2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Už ką atsako „sąrašiniai“ šunys?

Koviniai. Pavojingi. Agresyvūs. „Sąrašiniai“. Apie ką čia? Vis apie tuos pačius, kurie „kanda“…

 

Pitbulterjerų tipo šunys vis kelia visuomenės susirūpinimą ir dažniausia yra kaltinami agresyvumu. Ar jie išties agresyvūs? Imkime ir pasidomėkime atliktų tyrimų rezultatais.

Kanadoje buvo atlikti  tyrimai su 40 pitbulterjerų ir 42 kitais panašaus dydžio įvairių veislių šunimis, gyvenusiais gyvūnų prieglaudoje.

Trys pitbulterjerai ir du kitų veislių šunys dar prieglaudoje buvo užmigdyti dėl agresijos žmonėms. Likę 77 šunys rado naujus namus ir naujus šeimininkus. Iš jų tik vienas pitbulterjeras ir dešimt kitų veislių šunų buvo grąžinti atgal į prieglaudą, kadangi savininkai su jais nesusitvarkė, gyvūnai elgėsi agresyviai.

Daugiau kaip du mėnesius naujuose namuose įsikūrusių šunų savininkai rengė ataskaitas apie šunų elgesį įvairiose situacijose (su nepažįstamais žmonėmis, kitais šunimis ir pan.).

Taip pat buvo analizuota, kaip savininkai rūpinosi priglaustais augintiniais. Visi šunys elgėsi panašiai, išskyrus, kad pitbulterjerams dažniau leisdavo miegoti šeimininkų lovoje ir kad šio tipo šunų „įtėviai” dažniau buvo jaunesni kaip 30 metų asmenys, gyvenantys nuomojamuose (ne nuosavuose) namuose ir pirmą kartą priglaudžiantys  šunis. Šiuos skirtumus galėjo lemti didesnis vyresnio amžiaus globėjų šališkumas pitbulterjerų atžvilgiu.

Tyrimo metu nebuvo nustatyta, kad pitbulterjerai, lyginant su kitų veislių šunimis, pasižymėtų didesne agresija. Jais buvo rūpinamasi taip pat, kaip ir kitais šunimis.

Vokietijoje atlikus šunų elgesio vertinimą nustatyta, kad „reguliuojamos” šunų veislės neparodė daugiau agresyvaus elgesio nei kita kontrolinė šunų grupė, kurią sudarė auksaspalviai retriveriai.

2011 metų šunų tyrimo Ispanijoje išvadose teigiama, kad „šunys, klasifikuojami kaip pavojingi, nėra agresyvesni už kitus”.

Tokios yra įvairiose šalyse atliktų tyrimų išvados. O mūsų krašte, deja, tebesiremiama tomis pačiomis frazėmis apie „kovinių šunų“ nestabilumą, didelę agresiją ir pavojų visuomenei. Ši nuomonė taip įaugo į kraują, kad tapo nebe nuomone ar hipoteze, o „tvirta“ aksioma!

Galima pasiremti įvairiais tyrimais, gyvais pavyzdžiais, kaip ir specialistų pareiškimais, jog agresyvių individų gali pasitaikyti tarp bet kokios veislės šunų, tačiau visuomenė jų negirdi ir labiau pasikliauna gandais.

Dar liūdniau, kai net politikus sugebama įtikinti, jog už daugiau kaip 5000 kasmetinių įvairių gyvūnų (ne tik šunų!) įkandimų mūsų krašte atsako tik „sąrašiniai” šunys – „visokie ten bulterjerai”…

Ir pabaigai svarbi nuoroda:  Amerikos kinologų klubo (UKC) 2012 m. patvirtintame amerikiečių pitbulterjero standarto apraše nurodyta, kad šios veislės šunys yra šunys kompanionai! http://www.ukcdogs.com/Web.nsf/Breeds/AmericanPitBullTerrier12012012

Išsamiau apie įvairius tytimus: http://agiesha.blogas.lt/ar-pitbulterjerai-skiriasi-nuo-kitu-veisliu-sunu-4553.html