2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Seime diskutuota dėl agresyvių veislių šunų sąrašo

Kovo 25 d. LR Seime įvyko diskusija dėl agresyvių veislių šunų sąrašo. Diskusijoje pasisakė ir LKD prezidentė R.Kazlauskaitė.

Lietuvoje viešintis Belgijos visuomenės sveikatos specialistas, veterinarijos gydytojas Ericas Van Tilburghas diskusijoje pasidalijo savo šalies patirtimi ir pripažino, kad pavojingų veislių šunų-mišrūnų sąrašą jie buvo įsivedę, tačiau pamatė, kad jis realybėje neveikia.

E. Van Tilburghas supažindino su apkandžiotų žmonių statistika – 11 mln. gyventojų turinčioje Belgijoje kasmet nuo šunų įkandimų nukenčia apie 100 tūkst. žmonių.

Lietuvos kinologų draugijos prezidentė R. Kazlauskaitė pabrėžė, kad kinologai visada pasisakė prieš pavojingų šunų mišrūnų veislių sąrašą, nes jis nesprendžia problemos. Jos teigimu, vienintelis kelias, norint ką nors pasiekti, yra švietimas.

„Treti metai, kai einame į mokyklas, dabar pradėjome ir visuomenei paskaitas skaityti. Žmonėms reikia išmokti dar vieną kalbą – šunų kūno, jų siunčiamų ženklų kalbą. Aš nejuokauju taip sakydama, nes šunys rodo tam tikrus ženklus, ką jie nori daryti. Jeigu žmogus mokėtų tai perskaityti, tikrai sumažėtų įkandimų skaičius“, – teigė R. Kazlauskaitė.

Pasak jos, kitas svarbus dalykas – dabar egzistuojančių įstatymų vykdymas: „Kalbu apie atsakomybę už padarytą žalą. Jeigu kiekvienas, kurio šuo įkando, ar sugadino turtą, būtų nubaustas pagal įstatymus ir žmonės apie tai žinotų, spauda apie tai praneštų, manau, labai daug žmonių susimąstytų, ar verta turėti neišauklėtą šunį, ir ar verta dėl to rizikuoti savo pinigine“.

Rūta Levickaitė

http://grynas.delfi.lt/gyvenimas/visuomenes-sveikatos-specialiste-zmones-susipyksta-su-savimi-su-savo-gyvunais-ir-tada-atvaziuoja-apkandzioti.d?id=64365048