įsitraukė ir Lietuvos kinologų draugija.

Šio judėjimo iniciatoriai yra Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Petras Auštrevičius, Seimo narė Zita Užlytė, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė aktorė Violeta Podolskaitė. ŽUG veikloje dalyvauja LGGD pirmininkas Benas Noreikis, įvairių gyvūnų globos organizacijų ir gyvūnų prieglaudų steigėjai. ŽUG iniciatyvą remia Austrijos ambasadoriaus žmona Gudrun Koller, dainininkas Mino, kiti visuomenei žinomi žmonės.

„Gyvūnų gerovės klausimai, o kartu ir mūsų visų gerovės klausimai, neišsispręs savaime. Stengtis dėl to turime pradėti mes patys“, – pristatydamas naująjį judėjimą, sakė P.Auštrevičius. Gyvūnų gerove mūsų krašte, deja, dar negalime pasigirti. Apie tai liudija statistika: Vilniaus mieste per 5 metus rasta ir į „Grindos“ gyvūnų karantinavimo įstaigą, kuri dabar vadinasi gyvūnų globos namais ir yra finansuojama iš savivaldybės biudžeto, pristatyta per 28,5 tūkst. beglobių gyvūnų. Deja, 25,6 tūkst. gyvūnų buvo sunaikinti arba nugaišo ir tik 10 proc. iš jų surado naujus namus.

Kas nuveikta per šių metų balandį-liepą?

• Suformuota darbo grupė, kuri parengė naują LR Gyvūnų gerovės įstatymo projektą (projektas skelbiamas www.kinologija.lt).  Naujasis Gyvūnų gerovės įstatymo projektas šiuo metu svarstomas Žemės ūkio ministerijoje. Netrukus jis turi būti išsiuntinėtas derinti atsakingoms institucijoms. Rudenį diskusijos apie gyvūnų gerovės situaciją Lietuvoje pasieks Seimo plenarinių posėdžių salę.

• Į Lietuvą ŽUG kvietimu žada atvykti dr. Marlene  Wartenberg (Director European Policy Office). Viešnios susitikimas su ŽUG atstovais įvyks rugpjūčio 19 d. Susitikimo metu bus aptarti gyvūnų gerovės klausimai Europos Sąjungoje ir Lietuvoje. Taip pat žadama tartis, kaip kitąmet balandžio-gegužės mėn. Vilniuje surengti  tarptautinę gyvūnų gerovės konferenciją. Tikimasi Europos Komisijos paramos bei Žemės ūkio ministerijos atstovų pagalbos organizuojant šį svarbų renginį. Organizuojant būsimą konferenciją, aktyviai žada įsitraukti visi ŽUG dalyviai, tarp jų ir Lietuvos kinologų draugija.

• ŽUG iniciatyvinė grupė gegužės 26 d. susitiko su LR Švietimo ir mokslo ministru Gintaru Steponavičiumi ir vyr. specialiste Jurgita Nemaniene. Iniciatyvinė grupė pasiūlė įtraukti į mokinių ugdymo programą temas, susijusias su gyvūnų augintinių laikymu ir globa. Ministras šiai iniciatyvai pritarė.

• ŽUG reagavo į Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos ketinimus griežtinti gyvūnų laikymo taisykles (ketinama uždrausti šunų lojimą daugiabučiuose ir pan.). Kreiptasi į Lietuvos savivaldybių asociaciją bei susijusias institucijas, prašyta atidėti sprendimų priėmimą, siekiant užkirsti kelią nepagrįstam gyvūnų augintojų teisių pažeidimui ir formuoti vieningą gyvūnų gerovės užtikrinimo praktiką Lietuvoje. 

• Pradedamas rengti naujas projektas kartu su nevyriausybine organizacija „Gelbėkit vaikus”. Planuojami keli bendradarbiavimo etapai:

1. Rudenį – konkursas vaikų globos namų auklėtiniams „Sukurk gyvūnų teisių ir pareigų sąrašą“. Tai bus puiki galimybė atkreipti dėmesį į dvi svarbias datas: spalio 4-ąją (Pasaulinė gyvūnų globos diena) ir spalio 19-ąją (Tarptautinė diena be smurto prieš vaikus). Būsimo konkurso nuostatus ir artimiausių veiksmų planą sutiko parengti organizacija „Gelbėkit vaikus“ (organizacijos vadovė Rasa Dičpetrienė), prisidėti žada LKD ir gyvūnų globos organizacijos.

2. ŽUG atstovai žada vykti į vaikų globos namus bei vaikų dienos centrus – planuojami švietėjiški susitikimai su vaikais gyvūnų auginimo, priežiūros, auklėjimo klausimais.

3. Realizuojant bendrą projektą kartu su vaikų globos namais, bus siekiama, kad šiuose namuose vaikai turėtų galimybę laikyti gyvūnus augintinius (šunis, kates). Tai ugdytų vaikų pareigingumą, skatintų prieraišumą, meilę, atjautą silpnesniam ir labiau pažeidžiamam.