2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Įvyko pirmosios mantrailing‘o varžybos

Spalio 27 d. grupė mantrailing‘o entuziastų Vilniuje organizavo pirmąsias varžybas ir šunų testavimą.

 

Visi varžybų dalyviai buvo mėgėjai (8 iš Vilniaus, 1 iš Kauno). Priminsime: mantrailing‘as yra sekimas individualiu žmogaus kvapu miesto sąlygomis, šuo dažniausiai eina ne pėdomis, o viršutiniu kvapu bei statisto paliktu kvapo koridoriumi.

Pirmoji varžybų dalis vyko sostinės Žemynos, antroji – Stanevičiaus gatvėje. Į varžybas registruotiems 9 šunims buvo numatytos dvi trasos kiekvienoje iš lokacijų.

Pirmojoje trasoje atstumai buvo apie 200 m, kvapo sendinimas – 10 minučių. Antrojoje atstumai taip pat buvo apie 200 m, tačiau kvapo sendinimas – 20 minučių. Kiekvienas dalyvis trasoje galėjo užtrukti ne ilgiau kaip 10 min.

Šunims darbą sunkino nedėkingos oro sąlygos – lietus ir vėjas.

Prie starto linijos visi dalyviai gavo statisto kvapą sandariame maišelyje, o vedliui dar buvo pateikta istorija, kas nutiko, kur, tikėtina, stovėjo statistas, kokia buvo situacija.

Varžybų tikslas buvo surasti žmogų ir/ar suteikti kuo daugiau informacijos apie jo ėjimo trajektoriją. Visų dalyvių trasos buvo žymimos specialia mobiliąja programėle, kuri iš pradžių fiksavo statisto trasą, šalia jos buvo piešiama šuns vedlio trajektorija. Statistai slėpėsi dviem būdais: matomoje vietoje (stovi/eina/sėdi ant suoliuko) arba nematomoje vietoje.

Vedliams sunkiausia buvo susitvardyti, ramiai dirbti su šunimi ir nepaisyti prasto rudeniško oro.

Kiekvienas dalyvis išsitraukė trasas, gavo startinį paketą: rėmėjų kepurėlę, pirštines, liemenę su atšvaitais šuniui, startinių laikų atmintinę su organizatorių kontaktais, taip pat specialią renginio vėliavėlę, kad visi žinotų, kur esame, kad visiems būtų lengviau orientuotis.

Pasibaigus pirmosioms mėgėjiškoms varžyboms, visi rinkosi į aptarimą. Buvo pateiktos pastabos ir rekomendacijos, ką reikėtų pagerinti dirbant su šunimi, kokias vietas tobulinti. Varžybų teisėjai negailėjo praktinių patarimų, dalijosi savo darbo patirtimi ir kartu su varžybų dalyviais aptarė mantrailing‘o vystymosi perspektyvas Lietuvoje.

Varžybų teisėjai

Jurij Aleksandrov, nuo 1995 m. dirba VRM kinologu. Yra paruošęs keliolika tarnybinių šunų ir užėmęs ne vieną prizinę vietą VRM kinologų varžybose. Nuo 2014 m. yra INBTI (The Intrenational Bloodhaund Training Institute) instruktorius, dirba pagal Kocherio metodiką.

Arūnas Petraitis, nuo 2006 m. dirba Panevėžio AVPK kinologų grupės specialistu kinologu. Nuo 2014-ųjų –INBTI instruktorius, dirba pagal Kocherio metodiką.

Rasa Suzanovičienė, LKD šunų elgsenos specialistų – trenerių sąjungos mantrailing‘o specializacijos Tarybos narė. Sukaupusi didelę patirtį mantrailing‘o mokymuose ir praktiniame žmonių paieškos darbe. Veda sportinio ir bendrojo paklusnumo bei mantrailing‘o mokymus.

Varžybų trasos: Pirmoji. Antroji.

Parengė Aistė Matiukaitė