2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Gyvūnų gerovė: veisėjams tai rūpi!

Lietuvos kinologų draugija liepos 18 d. gavo raštą iš Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos (LGTAO) dėl šunų veisėjų veiklos.

 

Rašte nurodomi dviejų šunų veisėjų, galimai priklausančių LKD klubams, nusižengimai, parduodant šuniukus į užsienį.

LGTAO rašte teigiama, kad špicų veisėja Danguolė Turlo (veislynas „Mažieji gremlinai“) rekomendavo pirkėjams, planuojantiems vežti šuniuką į Jungtinę Karalystę, įsigyti vaistų ir primigdyti šuniuką. Informuojame, kad minėtos veisėjos veislynas „Mažieji gremlinai“ nuo 2017 m. vasario mėn. yra suspenduotas 2 metams ir D.Turlo negali būti įvardijama kaip LKD veisėja.

Dėl rašte minimos prancūzų buldogo veisėjos: šuniukas parduotas į užsienį per jaunas, jis neturėjo LKD kilmės dokumentų – LKD pradėjo tyrimą ir laukia iš LGTAO minėtus pažeidimus įrodančių dokumentų.

Priminsime, kad iš LGTAO viešai pateikto skaičiaus – 726 šunų gerovės pažeidimai – nurodyti tik šie 2 aukščiau pateikti atvejai, galimai susiję su Lietuvos kinologų draugijos šunų veisėjų veikla (informacijos šaltinis:http://gyvunuapsauga.lt/lt/naujienos/lietuviai-toliau-kontrabandos-budu-i-uzsieni-gabena-suniukus).

Šunų veisėjus ir visus šunų mylėtojus kviečiame susipažinti su informacija, kurią išplatino Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba:

„Praėjusią savaitę Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT) kartu su Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos atstove Brigita Kymantaite buvo aptarti privačių veterinarijos gydytojų ir gyvūnų augintinių veisėjų veiklos patikrinimų rezultatai.

Šie patikrinimai buvo atlikti pagal nevyriausybinės organizacijos pateiktą skundą dėl galimų šios veiklos pažeidimų.

Informacijoje buvo paminėti 4 gyvūnų veisėjai ir 5 veterinarijos gydytojai, kurie galimai klastojo įrašus gyvūnų augintinių pasuose, nesilaikė ženklinimo reikalavimų ir vykdė nelegalią tarptautinę prekybą.

VMVT inspektoriams patikrinus gyvūnų veisėjų veiklą, 3 atvejais nustatyti mažareikšmiai apskaitos ar registracijos pažeidimai, 1 veisimo vietoje trūko veterinarinio patvirtinimo.

Visais atvejais nurodyta vietoje ištaisyti trūkumus.

Patikrinus 5 skunde minimų veterinarų veiklą, nustatytas vienas galimas dokumentų klastojimo atvejis, kai faktai pasitvirtino – veterinarijos gydytojas nesilaikė gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo tvarkos, klastojo įrašus ir netvarkingai pildė privalomuosius apskaitos dokumentus.

Šiam Marijampolėje dirbančiam privačiam veterinarijos gydytojui laikinai uždrausta ženklinti ir registruoti gyvūnus, apribotas prisijungimas prie Gyvūnų augintinių registro.

Informacija apie galimai nusikalstamą veiką perduota policijai.

Dar vienas gydytojas po patikrinimo buvo įspėtas dėl jo veikloje nustatytų nedidelių ženklinimo ar registravimo tvarkos pažeidimų. Skunde nurodytų faktų apie 2 privačių veterinarijos gydytojų veiklą patikrinti buvo neįmanoma, nes pateikta informacija buvo nekonkreti ir kelianti abejonių, o vieno veterinaro veikloje trūkumų ar pažeidimų nebuvo nustatyta – informacija dėl jo nepasitvirtino.

VMVT atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje registruoti ir ženklinti gyvūnus augintinius bei daryti įrašus jų pasuose turi teisę apie 900 veterinarijos gydytojų, šalyje oficialiai registruota apie 800 gyvūnų augintinių veisimu užsiimančių asmenų.

Taigi, gyvūnų gerove besirūpinančios organizacijos tyrimas dėl kelių veterinarijos gydytojų ir veisėjų veiklos neatspindi oficialios kontrolės rezultatų.

Nepaisant to, šiam klausimui daug dėmesio skiriant visuomenės informavimo priemonėse ar socialiniuose tinkluose, pažeidimų mastas gali pasirodyti daug didesnis nei yra iš tikrųjų.

VMVT nuolat tikrina veterinarijos paslaugų teikėjus, vertina gyvūnų veisėjų riziką, kovoja su neteisėta gyvūnų augintinių prekyba mūsų šalies viduje ir tarptautiniu mastu.

Per pastaruosius tris metus VMVT patikrino daugiau kaip 200 privačių veterinarijos gydytojų veiklą. Daugiau kaip 90 % patikrinimų metu pažeidimų nebuvo nustatyta, 15 atvejų taikytos administracinės poveikio priemonės (įspėjimai ar baudos) dėl neteisingo gyvūnų ženklinimo, pasų išdavimo ar įforminimo, 1 gydytojui buvo panaikinta veterinarijos praktikos licencija“.

Informacijos šaltinis: https://www.facebook.com/Valstybin%C4%97-maisto-ir-veterinarijos-tarnyba-223424494525547/?fref=ts

G.Kavaliauskaitės nuotr.