2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Gyvūnų mylėtojų šventė: ketvirtą kartą prie Baltojo tilto

Rugsėjo 30 dieną tarp daugelio Vilniuje vykusių renginių – tarptautinio fejerverkų, teatro festivalių ir kitų –TOP renginių dešimtuke ketvirtuoju numeriu buvo pažymėta Pasaulinės gyvūnų globos dienos šventė prie Baltojo tilto.

 

Tačiau šventėje kalbinti gyvūnų mylėtojai juokavo, kad tai „neteisinga“ – šis renginys nusipelnė pirmos vietos!

Šimtai vilniečių, pakviesti Lietuvos kinologų draugijos, kartu su vaikais, draugais, šeimomis, vedini augintiniais ar be jų, šeštadienį rinkosi prie sostinės Baltojo tilto.

Raitosios policijos ir muitinės kinologų pasirodymai, dekoratyvinių balandžių bei triušių kolekcijos, konkursai, šokiai su šunimi, dresūros mokyklų programos, kūrybinės dirbtuvės ir edukaciniai užsiėmimai vaikams – gyvūnų globos, arba Šv. Pranciškaus, šventėje nebuvo kada nuobodžiauti.

Ketvirtą kartą su savo augintiniu Malyš šventėje apsilankiusi vilnietė Irina Diomina sakė: „Patinka dalyvauti dėl savęs ir dėl savo šuns. Visada registruojamės į konkursus. Savo šunį pradėjau vestis į jūsų renginius nuo 4,5 mėnesio, dabar jam 5 metai, bet kiekvieną kartą šventėje būna kažkas naujo“.

Žalioje erdvėje šalia Neries įsikūrusiame palapinių miestelyje ryškiai išsiskyrė gyvūnų globos organizacijos. Savo veiklas jie suplanavo taip, kad būtų kuo daugiau smagaus šurmulio, prasmingo ir naudingo bendravimo su gyvūnų mylėtojais.

„Mes visi džiaugiamės gyvūnais ir tuo, kad mūsų šalis pasiekė pažangos gyvūnų globos srityje. Tačiau nesustokime. Reikia mokytis iš gerųjų patirčių ir iš savo istorinių tradicijų, dar turime daug ką nuveikti. Šunų, kačių ir kitų gyvūnų prekyba internete turi būti sustabdyta. Mums turi tai rūpėti“, – šventės dalyviams ir žiūrovams kalbėjo renginio globėjas, Europos Parlamento narys Petras Auštrevičius.

Kad visuomenės švietimas yra efektyviausia priemonė, jei norime sukurti gyvūnams draugišką aplinką, sumažinti beglobių skaičių, padidinti gyvūnų augintojų atsakomybę, visuomenės toleranciją gyvūnams augintiniams, pritarė ir šventėje sutikti Seimo nariai, valstybinių institucijų atstovai.

Rugsėjo 30-osios renginyje šunų mylėtojų klubai bei veislynai ne tik supažindino su šunų veislėmis, bet ir konsultavo esamus ir būsimus šunų augintojus – šventėje prie Baltojo tilto žmonės galėjo rasti atsakymus į jiems rūpimus klausimus.

Tarp renginio naujovių –„Skipio biblioteka“, kurią kartu su LKD Mokymo centru „įkūrė“ Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka. Į renginį knygelę apie gyvūnus atsinešę vaikai galėjo išsikeisti į kitą patikusią knygą.

„Norime paskatinti vaikus labiau pažinti gyvūnus, be to, tai puiki paskata skaityti, pamilti knygą“, – sakė Mokymo centro vadovė Daiva Kvedarienė.

Lietuvos edukologijos universiteto technologijų edukologijos studijų programos studentės kartu su Mokymo centro komanda mokė šventės žiūrovus, kaip iš paprasčiausių atraižų pasigaminti žaislą savo šuniukui.

LEU technologijų magistrantei Miglei Pilvelytei, šio projekto iniciatorei, nauja patirtis įdomi ir svarbi – kinologinė savanorystė pravers būsimame pedagogės darbe.

„Pasižadu visada tave mylėti“. „Linkiu, kad tu nesirgtum ir nepaklystum“. „Stengsiuos tave suprasti, bet tu būk geras…“. Tokiais žodžiais buvo išmargintos popierinės pėdutės – linkėjimus savo gyvūnams daugiausia rašė ir ant specialios lentos klijavo vaikai. Jų žodžiai paprasti, tačiau nuoširdūs ir iškalbingi.

Daug šventės dalyvių iš anksto registravosi į konkursus. Varžybose „Lekiam“ tarp didelių šunų nugalėjo samojedė Perla, o tarp mažesnio ūgio – valų terjeras Džo.

 

 

Šunų lenktynėse greičiausiai tarp profesionalų bėgo Ramunės Šulskienės vipetas, o tarp pradedančiųjų – malinua Bela, Renatos Liutkevičienės augintinė.

Lenktynėms dirigavo afganų kurtų gerbėjas kaunietis Arvydas Pauliukas, iš šventės išvykęs bene paskutinis – tiek daug norinčių pamiklinti kojas jis nesitikėjo.

Šunų mylėtojai užvertė jį klausimais, prašė leisti išbandyti savo augintinių greitį ir reakciją.

Aktyvus laisvalaikis su šunimis jau tampa norma – vis daugiau gyvūnų augintojų supranta, koks svarbus šuniui ir koks smagus šeimininkui yra judėjimas bei pats buvimas drauge.

Galbūt aktyvus laisvalaikis su šunimi taps būsimos ŠUNS DIENOS, kuri kasmet vyksta balandžio 24-ąją, idėja. LKD Mokymo centras jau pradeda ruoštis šiam renginiui ir netrukus apie tai praneš.

Renginį rėmė NATURE’S PROTECTION.

 

Dar daugiau įspūdžių ir nuotraukų: https://www.facebook.com/KinologijaLT

Agatos Mulerovaitės nuotr.

Lietuvos kinologų draugija