2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Atidaryta fotografijų paroda

Prekybos centre Vilniuje atidaryta paroda „Berno zenenhundai: Anos Menčiūnienės fotografijų paroda“.

 

Entuziastinga, idėjų nestokojanti fotografė Ana Menčiūnienė visuomet jautė išskirtinį ryšį su ištikimiausiais žmogaus draugais – šunimis. Domėjosi jais nuo vaikystės, tačiau tėvai vis draudė laikyti namie šunį.

Savo svajonę Ana įgyvendino 2008 metais, kai iš veislyno įsigijo mažą Berno zenenhundų šuniuką Alvarą. Dar po metų šeimą papildė kitas tos pačios veislės šuo Kodis.

Šiandien jie dideli (sveria po 50 kg), tituluoti (Lietuvos šunų čempionai) ir be galo meilūs augintiniai. Pati Ana ne tik fotografuoja šunis, bet ir profesionaliai domisi jų auklėjimu.

Ji yra Lietuvos kinologų draugijos Šunų elgsenos specialistų ir trenerių sąjungos tarybos narė, Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro savanorė, Šveicarų zenenhundų mylėtojų klubo narė bei šunų dresūros mokyklos „Lordžio letena“ trenerė.

Aktyviai dalyvauja ne tik šunų parodose, bet ir įvairiuose švietimo projektuose, kinologiniuose renginiuose, yra tęstinių kinologinio švietimo programų vaikų ugdymo įstaigose dalyvė.

Apie Berno zenenhundų veislę buvo žinoma jau prieš 2000 metų, kai romėnai puolė Šveicariją, tada vadintą Helvetija. Šie šunys gindavo bandas, tarnavo ištikimais sargais. Romėnų mastifų tipo šunys tikriausiai buvo sukryžminti su bandas saugančiais šunimis, galėjusiais atlaikyti šaltą Alpių kalnų klimatą, ir tai taip pat prisidėjo prie šių šunų temperamento sušvelninimo. Zenenhundai viduramžiais ganydavo galvijus, saugodavo fermerių turtą, tempdavo vežimėlius su pienu. Dėmesingas, įspūdingo dydžio, nepaperkamas sargas – šios šuns savybės labai tiko saugant fermas.

Šiais laikais Berno zenenhundai turi daugybę gerbėjų visame pasaulyje ir laikomi ne tik šeimos šunimis, bet ir neįkainojamais pagalbininkais žmonių gelbėjimo darbuose. Į Lietuvą pirmuosius Berno zenenhundus – dvi kalytes ir patinėlį – 1990 metais iš Vengrijos atvežė Vilniaus kinologai.

2007 m. Vilniuje įkūrusi fotostudiją „Nabija“, šunų mylėtoja Ana Menčiūnienė pakvietė visus Berno znenhundų šeimininkus prisidėti prie neįprasto, įdomaus projekto, kuris truko 6 mėnesius, o jo metu buvo nufotografuoti net 33 šunys. Rezultatas – šmaikšti, žaisminga ir nuotaikinga nuotraukų serija.

Paroda nuo birželio 10 d. iki liepos mėn. vidurio veiks PC „PANORAMA“ (Saltoniškių g. 9, Vilnius), 2 aukšte, šalia parduotuvės „Bershka“.