2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Skalikai Gedimino kalno papėdėje

Gegužės 9 dieną Lietuvos sostinėje atidengta skulptūrinė kompozicija nacionalinei šunų veislei – lietuvių skalikams.

 

„Nėra tokios Europos tautos, kuri neturėtų savo nacionalinės šunų veislės, juo labiau skalikų. Mes taip pat ne išimtis“, – lietuvių skalikų skulptūrų atidaryme kalbėjo Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos (LMŽD) pirmininko pavaduotojas medžioklei Eugenijus Tijušas.

Kad Lietuvos sostinėje, Gedimino kalno papėdėje, atsirastų ši skulptūrinė kompozicija, pastangas suvienijo Lietuvos respublikos Aplinkos ministerija, LMŽD ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Galbūt idėja pagerbti nacionalinę šunų veislę – lietuvių skaliką taip ir būtų likusi tik idėja, jeigu ne skulptorių Rimanto Keturkos, Felikso Volčak ir Romo Kvinto pastangos.

Kūrėjų dėka pėsčiųjų take šalia Vilnelės dabar jus pasitinka šauni trijulė – lietuvių skalikų kalytė, patinas ir šios poros jauniklis.

Skulptorius R.Keturka mūsų portalui sakė, kad visą gyvenimą laikė šunų,  o šiuo metu jo namuose gyvena mopsas. Jis taip pat sukūrė lietuvių skaliko skulptūrą, stovinčią Telšiuose.

Prieš pradėdami kurti vilniškius skalikus, skulptoriai daug bendravo su skalikų augintojais, atsižvelgė į lietuvių skaliko standartą.

Rezultatas džiugina.

Grakščiais, linksmai nuteikiančiais lietuvių skalikais džiaugėsi susirinkę visi skalikų gerbėjai.

Skulptūros sumanytojams ir kūrėjams skalikininkų vardu dėkojo lietuvių skalikų veisėjas varėniškis Mantas Milinavičius. Į renginį jis atvyko su dviem jaunais lietuvių  skalikais.

Praėjus dienai po renginio Mantas pasidalijo džiugia žinia: „Tuo pačiu metu, kai Vilniuje vyko skulptūros atidengimo šventė, mus pasiekė puikios naujienos iš Vokietijos: gegužės 9 d. įvyko visos Vokietijos skalikininkų susirinkimas, kuriame buvo pristatyta lietuvių skalikų veislė. Lietuvių skalkams atstovavo ARDA GIRIOS GAUSMAS. Klubas pripažino šią veislę ir leis laikyti privalomą veislėms egzaminą norint veisti ir medžioti (susideda iš 4 egzamino pakopų). Sekmadienį šį klausimą taip pat turėjo svarstyti VDH (Vokietijos kinologų draugija) susirinkimas“.

Na, o šventė Vilniuje buvo ilgai laukta ir kitų lietuvių skalikų patriotų – Vytauto ir jo sūnaus Roberto Klovų, kurie dėjo daug pastangų, kad tokia skulptūra atsirastų.

Skulptūrinę kompoziciją kartu su E.Tijušu atidengė Vilniaus m. Tarybos narys Jonas Pinskus, jis pabrėžė, kad tai ne šiaip skulptūra, o istorinis Lietuvos sostinės akcentas.