2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Dujininkai lankė Mokymo centro paskaitas

Mokymo centro darbuotojai balandžio 1 d. vedė mokymus Šiauliuose, o balandžio 8 d. – Klaipėdoje.

 

Skirtingai nei įprasti užsiėmimai su šunimis vaikų ugdymo įstaigose, šie mokymai skirti specialistams – dujininkams. Kartu su LKD Mokymo centru mokymus jau ne pirmą kartą organizavo AB „Lietuvos dujos“ Kvalifikacijos kėlimo centras.

Su kokiomis problemomis susiduria Lietuvos dujų darbuotojai, atvykę pas gyventojus tikrinti dujų skaitiklių ar kitais reikalais?

„Dažna problema – palaidi gyventojų šunys. Tai trukdo dujininkams atlikti savo pareigas. Jie jaučiasi nesaugiai, o šunų šeimininkai kitąsyk nė nesivargina uždaryti  palaidų šunų, – pasakojo mokymus Šiaulių ir Klaipėdos dujininkams vedusi Daiva Kvedarienė. – Kalbėdami apie šunis, visuomet pabrėžiame atsakingą savininkystę. Tai nenormalu, kai žmonėms trukdoma atlikti savo pareigas, arba kai jie net negali patekti į piliečių valdas. Dėl šunų nepriežiūros darbuotojai turi teisę kreiptis į atitinkamas institucijas – šeimininkų pareiga garantuoti žmonių saugumą ir auklėti savo šunis“.

D.Kvedarienė pabrėžė, kad šiomis Mokymo centro paskaitomis siekiama šviesti ne vien dujininkus, bet visuomenę apskritai. Ji tiki: ateis laikas, kai panašių mokymų reikės vis mažiau ir mažiau: „Bus malonu kalbėtis apie draugystę su šunimis, darnius žmogaus ir šuns santykius bei kokie supratingi yra mūsų augintiniai“.

Mokymų metu taip pat daug kalbama apie tai, jog nelaimingi atsitikimai įvyksta „neperskaičius“ šuns kūno kalbos, nesuvokus perspėjamųjų ženklų, kuriuos siunčia gyvūnas.

„Ir suaugusiuosius, ir vaikus mokome, kaip suprasti šunų kūno kalbą, kokius signalus gyvūnas siunčia žmogui, kaip tinkamai į juos reaguoti. Patariame, kaip elgtis ekstremaliose situacijose, šuniui puolant, šokant link žmogaus – svarbu užbėgti nelaimingiems įvykiams už akių, neprovokuoti konflikto“, – sakė pašnekovė.

Dujininkų mokymuose, kaip įprasta, dalyvavo kinologijos savanorės. Šįkart tai buvo Aušrinė Niauraitė su vokiečių aviganiu Biesu bei Guoda Kavaliauskaitė su Rytų Europos aviganiu Fobu.

Pasak mokymų dalyvių, be šunų paskaitos nebūtų tokios įdomios ir lengvai suprantamos.

Nuotraukoje – G.Kavaliauskaitės Fobas