2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Paraginkime ženklinti savo šunis

Vilniaus mieste vyksta akcija „Paženklink savo šunį“. Tai galimybė nemokamai arba lengvatinėmis sąlygomis paženklinti savo šunį.

 

Kasdien gyvūnų globos organizacijos sulaukia 3-5 prašymų pasidalinti informacija apie rastus arba pabėgusius augintinius. Kas mėnesį vidutiniškai tai sudaro apie 90-150 gyvūnų augintinių, kuriuos suradus, neįmanoma nustatyti jų savininkų ir grąžinti gyvūną namo, nes 95 proc. dingusių ar rastų augintinių yra neženklinti.

Susirūpinusi dėl šios problemos, Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija (LGTAO) kviečia šunų ir kačių augintojus nemokamai ženklinti savo augintinius ir taip apsaugoti juos nuo numarinimo.

„Vasaros laikotarpiu pranešimų apie dingusius ar žmonių rastus pasiklydusius šunis ir kates dar labiau išauga. Žmonės pasiima augintinius kartu atostogauti, laiko atidarytas namų duris bei langus, todėl augintiniai dažniau pabėga.

Suradus tokį augintinį labai sunku nustatyti jo savininką, nes beveik visų dingusių augintinių savininkai nebūna jų paženklinę mikroschema. Tokiais atvejais gyvūnai patenka į gyvūnų globos namus ar savivaldybių gyvūnų karantino tarnybas. Kartais gyvūnus pasilieka juos suradę žmonės.

Gyvūnų prieglaudos ir karantino tarnybos yra perpildytos, kasdien tenka priimti vis naujus gyvūnus, todėl būtina atlaisvinti kuo daugiau narvų – pasimetusio gyvūno savininkui lieka vis mažiau vilties susigrąžinti augintinį.

Praėjus įstatyminiam 14 dienų rasto gyvūno laikymo laikotarpiui, gyvūnas pagal galiojančius įstatymus gali būti numarintas, nes į jo vietą prieglaudai reikės priimti kitą benamį gyvūną. Todėl kviečiame visus, laikančius augintinius, tapti atsakingais savininkais ir suženklinti savo augintinius, nes tik ženklinimas mikroschema yra patikimiausias ir greičiausias būdas susigrąžinti dingusį ar pavogtą augintinį“, – sakė LGTAO direktorė Brigita Kymantaitė.

Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus per 14 dienų atsiradus pasiklydusio gyvūno savininkas, gyvūnas jam grąžinamas. Savininkas privalo atlyginti išlaikiusiam gyvūną asmeniui ar įstaigai visas gyvūno laikymo laikotarpiu patirtas išlaidas. Jeigu per nurodytą laiką gyvūno savininkas nepaaiškėjo, jis netenka nuosavybės teisės į tą gyvūną. Šiuo atveju gyvūnas neatlygintinai tampa jį išlaikiusio asmens ar įstaigos nuosavybe.

Taip pat būtina atsiminti, kad pasiklydusio augintinio susigrąžinimas garantuotas tik tuo atveju, jei augintinis buvo paženklintas mikroschema. Nepaženklinus augintinio mikroschema, gali būti sunku ar net neįmanoma teisiškai įrodyti, kad esate būtent šio gyvūno savininkas.

Siekdama prisidėti prie gyvūnų ženklinimo, Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija, bendradarbiaudama su Lietuvos smulkių gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacija ir Vilniuje veikiančiomis veterinarijos klinikomis, Vilniaus mieste pradeda vykdyti akciją „Paženklink savo šunį“, kurios metu įvairiuose Vilniaus mikrorajonuose augintiniai šunys bus ženklinami tik už 30 litų.

Kaip pasakojo B. Kymantaitė, pirmoji ženklinimo akcija vyks Vilniaus Antakalnio mikrorajone, bendradarbiaujant su Antakalnio veterinarijos gydykla.

„Kadangi Antakalnio veterinarijos gydyklos kolektyvas, matydamas benamių šunų problemos aktualumą, noriai sutiko prisidėti prie šios akcijos, pirmieji 100 šunų laikytojų, užsiregistravę jų klinikoje šuns ženklinimui, galės tai padaryti visiškai nemokamai.

Akcijos metu iki šių metų pabaigos planuojame paženklinti iki 2000 šunų Vilniaus mieste. Suženklintų šunų savininkų duomenys nebus perduodami Vilniaus miesto savivaldybei dėl augintinių registracijos Vilniaus mieste. Pageidaujantys užregistruoti savo augintinį Vilniaus miesto savivaldybėje pagal galiojančią tvarką turės papildomai kreiptis į savivaldybę“, – sakė B. Kymantaitė.

Išankstinė registracija dėl nemokamo šuns ženklinimo Vilniuje, Antakalnio veterinarijos gydykloje, telefonu (8-5) 234 45 22.

LGTAO informacija