2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Danijos ambasadoriaus Lietuvoje atsakymas

Dėl septynių nelegaliai iš Lietuvos vežtų šuniukų užmigdymo Danijos – Vokietijos pasienyje 2011 m. gegužės 31 d. (šuniukai gabenti komerciniais tikslais). Danijos Valstybinės veterinarijos tarnybos veterinarijos pareigūnas nusprendė, kad 7 iš Lietuvos vežami šuniukai turi būti užmigdyti..

Danijos Valstybinė veterinarijos tarnyba informavo Danijos ambasadą, kad planuotas įvežimas buvo nelegalus, nes gyvūnai neatitiko ES veterinarijos taisyklių ir reglamentų dėl pardavimui (komerciniam importui ir prekybai) skirtų naminių gyvūnų vežimo.

ES ir Danijos taisykles bei reglamentus dėl komercinės prekybos naminiais gyvūnais, jų importo, įskaitant šunis bei kates, galite rasti čia:

http://www.uk.foedevarestyrelsen.dk/ImportExport/Commercial_trade-import_of_pet_animals/Forside.htm

http://www.uk.foedevarestyrelsen.dk/ImportExport/Commercial_trade-import_of_pet_animals/Dogs_cats.htm

Šiuo konkrečiu atveju Danijos pasienio policija iškvietė Danijos Valstybinės veterinarijos tarnybos veterinarijos pareigūną.

Veterinarijos pareigūnas nustatė, kad šuniukų neįmanoma identifikuoti, nes jie neturi  patikimų tapatybės nustatymo žymų (mikroschema arba įskaitoma tatuiruotė), todėl neįmanoma įrodyti, kad gyvūnai tikrai paskiepyti nuo pasiutligės.

Dėl šių priežasčių – ir laikantis ES taisyklių bei reglamentų – šuniukus reikėjo izoliuoti 4 mėnesiams oficialioje karantino įstaigoje, todėl nebuvo galima vežti jų atgal į Lietuvą.

Remiantis profesionaliu Danijos Valstybinės veterinarijos tarnybos veterinarijos pareigūno vertinimu, 4 mėnesių karantinas jaunesniems nei 8 savaičių amžiaus šuniukams pažeistų tokio amžiaus gyvūnų priežiūros normas. Todėl jis nusprendė, kad šuniukai turi būti užmigdyti.

Kadangi šuniukai nebuvo tinkamai paskiepyti, nebuvo galima jų migdyti veterinarijos klinikoje, todėl šuniukai buvo užmigdyti ne klinikos patalpose.

Tai atliko veterinarijos gydytojas, laikydamasis atitinkamų tokių gyvūnų eutanazavimo taisyklių ir reglamentų.

Danijos ambasadorius Lietuvoje p. Jørgen Molde