2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Šunys ir vaikai „keliavo“ traukiniu

Lietuvos kinologų draugijos mokymo projekte dalyvaujantys SOS vaikų kaimo vaikai  šeštadienį (vasario 15-ąją) apsilankė Lietuvos geležinkelių muziejuje.

 

Čia LKD Mokymo centro darbuotojai,  savanoriai kartu su muziejaus specialistais vaikams pravedė užsiėmimą „Mano ir mano šuns saugi kelionė traukiniu”.

Muziejaus metodininkė Raminta Kirtiklytė vaizdžiai papasakojo, kokį įspūdį žmonėms keldavo beveik prieš du šimtus metų atsiradę pirmieji garvežiai.

Žmonės, pasirodo, jų labai bijodavę. Tikėta, kad tose juodose sunkiose garus leidžiančiose pabaisose pats velnias sėdi.

Vaikai įdėmiai peržiūrėjo filmuką su  televizijos herojumi Gustavu, kuris šmaikščiai papasakojo pasaulio geležinkelių istoriją. Vaikai iš Gustavo išgirdo, ar gali traukinys plaukti vandeniu ir po vandeniu, ar gali būti greitesnis už vėją ir dar daugelį įdomių dalykų.

Tradiciškai pačioje užsiėmimo pradžioje – mankštelė. Būsimoji kineziterapeutė, LKD savanorė Violeta Masiulianec šįsyk vaikams pravedė mankštelę „Traukinio kelionė”.

Vaikai, kaip traukinukai, judėjo kalniukais, vingiavo per lygumas, o išrietę nugaras suformavo geležinkelių  tunelį, pro kurį bandė „pravažiuoti” visai nemažas „traukinys” –  auksaspalvis retriveris Grotas.

Tada prasidėjo svarbiausia užsiėmimo dalis – ekspozicijos apžiūrėjimas.

Muziejininkė Raminta sustatė visus vaikus, juos lydėjusius savanorius ir užsiėmime dalyvavusius šunis į nuotaikingą traukinuką: imituodami vagonus, pažymėtus atšvaitais, kita saugiam eismui būtina atributika visi pajudėjo į ekspozicijų salę.

Čia, stabtelėdami teminėse stotelėse, pamatė, kaip stotyse saugomas bagažas, pažymėjo kiekvienas savąjį bilietą su senuoju bilietų komposteriu, išmėgino kažkada naudotas stoties darbuotojų ryšio priemones, kelininkų darbo įrankius.

Tuomet auksaspalvis retriveris Grotas, rasdamas įvairius po eksponatais paslėptus eismo saugumo ženklus, vaikams vis primindavo, kad užsiėmimas turi ir rimtąją dalį: vaikai kartu su muziejininke Raminta aptarė, kur ir kada tie ženklai naudojami, kokia yra atšvaito reikšmė žmogui, šuniui tamsiuoju paros metu ir kaip juos nešioti.

Vaikams ypač patiko kelionė į muziejaus traukinių maketų salę.

Čia mažieji, apžiūrėję miniatiūrinius per kalnus, lygumas, tiltus, bažnytkaimius lekiančius traukinus, pasimatavę geležinkelininkų uniformas ir pasigaminę eismo saugumo ženklus, užbaigė savo kelionę muziejuje.

Kitam LKD Mokymo centro užsiėmimui Vilniaus SOS vaikų kaime vaikai prižadėjo atlikti namų darbus – perskaityti rašytojo Jeronimo Lauciaus knygelę apie dviejų šuniukų kelionę traukiniu ir išspręsti Mašinisto kryžiažodį.

Mokymo centro inf.

J.Jusionytės nuotr.