2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Palinkėjo vedliams būti vieningiems

Tarptautinėse šunų parodose Druskininkuose, kaip ir daugelyje Lietuvoje bei pasaulyje organizuojamų šunų parodų, įvyko jaunųjų vedlių konkursas.

 

Rugpjūčio 7-ąją vedlių konkursui teisėjavo Rusijos kinologas Igor Vyguzov, 8 – ąją –  Svetlana Korotaeva. Paskutinę parodos dieną jaunųjų vedlių gebėjimus vertino garsus hendlingo specialistas, šunų grožio konkursų ekspertas Gerard O’Shea iš Švedijos.

Visi jaunųjų vedlių konkurso teisėjai lyg susitarę kartojo, jog buvo sunku išrinkti patį geriausią vedlį.

Druskininkuose taip pat įvyko jau antrą kartą Lietuvoje organizuojamas Komandinis jaunųjų vedlių konkursas.

Pirmą kartą toks konkursas buvo suorganizuotas  parodoje „Baltijos nugalėtojas’2014“ Molėtuose. Tuomet dalyvavo tik 2 komandos, o šiemet konkursas sulaukė dvigubai didesnio dalyvių skaičiaus, jam teisėjavo Svetlana Korotaeva.

Prieš konkursą teisėja buvo supažindinta su visomis taisyklėmis, konkurso metu atliekamų figūrų ypatumais.

S.Korotaeva dėmesingai vertino visas komandas, atkreipė dėmesį į menkiausias smulkmenas, akylai stebėjo konkursantų atliekamas figūras. Tiek žiūrovai, tiek teisėjai galėjo džiaugtis gražiu komandinių varžybų reginiu, estetiška dalyvių apranga, darniu komandos darbu.

Daugelis teisėjų tokį vedlių konkursą matė pirmą kartą ir išties buvo sužavėti. Teisėja S.Korotaeva po konkurso atkreipė dėmesį, kaip svarbu tiksliai žinoti konkurso taisykles ir jų laikytis. Pasak teisėjos, žinodami taisykles, konkursantai jaudinasi mažiau ir labiau susikoncentruoja į šunį, o ne į tai, ką toliau reikės daryti.

Komandų konkurso nugalėtojomis tapo vilniečių trijulė „Berno Vega“ (seserys Goda ir Austėja Šulcaitės bei Vakarė Daunaravičiūtė), jos dalyvavo su australų aviganiais.

Sekmadienį Jaunųjų vedlių konkurse buvo juntama dar didesnė įtampa – teisėjauti turėjo pats Gerard O’Shea! Tikėkimės, vedliai įvertino šią išskirtinę galimybę pabendrauti ir išgirsti patarimų iš šunų hendlingo guru.

Teisėjas akcentavo, kad svarbiausia – šuns ir vedlio ryšys. Vedlys, mokantis sudominti šunį ir nuolat palaikyti su juo kontaktą, ringe jaučiasi drąsiai, natūraliai ir tuomet matome ne atskirus „elementus“ – vedlį ir šunį, o darnų duetą.

Tuomet konkurso figūrų atlikimas lieka antrame plane. Jeigu šuo ir vedlys dirba tarsi robotukai, harmonija suyra, nebelieka džiugesio, mėgavimosi tuo, ką darai.

Gerard O’Shea pabrėžė, kad ne mažiau svarbus tinkamas, kultūringas vedlio elgesys už ringo ribų. Teisėjai stebi vedlius ir mato, kaip šie elgiasi parodoje, kaip bendrauja tarpusavyje, kaip reaguoja į kitus žmones bei jų augintinius. Visa tai atsispindi vedlių elgsenoje su šunimis. Teisėjas linkėjo tapti vieningiems.

Pasak G. O’Shea, reikia mokėti džiaugtis laimėjus, tačiau dar svarbiau išmokti pripažinti kito vedlio pranašumą ir jį pasveikinti, džiaugtis kartu su visais. Ir išties – daug smagiau džiaugtis, nei niurzgėti. Kai pats laimi ir girdi kitų sveikinimus tau ir tavo šuniui, argi norėtum matyti kieno nors surūgusią miną?

„Ringas yra scena. Jus stebi dalyviai, žiūrovai, teisėjai. Už ringo jūsų elgesį taip pat mato visi. Ir tikrai atkreipia dėmesį, kaip bendraujate su savo šunimi bei tarpusavyje“, – patarimų negailėjo teisėjas G.O‘Shea.

Jaunųjų vedlių konkurso metu jis visus sveikino ir sakė, kad vedliai išties yra stiprūs ir jam sunku apsispręsti dėl nugalėtojo titulo.

Jaunųjų vedlių klubas, visas tris dienas organizavęs vedliams konkursus, dėkoja Lietuvos kinologų draugijai už galimybę susitikti su pasaulinio garso teisėjais, pristatyti jiems savo šunis, parodyti savo gebėjimus.

Dėkoja už taures, prizus ir sklandų ringo darbą.

Klubas tikisi, kad vedliai gali ir nori tapti didele, draugiška komanda. Kad tai įmanoma, parodė komandinės varžybos.

Jaunųjų vedlių klubo inf.