2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Gruodas

Vidurinės Azijos aviganių veislynas „Gruodas“ buvo įregistruotas tik 2009 metais, tačiau su šia nuostabia ir didinga šunų veisle veisėjus sieja ilga istorija.

 

Mes gyvename vienkiemyje Raguvos seniūnijoje prie miškų. Turime puikias sąlygas išauginti puikius šios veislės atstovus. Mums svarbiausia ne pasiekimai šunų parodose, o juo labiau – šunų „mados“.

Svarbiausia – šuns charakteris bei išsaugotos veislei būdingos savybės, todėl savo pamėgtąją šunų veislę – Vidurinės Azijos aviganius – turime ir jaučiame šalia savęs jau daugiau nei 20 metų. Mūsų šunys pasižymi intelektu bei užsispyrimu, kurį kartais sunku palaužti. Todėl veislyno pavadinimu ir pasirinkome žodžio „gruodas“ reikšmę: sušalusi, kieta, tvirta žemė.

Pirmasis Vidurinės Azijos aviganių šuniukas mus pasiekė iš Vilniaus 1992 metais nuo gerai žinomo tuo metu patino Aro. Tai buvo nuostabi tigrinė kalytė Nargiza (namie vadinome Čita). Po jos mūsų namuose atsirado patinukas Princas (1993 m.). Tuo metu man ir mano sesei tebuvo ketveri metukai – nuo tada ir prasidėjo  pažintis su nuostabia šunų veisle. Pažintis todėl, kad dar ir šiandien vis atrandame šią šunų veislę iš naujo.

Kai mus paliko Princas, po ilgokos pertraukos, 2008 metais iš Latvijos seno ir gerai žinomo šunų veislyno atkeliavo patinukas Jaunzembek Mavy Gaplan.

Mavis buvo tas šuo, su kuriuo prasidėjo mūsų pažintis su šunų parodomis ir laimėjimais bei pralaimėjimais parodų ringuose. Jis buvo nepamainomas draugas, protingas ir sumanus. Vienus teisėjus sužavėdavo savo dydžiu, kitus – kailio spalva (buvo šviesiai tigrinis). Su Maviu laimėjome Lietuvos jaunimo čempiono bei LT CAC titulus.

2009 m. pradžioje pas mus atkeliavo kalytė Gurta Mal Auksinis Fazanas. Netradicinės spalvos mažas meškiukas iš Šilutės rajono. Su ja šunų parodose taip pat sekasi puikiai – turime LT JCH, LT CH, LV CH, EST CH – BALT CH, CACIB, 3 R.CACIB‘us, BOB bei galybę kitų titulų. Tai tikras „laukinis“ žvėris, turintis puikias darbines bei charakterio savybes. Ji atsivedė dvi puikias šuniukų vadas.

Mūsų šunų veislyne jau sulaukta 4 vadų, svarbiausia, jog galime pasidžiaugti puikiais pasiekimais Lietuvos bei užsienio parodų ringuose. Per metus teturime vieną ar dvi vadas – kiekvienas šuniukas mums yra labai svarbus.

2011-ųjų žiemą įsigijome grynakraujį „aborigeną“ iš Kirgizijos – Bon viktory Armand. Tokio šuniuko ieškojome kelerius metus – tikro Vidurinės Azijos aviganių etalono, turinčio įspūdingą kilmę. Tai 100 procentų savimi pasitikintis patinas, kuris kitiems parodo savo viršenybę. Atkaklus ir užsispyręs, o parodų teisėjus net kartais glumina toks neįprastas šios veislės tipas.

Mums šunys – visas gyvenimas. Atsiduodame jiems tiek, kiek ir jie mums. Tarp mūsų jau seniai užsimezgė tas nematomas, tačiau pats tvirčiausias pasitikėjimo ir draugystės ryšys. Kaip mėgstama sakyti, veislė „įaugo į kraują“.

Todėl naujiesiems šeimininkams prieš įsigyjant mūsų išveistą šuniuką visuomet patariame gerai apgalvoti savo žingsnį, tinkamai tam pasiruošti, nes tai bus „vaikas“ šeimoje su savo žodžio teise.

Veislyno „Gruodas“ registracija FCI nr. 71/09.